Current Affairs Quiz – February 25 2019

Current Affairs Quiz – February 25 2019


 

1. Prime Minister dedicated the National War Memorial in ______.
a)Pune
b)New Delhi
c)Mumbai
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi . Prime Minister dedicated the National War Memorial at the iconic India Gate complex in New Delhi to the fallen soldiers who laid their lives in the several wars India has fought since Independence as rose petals were showered on the newly built structure.

2.Which is the most powerful passport in the world according to the 2019 Passport Index?
a)UAE
b)India
c)Australia
d)America

Click here to View Answer
Answer a)UAE. As per the 2019 Passport Index, the Indian passport has steadily strengthened its position over the past five years. It has jumped from 77th position in 2015 to 67th position in 2019. UAE passport is the most powerful passport in the world.

3._______ bags META Lifetime Achievement Award.
a)Dr. Rattan Lal
b)Namita Gokhale
c)Manoj Das
d)Mahesh Elkunchwar

Click here to View Answer
Answer d)Mahesh Elkunchwar. One of Indias most progressive playwrights, Mahesh Elkunchwar, will be conferred the Lifetime Achievement Award at the prestigious Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) this year. Elkunchwar is critically acclaimed and widely known for having experimented with a wide range of drama and has been a powerful force in both Indian and Marathi theatre for over three decades.

4. FAGMIL signs MoU with ____________Government to establish Rs. 605 crores White cement Plant Project.
a)Bihar
b)Assam
c)Kerala
d)Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Himachal Pradesh. Under its diversification programme, FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL)has taken up a project to establish a white cement plant near village NohraDhar in Sirmourdistrict, Himachal Pradesh, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.

5. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, inaugurated National Institutes of Design (NID) in Madhya Pradesh and in___________.
a)Assam
b)Himachal Pradesh
c)Madhya Pradesh
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer a)Assam. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, inaugurated National Institutes of Design (NID) at Bhopal in Madhya Pradesh and Jorhat in Assam through video conference from New Delhi.

6. Rajnath Singh to inaugurate 29 infra projects of CAPF in ___________.
a)Indore
b)Pune
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. HomeMinister Rajnath Singh will inaugurate 29 infrastructure projects bothresidential and non-residential buildings of Central Armed Police Forces in NewDelhi. These projects have been constructed at various locations across the country at atotal cost of Rs. 1,714.97 crore. the projects involve 53 non-residentialbuildings and 4,723 residential quarters.

7. Who has been inaugurated the 4th Global Digital Health Partnership Summit in New Delhi .
a)JP Nadda
b)Sushma Swaraj
c)Arun Jaitley
d)Rajnath Singh

Click here to View Answer
Answer a)JP Nadda. Health Minister JP Nadda inaugurated the 4th Global Digital Health Partnership Summit in New Delhi . Mr Nadda said, the government is committed to secure Universal Health Coverage for the underprivileged and deprived section of the society. nearly 13 lakh poor people have availed the benefits of Ayushman Bharat scheme.

8. Govt launches _______________ to keep people informed about ongoing Railway works.
a)Rail Drishti Dashboard
b)Rail Disha Dashboard
c)Rail Diwali Dashboard
d)Rail Dashboard

Click here to View Answer
Answer a)Rail Drishti Dashboard. Railway Minister Piyush Goyal launched Rail Drishti Dashboard in New Delhi . Mr Goyal said the Dashboard has been launched to keep people informed about the work going on in the Railways across the country.

9. ___________ has won the bid to operate five out of six airports that were put for privatisation by the central government.
a)Reliance Group
b)Wipro
c)Tata group
d)Adani group

Click here to View Answer
Answer d)Adani group. The Adani group has won the bid to operate five out of six airports that were put for privatisation by the central government.

Leave a Comment