Current Affairs Quiz – January 01 2020

Current Affairs Quiz – January 01 2020

1. Railway Protection Force (RPF) has nemad as ____________________.
a) Indian Railway Protection Force Service
b) National Railway Protection Force
c) Indian Railway Force
d) National Railway Protection Force Service

Click here to View Answer
Answer a) Indian Railway Protection Force Service. The Railways Ministry has renamed Railway Protection Force (RPF) as Indian Railway Protection Force Service. The ministry has also accorded Group A status to RPF.

2. Which State has become the first state to pass anti-CAA resolution?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The Kerala Government on December 31, 2019, passed a resolution to rollback the Citizenship Amendment Act (CAA) that was passed during this winter session of Parliament.

3. Government of India launched “Central Equipment Identify Register” portal to________________.
a) Trace black money
b) Identify the govt documents
c) Trace stolen mobiles
d) Link Adhaar and PAN

Click here to View Answer
Answer c) Trace stolen mobiles. The Government of India on December 30, 2019, launched “Central Equipment Identify Register” portal to block and trace mobile phones. The web portal will operate under Department of Telecom.

4. ISRO to set up second launch port in ________________.
a) Wayanad
b) Chikhmagalur
c) Thoothukodi
d) Kudur

Click here to View Answer
Answer c) Thoothukodi. Indian Space Research Organisation will establish a second launch port in Thoothukodi district in Tamilnadu exclusively to launch small satellite launch vehicles.

5. Who has been appointed as Chairman, Railway Board on reappointment for period of one year?
a) Ravindranath M
b) Amar Nath
c) Vinod Kumar Yadav
d) Abishek Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Vinod Kumar Yadav. Vinod Kumar Yadav has assumed the charge of Chairman, Railway Board after being reappointed.

6. Who has been appointed as Air Officer-in-Charge Administration of Indian Air Force ?
a) MSG Menon
b) Ashwin Nair
c) AL Sandeep Kishan
d) Vishnu V Nair

Click here to View Answer
Answer a) MSG Menon. Air Marshal MSG Menon VSM takes over as Air Officer-in-Charge Administration of Indian Air Force with effect from 01 Jan 2020.Air Marshal MSG Menon VSM was commissioned in Administrative branch of IAF in Dec 1982.

7. Who has been appointed as Air Officer-in-Charge Maintenance of Indian Air Force?
a) Arvind Mittal
b) Vibhas Pande
c) Rohit Menon
d) Vamsi Pandyaa

Click here to View Answer
Answer b) Vibhas Pande. Air Marshal Vibhas Pande VSM has taken over as Air Officer-in-Charge Maintenance of Indian Air Force with effect from 01 Jan 2020.Air Officer was commissioned as Aeronautical Engineer (Mechanical) in IAF on 29 Aug 1984.

8. Which appliance has been awarded the Appliance of the Year Award in the Ceiling Fan Category?
a) Crompton
b) Philips
c) Kaitan
d) Usha

Click here to View Answer
Answer d) Usha. Usha International, India’s leading consumer durables company, has been awarded the Appliance of the Year Award in the Ceiling Fan Category for its Energia range of ceiling fans at the National Energy Conservation Awards 2019 held in New Delhi recently.

9. Damini is assciated with___________.
a) Children Helpline
b) Animals helpline
c) Girls Scholarship
d) Women helpline

Click here to View Answer
Answer d) Women helpline. The Uttar Pradesh State Road Transport Corporation (UPSRTC) has launched a dedicated women helpline, ‘Damini’, which is a calling and a WhatsApp service for the safety of women.

10. AAI to set up India’s first three water aerodromes in ________________.
a) Vishakapatnam
b) Chennai
c) Kolkata
d) Andaman & Nicobar

Click here to View Answer
Answer d) Andaman & Nicobar. Airports Authority of India (AAI) is in the process of seeking environmental clearance from the Ministry of Environment, Forest and Climate Change for three, first-of-its-kind in the country, water aerodromes in Andaman & Nicobar Islands.

11. ITBP Director General S S Deswal has been given the “additional” charge to director general of_______________.
a) CRFF
b) RPF
c) CRPF
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) CRPF. ITBP Director General S S Deswal has been given the “additional” charge to head country’s largest paramilitary force CRPF as its serving DG, R R Bhatnagar, retired.

12. Amit Talgeri is appointed as Chief Risk Officer of_______________.
a) PNB
b) HDFC
d) Axis Bank
d) SBI

Click here to View Answer
Answer c) Axis Bank. Axis Bank appointed Amit Talgeri as the Chief Risk Officer (CRO) of the bank for three years, from January 1, 2020.

13. RBI launches ____________ app for visually challenged to identify currency notes.
a) SCANEE
b) MANI
c) IMPAIR
d) RBI-12

Click here to View Answer
Answer b) MANI. With an eye to aid the differently-abled, the Reserve Bank of India (RBI) launched a mobile app to identify currency notes. The visually challenged can identify the denomination of a note by using the application, which can also work offline once it is installed, the central bank said.

14. Who has been appointed Deputy Chief Executive Officer of Walmart India ?
a) Rahul Shastri
b) Sameer Aggarwal
c) Ruban Stalin
d) Kathir Kumar L

Click here to View Answer
Answer b) Sameer Aggarwal . “Sameer Aggarwal has been appointed Deputy Chief Executive Officer, Walmart India effective 1st January 2020. He will continue reporting to Krish Iyer, President & CEO Walmart India, and oversee operations, merchandising, people.

15. Who has been appointed as managing director of BBC Global News for India and South Asia?
a) Rahul Sood
b) krish Iyer
c) Sibin Boban
d) Samuel John

Click here to View Answer
Answer a) Rahul Sood. BBC Global News, the BBC’s international commercial news, sport and features arm – has appointed Rahul Sood to the newly created role of managing director for India and South Asia. Joining in January 2020, Sood will have responsibility for leading the growth of commercial activities of BBC Global News across the business.

16. Who has been appointed as new chairman and managing director of Hindustan Copper Limited ?
a) Hamin Ansari
b) Sachin Sahar
c) Arun Kumar Shukla
d) Rajasekar Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Arun Kumar Shukla. Arun Kumar Shukla has taken over as the new chairman and managing director of Hindustan Copper Limited on January 1, 2020. He had earlier joined the company as Director (Operations) on October 1, 2018.

Leave a Comment