Current Affairs Quiz – February 21 & 22 2021

Current Affairs Quiz – February 21 & 22 2021

Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state has become the first one to table a paperless budget?
a) Kerala
b) Delhi
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) UP. The state’s first paperless budget was presented in the state assembly on February 22, 2021 by UP State Finance Minister Suresh Khanna.All members of the State Legislature were provided iPads to view the budget highlights, which were also displayed on two big screens put up in the House.

2. Which state/ UT’s government fell on February 22nd after losing a trust vote?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Puducherry
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Puducherry. Following this, Puducherry Chief Minister V Narayanaswamy submitted his resignation to Lieutenant Governor Tamilisai Soundararajan.

3. Who won the men’s singles title in the Australian Open 2021?
a) Daniil Medvedev
b) Novak Djokovic
c) Roger Federer
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer b) b) Novak Djokovic.Novak Djokovic on February 21, 2021, defeated Daniil Medvedev of Russia 7-5, 6-2, 6-2 in the finals of men’s singles at Australian Open 2021 to win his 9th Australian Title.

4. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has proposed to change which city’s name to Narmadapuram?
a) Jabalpur
b) Mandla
c) Hoshangabad
d) Narsinghpur

Click here to View Answer
Answer c) Hoshangabad . Hoshangabad was so far named after an attacker Hoshang Shah but it will now be known after its lifeline- Narmada.

5. Which company has delivered 100th K9 Vajra howitzer to Indian Army?
a) L&T
b) Honda
c) Mahindra
d) Tata

Click here to View Answer
Answer a) L&T. Army Chief Gen Manoj Naravane has flagged off the 100th K9 Vajra tracked self-propelled howitzer built by Larsen & Toubro (L&T) at its armoured system complex at Hazira in Gujarat.

6. Which state Government has sanctioned Rs. 9 crore to build 48 ‘Smart’ Anganwadis?
a) Kerala
b) UP
c) MP
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The state Department of Women and Child Development has given permission for 48 anganwadis in the state to construct new buildings under the Smart Anganwadi scheme.

7. International Mother Language Day is observed on______________.
a) February 13
b) February 19
c) February 21
d) February 23

Click here to View Answer
Answer c) February 21. The theme of the Day this year, “Fostering multilingualism for inclusion in education and society”.

8. World Thinking Day is observed on_______________.
a) February 22
b) February 24
c) February 20
d) February 18

Click here to View Answer
Answer a) February 22.

9. The theme for World Thinking Day 2020 is _________________.
a) Fostering multilingualism for inclusion
b) Thining and Imagning
c) Understand the true meaning of guiding
d) Peacebuilding

Click here to View Answer
Answer d) Peacebuilding.

10. Which nation has signed Agreement with India On Visa Facilitation and Leather Technology?
a) Sweden
b) Ethiopia
c) Tokyo
d) Liberiya

Click here to View Answer
Answer b) Ethiopia. The Ethiopia Deputy Prime Minister and Foreign Minister, Demeke Mekonnen Hassen is on a 4-day visit to India to hold useful and productive discussions on a range of bilateral and regional issues.

Leave a Comment