Current Affairs Quiz – January 04 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018?
a) Urjit Patel
b) Raghuram Rajan
c) Ravi Menon
d) Kenneth Rogoff

Click here to View Answer
Answer c) Ravi Menon. An Indian-origin banker in Singapore has been named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018. Ravi Menon, managing director of Singapore’s central bank Monetary Authority of Singapore (MAS), was recognised by the leading UK-based magazine ‘The Banker’ for his contribution in the makeover of Singapore’s financial system. The Monetary Authority of Singapore (MAS), the country’s central bank, stands out for its cutting-edge regulatory approach to fintech while maintaining macroeconomic stability.

2. Which state recently got a logo highlighting the “Biswa Bangla” theme with Ashoka Pillars?
a) Gujarat
b) West Bengal
c) Haryana
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. The Centre has approved a logo designed and conceptualised by West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee as the state’s symbol. The logo highlighting the “Biswa Bangla” theme with Ashoka Pillars on it was sent to the Centre in May for its approval to allow it as a state symbol.

3. Which country Navy successfully test-fired its indigenously-built naval cruise missile ‘Harba’ in the Arabian Sea?
a) India
b) North Korea
c) Iran
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer d) Pakistan. Pakistan’s Navy successfully test-fired its indigenously-built naval cruise missile ‘Harba’ in the Arabian Sea. “The missile is capable of hitting its target from surface to surface and ground assault,” the Navy said. The missile was launched from newly commissioned attack vessel PNS Himmat, which is around 63 metres long and is fitted with state-of-the-art sensors and weapons.

4. Meghalaya Chief Minister ___________inaugurated the 40 mw Umtru hydro-electric project at Dehal in Ri Bhoi district
a) Mukul Sangma
b) P. A. Sangma
c) Manik Sarkar
d) Lal Thanhawla

Click here to View Answer
Answer a) Mukul Sangma. Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma inaugurated the 40 mw Umtru hydro-electric project at Dehal in Ri Bhoi district. Inaugurating the Rs 629 crore project the state has various potential areas for power generation and called on the local indigenous people to participate in the process of state building. Power sector is the most important sector. It not only provides power to consumers but also helps sustain our livelihood and augment revenue of the state.

5. The RBI will shortly issue new ₹10 notes under the Mahatma Gandhi series with chocolate brown colour as the base, The note will reportedly feature a picture of ___________
a) Lingaraja Temple
b) Konark Sun Temple
c) Mukteshvara Temple
d) Mahabodhi Temple

Click here to View Answer
Answer b) Konark Sun Temple. The RBI will shortly issue new ₹10 notes under the Mahatma Gandhi series with chocolate brown colour as the base, according to reports. The note will reportedly feature a picture of the Konark Sun Temple. The design was approved by the government last week, and the RBI has already printed around 1 billion pieces of this new note, reports claimed.

6. World Braille Day was observed on?
a) January 01
b) January 02
c) January 03
d) January 04

Click here to View Answer
Answer d) January 04. World Braille Day is annually celebrated on January 4, the birthday of Braille inventor, Louis Braille. The day recognizes the contributions of Louis Braille in helping blind and visually impaired people to read and write.

7. An international yoga festival recently held on __________
a) New Delhi
b) Puducherry
c) Chandigarh
d) Lakshadweep

Click here to View Answer
Answer b) Puducherry. An international yoga festival held on Puducherry on January four. The Directorate of Tourism of Puducherry government is holding the festival for the 24th year in succession. Chief Minister V Narayanasamy would inaugurate the festival. Yoga festival is the first event in the calendar of festivals conducted by the directorate every year in Puducherry.

8. Which country is planning to build a 13.8 billion yuan ($2.12 billion) artificial intelligence development park?
a) China
b) USA
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) China. Beijing is planning to build a 13.8 billion yuan ($2.12 billion) artificial intelligence development park in the city’s west as China pushes ahead to fulfill its ambition to become a world leader in AI by 2025. The AI park will house up to 400 enterprises and have an estimated annual output of 50 billion yuan, Xinhua said, citing a report from authorities in Beijing’s Mentougou district. Zhongguancun Development Group, the developer of the project, will look to partner with foreign universities and build a “national-level” AI lab in the area.

9. Which country has developed a new underwater surveillance network to help its submarines lock on to targets?
a) Japan
b) China
c) Australia
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) China. China’s underwater glider has successfully ended its mission to the Indian Ocean and South China Sea amid reports that the country has developed a new underwater surveillance network to help its submarines lock on to targets. China’s independently-developed underwater glider, Haiyi, which means “sea wings” in Chinese, has successfully completed a scientific observation in the Indian Ocean, marking the first time that the country’s indigenous underwater glider was used in this ocean.

10. NASA has announced that it would launch two missions to explore the little-understood area of ____km above Earth’s surface
a) 78
b) 96
c) 102
d) 117

Click here to View Answer
Answer b) 96. NASA has announced that it would launch two missions to explore the little-understood area of 96 km above Earth’s surface. The Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD) mission will be launched in January 2018, and the Ionospheric Connection Explorer (ICON) will be launched later this year. GOLD and ICON will team up to explore the ionosphere, a boundary area between Earth and the space where particles have been cooked into a sea of electrically-charged electrons and ions by the Sun’s radiation.

11. Which IPL team has appointed former Australian captain Ricky Ponting as their new head coach for the 2018 season?
a) Mumbai Indians
b) Sunrisers Hyderabad
c) Delhi Daredevils
d) Kolkata Knight Riders

Click here to View Answer
Answer c) Delhi Daredevils. Indian Premier League (IPL) side Delhi Daredevils has appointed former Australian captain Ricky Ponting as their new head coach for the 2018 season. Ponting replaces South African coach Paddy Upton, with whom the franchise parted ways last year at the end of his two-year contract. Ponting, who announced his retirement from international cricket in 2012, guided Mumbai Indians to their second IPL title in 2015 during his two-year coaching stint with the franchise. The 43-year-old was also named the assistant coach of Australia for the Twenty20 series against Sri Lanka last year.

Leave a Comment