Current Affairs Quiz – January 03 2023

Current Affairs Quiz – January 03 2023

Current Affairs Quiz – January 03 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. Which among the following banks remain domestic systemically important banks (D-SIBs) as per Reserve Bank of India?
a) ICICI
b) SBI
c) HDFC
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. D-SIBs are those interconnected entities whose failure can impact the whole of the financial system and create instability. In addition to the usual capital conservation buffer, D-SIBs will need to maintain additional Common Equity Tier 1 (CET1).

2. Which department has launched Mission-929?
a) Election Commission
b) Police Department
c) Border Security Force
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Election Commission. The Election Commission (EC) is focusing on 929 polling booths across Tripura, setting a target of 92 per cent voter turnout in the assembly elections due early this year.

3. PM Modi Inaugurated Dr. Syama Prasad Mookerjee National Institute of Water and Sanitation in which city?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Ahmedabad
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer d) Kolkata. SPM-NIWAS has been set up with a budget of Rs 100 crore, on 8.72 acres of land at Joka, Diamond Harbour Road, Kolkata, West Bengal.

4. Who is the current chief minister of Kerala?
a) MK Stalin
b) Kumarasamy Gowda
c) Chandrasekar Reddy
d) Pinnarayi Vijayan

Click here to View Answer
Answer d) Pinnarayi Vijayan. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated Indian Library Congress in Kannur, Kerala. The inauguration event of the Indian Library Congress was organized by the People’s Mission for Social Development and Library Council.

5. Which among the following country has recently adopted ‘Euro curreny and became a part Europe’s border-free Schengen zone?
a) Uzbekistan
b) Croatia
c) Uganda
d) Poland

Click here to View Answer
Answer b) Croatia. With the onset of 1 January 2023, Croatia has switched to the European currency – the euro – and joined Europe’s border-free Schengen zone.

6. Name the organization that has recently signed with Tripura for Rs 2,275 crore on power supply?
a) Reserve Bank of India
b) World Bank
c) Asian Development Bank
d) African Development Bank

Click here to View Answer
Answer c) Asian Development Bank. The Tripura government has signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) amounting to Rs 2,275 crore to strengthen and improve power distribution efficiency in the northeast state, deputy chief minister Jishnu Dev Varma said.

7. Which state has launched ‘Didir Suraksha Kawach’ and ‘Didir Doot’?
a) Kerala
b) Odisha
c) West Bengal
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. Trinamool Congress (TMC) Chief and West Bengal Chief Minister, Mamata Banerjee, has launched two initiatives ahead of the panchayat elections this year – ‘Didir Suraksha Kawach’ and ‘Didir Doot’.

8. Which state organises the world’s largest open-air theatre ‘Dhanu Yatra’ festival?
a) Gujarat
b) Odisha
c) West Bengal
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Odisha.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  

 


Check out our latest videos on youtube