Current Affairs Quiz – February 23 2017

Current Affairs Quiz

1. Who is the new Prime Minister of Somalia?
a) Sharif Sheikh Ahmed
b) Abdiweli Mohamed Ali
c) Hassan Ali Khaire
d) Omar Abdirashid Ali Sharmarke

Click here to View Answer
Answer c) Hassan Ali Khaire. Somalia’s new President Mohamed Abdullahi Mohamed has picked political newcomer Hassan Ali Khaire, a former oil company executive, as the country’s prime minister. This appointment was announced shortly before Mohamed, also known as Farmajo, departed to Saudi Arabia for his first foreign trip since his election.

2. Which Bank has bagged two ‘IBA-Banking Technology’ awards?
a) Lakshmi Vilas Bank
b) Yes Bank
c) Federal Bank
d) Karnataka Bank

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka Bank. Karnataka Bank has bagged two ‘IBA-Banking Technology’ awards. The bank was the winner in ‘Best financial inclusion initiatives (small bank)’ category, and was runner-up in ‘Best use of digital and channels technology (small bank)’ category.

3. Which state government has prohibited the manufacture, storage, sale or distribution of food products containing tobacco or nicotine like gutkha and pan masala in the state for one year?
a) Punjab
b) Assam
c) Madya Pradesh
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Punjab. Punjab government has prohibited the manufacture, storage, sale or distribution of food products containing tobacco or nicotine like gutkha and pan masala in the state for one year. The ban also applies on processed, flavoured, scented, chewing tobacco, whether they are packaged or unpackaged or sold as one or separate products.

4. Which state government has launched E-learning program by installing computers in the state’s public libraries?
a) West Bengal
b) Jammu and Kashmir
c) Karnataka
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Jammu and Kashmir. Jammu and Kashmir government has launched E-learning program by installing computers in the state’s public libraries, thus assisting students to prepare for competitive exams like JEE, CET and so on. The SPS library at Moulana Azad Road has been the government’s choice to initiate a program to provide quality coaching and comprehensive solutions to NEET, JEE and CET aspirants.

5. The first Antyodaya Express will be launched between Mumbai and __________
a) Howra
b) Bilaspur
c) Tatanagar
d) Hatia

Click here to View Answer
Answer c) Tatanagar . Equipped with cushioned seats, aluminum composite panels, and LED lights, the Antyodaya Express, a new fully unreserved train for the common man with specially designed colourful coaches was unveiled by Railway Minister Suresh Prabhu. Ready to be pressed into service on busy routes, the first Antyodaya Express will be launched between Mumbai and Tatanagar, and the second will be between Ernakulam and Howrah shortly.

6. The government will launch the next tranche of Sovereign Gold Bonds on February 27 as part of efforts to mop up Rs _____ crore from all the gold schemes during this fiscal year
a) 3520
b) 3654
c) 3786
d) 3809

Click here to View Answer
Answer d) 3809. The government will launch the next tranche of Sovereign Gold Bonds on February 27 as part of efforts to mop up Rs 3,809 crore from all the gold schemes during this fiscal year. The three gold schemes–Sovereign Gold Bonds, Gold Monetisation Scheme and Indian Gold Coin–were unveiled by Prime Minister Narendra Modi in 2015 as part of the efforts to reduce imports of the yellow metal.

7. Who has been chosen as the brand ambassador for the government’s cleanliness initiative Swachh Bharat Mission recently?
a) Shilpa Shetty
b) Anushka Sharma
c) Priyanka Chopra
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer a) Shilpa Shetty. Bollywood actress Shilpa Shetty has been chosen as the brand ambassador for the government’s cleanliness initiative Swachh Bharat Mission. Shetty will feature in TV and radio campaigns which are aimed at discouraging people from littering on roads. Campaign posters featuring her will also be displayed at various places across the country soon.

8. Which state government has made it mandatory for all private schools to install solar systems to make them self-sufficient in the field of electricity?
a) Punjab
b) Haryana
c) Odisha
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana government has made it mandatory for all private schools to install solar systems to make them self-sufficient in the field of electricity. “A special grant at the rate of Rs 20,000 per kilowatt is being given to these schools for installing solar power plants.

9. Microfinance institution Bharat Financial Inclusion Ltd has launched an initiative for instant loan approval and disbursed them to three women in ___________
a) Rajasthan
b) Uttar Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan . Microfinance institution Bharat Financial Inclusion Ltd has launched an initiative for instant loan approval and disbursed them to three women in a village near Bassi in Jaipur district. The initiative is expected to help rural areas embrace cashless transactions. The loans are cashless since they are deposited directly to the loaner’s bank account.

10. National Biodiversity Congress (NBC) 2017 to be held in ____________
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala . National Biodiversity Congress (NBC) 2017, one of the significant biodiversity mega events of the country, will be held from February 22. Hosted by the Kerala State Biodiversity Board, the present edition of the biennial event comprises an array of programmes including conference, exhibition, capacity building workshops and Childrens Biodiversity Congress.

11. The merger of State Bank of India’s five associate banks with the parent will become effective in ____________
a) March 01, 2017
b) April 01, 2017
c) May 01, 2017
d) July 01, 2017

Click here to View Answer
Answer b) April 01, 2017. The government has said that 1 April will be the record date for the merger of State Bank of India (SBI) with five of its associate banks. The associate banks are State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Travancore (SBT), State Bank of Hyderabad (SBH) and State Bank of Patiala (SBP).

12. Which telecom company to acquire Telenor India Communications?
a) Reliance Jio
b) Tata Docomo
c) Vodafone
d) Airtel

Click here to View Answer
Answer d) Airtel . Bharti Airtel the largest domestic telecom operator by subscriber base, said that it has entered into a definitive agreement with Telenor South Asia Investments to acquire Telenor India Communications that will give it an access to seven circles including Gujarat, Maharashtra, UP East and UP West.

13. Which country army is lifting a historic ban on female officers wearing the Islamic headscarf in the officially secular country?
a) Egypt
b) Israel
c) Turkey
d) Bahrain

Click here to View Answer
Answer c) Turkey. Turkey’s army is lifting a historic ban on female officers wearing the Islamic headscarf in the officially secular country. The move, ordered by the defence ministry, applies to female officers working in the general staff and command headquarters and branches. The reform will come into force once it is published in the official gazette. It was not immediately clear if it applied to women on combat missions. It will also apply to female cadets.

14. Cressida Dick will be the next commissioner of London’s Metropolitan Police the first woman to lead Scotland Yard in its 188-year history, she belongs to _________
a) UK
b) Malaysia
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer a) UK. The British government has said senior officer Cressida Dick will be the next commissioner of London’s Metropolitan Police the first woman to lead Scotland Yard in its 188-year history. Dick, a former assistant commissioner of the force, succeeds Bernard Hogan-Howe, who is stepping down next week.

15. Astronomers have found a nearby solar system with _________ Earth-sized planets
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight

Click here to View Answer
Answer c) Seven . Astronomers have found a nearby solar system with seven Earth-sized planets, three of which circle their parent star at the right distance for liquid surface water, bolstering the prospect of discovering extraterrestrial life, research published.

16. Indian Naval Ship _____________, which was first commissioned in the Indian Navy on May 12, 1987, will be decommissioned from service on March 6
a) INS Delhi
b) INS Mumbai
c) INS Vikramaditya
d) INS Viraat

Click here to View Answer
Answer d) INS Viraat. Indian Naval Ship (INS) Viraat, which was first commissioned in the Indian Navy on May 12, 1987, will be decommissioned from service on March 6. A press briefing and interaction regarding the same will be organised by the navy on February 27. The former flagship aircraft carrier that served the navy for 27 years had previously served the United Kingdom Royal Navy for 27 years.

17. ____________will host the ISSF World Cup finals in 2017
a) Mumbai
b) Kochi
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi . Delhi will host the ISSF World Cup finals in 2017, the National Rifle Association of India. Moscow made the decision to award the 2017 edition of the ISSF World Cup finals (Rifle/Pistol/Shotgun combined) to the Indian capital. The event will be hosted in October. This is in addition to the ISSF World Cup series scheduled to be held in the capital in February 2017.

18. Union Sports Minister Vijay Goel has announced that the first Gramin Khel Mahotsav will be held from 25th to 31st of March in ____________
a) Pune
b) Mumbai
c) Jaipur
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Union Sports Minister Vijay Goel has announced that the first Gramin Khel Mahotsav will be held from 25th to 31st of March in New Delhi. Goel said the games will be held in five sports disciplines Athletics, Kabaddi, Kho-Kho, Volley Ball and Wrestling. He said a need has been felt to deepen the sports culture among the rural youth.

19. Which country will be hosting the Combined World Cup for shooting in 2019?
a) India
b) China
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) India. India will be hosting the Combined World Cup for shooting in 2019, a qualifying event for the 2020 Tokyo Olympics, which will further boost the country’s profile as a global shooting destination. The National Rifle Association of India’s (NRAI) bid was approved by the International Shooting Sport Federation’s Executive Board in its meeting held in New Delhi.

20. Diplomat Vitaly Churkin who passed away recently, he was from ___________
a) India
b) Russia
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia . Russia’s combative ambassador to the United Nations, Vitaly Churkin, died. Ambassador Churkin remained at his work post until the last minute. He devoted his whole life to defending the interests of Russia and was to be found on the very front lines and in the most stressful posts.

Leave a Comment