Current Affairs Quiz – February 24 2017

Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 112-foot tall bust of Adiyogi Shiva in _____________
a) Gujarat
b) Uttar Predesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 112-foot tall bust of Adiyogi Shiva at the Isha Foundation at the foothills of Velliangiri Mountains. The bust, made of steel, weighs 500 tonnes and it took 2.5 years to design it and in eight months to build it.

2. The Finance Ministry has launched a mobile app for Goods and Services Tax so as to provide updates to taxpayers on the new tax regime which is to be rolled out from ___________
a) April 1
b) May 1
c) July 1
d) October 1

Click here to View Answer
Answer c) July 1. The Finance Ministry has launched a mobile app for Goods and Services Tax so as to provide updates to taxpayers on the new tax regime which is to be rolled out from July 1. Minister of State for Finance Santosh Gangwar said the Centre and states are in the final lap of discussions for the implementation of GST which will usher in ‘one-nation one-tax’ regime.

3. Global payments network _________ has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Andhra Pradesh government to help transform Vishakhapatnam into India’s first ‘less cash’ city
a) Master
b) Visa
c) Maestro
d) Rupay

Click here to View Answer
Answer b) Visa . Global payments network Visa has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Andhra Pradesh government to help transform Vishakhapatnam into India’s first ‘less cash’ city. This initiative is designed to provide the foundation for the city to emerge as India’s ‘Fintech Valley’. Another focus area of Visa will be to provide support to FinTech start-ups by providing access to Visa’s APIs, providing subject matter expertise, and participating in boot camps and hackathons.

4. Central Excise Day is observed on?
a) February 24
b) February 25
c) February 26
d) February 27

Click here to View Answer
Answer a) February 24. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) celebrated 74th Central Excise Day on 24th February in New Delhi.CBEC is the single largest contributor to the national exchequer with the collection of Rs.8,50,000 crore a year.

5. Women and Child Development Minister __________________ has announced the setting up of a compensation fund under Nirbhaya scheme to provide financial help to children
a) Smriti Irani
b) Uma Bharti
c) Maneka Gandhi
d) Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer c) Maneka Gandhi. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi has announced the setting up of a compensation fund under Nirbhaya scheme to provide financial help to children who are victims of sexual crimes. The money for this fund will be drawn from Nirbhaya Scheme and will be monitored directly by the Women and Child Development Ministry.

6. Tata Power Renewable Energy Ltd, a wholly-owned subsidiary of Tata Power, has synchronised its 15 MW solar plant in ________________
a) Andra Pradesh
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana . Tata Power Renewable Energy Ltd, a wholly-owned subsidiary of Tata Power, has synchronised its 15 MW solar plant at Bellampally in Telangana, thereby taking the Tata Power’s total installed operating capacity past 10, 500 MW mark. The company has won the project in the Phase 1 bidding process in Telangana, and its commissioning is in keeping with the conditions and timelines in the PPA.

7. Six km long Bet Dwarka Darshan Circuit in ___________ to be developed at a cost of Rs.16.27 crore under HRIDAY
a) Bihar
b) Gujarat
c) Nagaland
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Ministry of Urban Development has approved development of 6 km long Bet Dwarka Darshan Circuit in Gujarat at a cost of Rs.16.27 crore under the Central Scheme Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY).

8. Which IT company has been ranked the world’s third most valuable brand in IT services industry by brand valuation firm Brand Finance?
a) Infosys
b) Wipro
c) HCL
d) TCS

Click here to View Answer
Answer d) TCS. Indian IT services major Tata Consultancy Services (TCS) has been ranked the world’s third most valuable brand in IT services industry by brand valuation firm Brand Finance. The brand value of TCS is estimated at $9,081 million. IBM topped the brand value list, followed by Accenture. Indian IT services companies Infosys and HCL are also ranked among the top ten.

9. Which state has become the 22nd state to join UDAY scheme?
a) West Bengal
b) Kerala
c) Sikkim
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim . Sikkim has become the 22nd state to join UDAY — the scheme designed to nurse debt-laden electricity distribution companies back to health — which will in turn hand it an overall benefit of Rs 356 crore.

10. The ninth BRICS Summit will be held in _____________ from September 3-5
a) China
b) Brazil
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) China . The ninth BRICS Summit will be held in China’s Xiamen city from September 3-5. The theme of this year’s event is ‘BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future. China expects the Xiamen BRICS summit will promote members strengthening solidarity and collaboration, and improving global governance, deepening pragmatic cooperation to achieve mutual benefit, increasing people-to-people exchanges, and enhancing public support, and strengthening institutional mechanism and improving cooperation platform, which are the four objectives.

11. Which Bank has signed a corporate agency agreement with Chennai based general insurance provider Cholamandalam General Insurance Company for distribution of insurance products?
a) Bank of Maharashtra
b) Oriental Bank of Commerce
c) Corporation Bank
d) Union Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) Oriental Bank of Commerce. Haryana based Oriental Bank of Commerce has signed a corporate agency agreement with Chennai based general insurance provider Cholamandalam General Insurance Company for distribution of insurance products. The partnership will benefit our customers and through this ties up. The insurance products include motor, health, home and travel.

12. India signed an agreement with _________ on enhancing railway safety in the Indian Railways with focus on railway track and rolling stock safety
a) USA
b) South Africa
c) Germany
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan . India signed an agreement with Japan on enhancing railway safety in the Indian Railways with focus on railway track and rolling stock safety. The Memorandum of Cooperation was signed between Railway Board Chairman A.K.Mittal and Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism of Japan Vice-Minister Hiroshi Tabata.

13. India’s Pooja Ghatkar won ___________ in the women’s 10-metre air rifle of the International Shooting Sports Federation World Cup
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Silver. India’s Pooja Ghatkar won bronze in the women’s 10-metre air rifle on the opening day of the International Shooting Sports Federation World Cup at the Dr Karni Singh Shooting Ranges. Pooja finished third with a total of 228.8 in the 10m Air Rifle final behind China’s Mengyao Shi, who won a gold medal with 252.1 in final and Dong Lijie, who won the silver medal.

14. Kenneth J. Arrow who passed away recently, he was the youngest-ever winner of a Nobel prize for ____________
a) Economics
b) Physics
c) Mathematics
d) Literature

Click here to View Answer
Answer a) Economics . Kenneth J. Arrow, the youngest-ever winner of a Nobel prize for economics, whose theories on risk, innovation and the basic mathematics of markets have influenced thinking on everything from voting to health insurance to high finance, has died. He was 95.Arrow, who taught at Stanford and Harvard, received the National Medal of Science in 2004.

Leave a Comment