Current Affairs Quiz – February 21 2017

Current Affairs Quiz

1. Which state government gave away the Bhim awards to 42 sports persons of the state?
a) Maharashtra
b) Andra Pradesh
c) Haryana
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. The BJP led Haryana government gave away the Bhim awards to 42 sports persons of the state, spotting them for their outstanding performance at the national and international fronts between the years 2013 and 2017. The awards were given by the Chief Minister Manohar Lal Khattar and Governor Kaptan Singh Solanki at a function held at Haryana Raj Bhawan.

2. ___________based Entrepreneurship Development Institute of India (EDII) has received the prestigious International Mercury Awards for the year 2016-17.
a) Pune
b) Ahmadabad
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Ahmadabad . The Ahmedabad-based Entrepreneurship Development Institute of India (EDII), an acknowledged national resource institute for entrepreneurship education, research, training and institution-building, has received the prestigious International Mercury Awards (IMA) for the year 2016-17 for the best overall presentation of its 2015-2016 annual report.

3. Dish TV has tied up with _____________ by consolidated assets, to make payments and recharges easier
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank. Direct-to-home operator Dish TV has said it has tied-up with private lender ICICI Bank for digital payments. This alliance with ICICI Bank through UPI will drive higher customer adoption and allow them to be a part of the digital economy. This will also aid our vastly spread customers with or without Internet access to recharge conveniently.

4. International Mother Language Day is observed on?
a) February 20
b) February 21
c) February 22
d) February 23

Click here to View Answer
Answer b) February 21. International Mother Language Day has been observed on February 21 every year since 2000 to promote linguistic and cultural diversity. The date represents the day in 1952 when students demonstrating for recognition of their language Bangla as one of the two national languages, along with Urdu, were shot and killed by police in Dhaka, the capital of erstwhile East Pakistan.

5. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with _______________ to provide concessional loans to micro, small units
a) Dena Bank
b) Canara Bank
c) Vijaya Bank
d) Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Vijaya Bank. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Vijaya Bank for providing concessional finance to micro and small enterprises (MSEs).

6. India and __________ on Tuesday signed three MoUs for promoting innovation, easing visa requirements and boosting air connectivity between the two countries
a) Uganda
b) Kenya
c) Sudan
d) Rwanda

Click here to View Answer
Answer d) Rwanda. India and Rwanda on Tuesday signed three MoUs for promoting innovation, easing visa requirements and boosting air connectivity between the two countries. India-Rwanda Innovation Growth Programme was launched to expand ties in science, technology and innovation, Vice President Hamid Ansari said. India also offers fellowships and scholarships to Rwandan students to pursue higher studies in India.

7. _____________ will get India’s first dedicated “heliport” for flying in and out
a) Chennai
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The capital will get India’s first dedicated “heliport” for flying in and out of Delhi to nearby areas in choppers. Aviation secretary R N Choubey said the Rs 100-crore project will be inaugurated on February 28 and will be an integrated one with a chopper maintenance, repair and overhaul (MRO) unit part of the complex at Rohini.

8. Which state government has put a cap on the number of guests for a daughter’s wedding at 500, and for a son’s wedding at 400 starting April 1?
a) Jammu and Kashmir
b) Arunachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Jammu and Kashmir. The Jammu and Kashmir government has put a cap on the number of guests for a daughter’s wedding at 500, and for a son’s wedding at 400 starting April 1. The number of guests has been restricted to 100 for smaller functions like engagements. The state government has also banned sending sweets or dry fruits with wedding invitation cards.

9. Government of India increased the maternity leave for women working in industries from the existing three months to _____ months
a) Four
b) Five
c) Six
d) Nine

Click here to View Answer
Answer c) Six . The government doubled the maternity leave for women working in industries from the existing three months to six months. However, the benefit will be restricted to women who make a monthly contribution to the employees’ state insurance corpus from their salaries. About 29 lakh women working across various industries will be benefitted by the move.

10. Which Hospitals Foundation will provide medical support to forest department employees and local communities in the areas where WWF-India operates for conservation?
a) Tata memorial
b) Medanta
c) Artemis
d) Apollo

Click here to View Answer
Answer d) Apollo. Apollo Hospitals Foundation will provide medical support to forest department employees and local communities in the areas where WWF-India operates for conservation. The frontline forest staff and members of the local community form an important part of our work and medical treatment and health check-ups for them will go a long way in ensuring that people have access to medical care.

11. Government of India approved a 900 MW hydropower project worth ₹5,723.72 crore to be set up in _______________
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Nepal . The government approved a 900 MW hydropower project worth ₹5,723.72 crore to be set up in Nepal’s Sankhuwasabha district. An MoU for the project, to be implemented within five years, was signed in 2008. It would be implemented by a subsidiary of the state-owned SJVN, which is a joint venture between the Centre and the Himachal Pradesh government.

12. ___________ and China held their first strategic dialogue in Beijing to shore up bilateral ties
a) India
b) USA
c) UK
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer a) India. China and India have held their upgraded strategic dialogue to shore up bilateral ties amid hectic parleys to resolve differences over Beijing’s reluctance to support India’s NSG bid as well as a UN ban on JeM chief Masood Azhar.

13. ___________ and ____________have been linked by a zip wire, meaning thrill seekers can cross from one country to another by flying through the air at speeds of up to 50mph
a) Sweden and Norway
b) Spain and Russia
c) Spain and Portugal
d) Singapore and Portugal

Click here to View Answer
Answer c) Spain and Portugal. Spain and Portugal have been linked by a zip wire, meaning thrillseekers can cross from one country to another by flying through the air at speeds of up to 50mph. Adrenaline junkies board in Sanlucar de Guadiana in Andalucia, Spain, before whizzing down the line and landing across the Guadiana River in Alcoutim, Portugal. It is the first of its kind and certainly makes border crossings a lot more fun.

14. _________ and ___________have agreed on a constructive bilateral relationship to address the threat posed by North Korea
a) India and UK
b) USA and China
c) Russia and India
d) Japan and China

Click here to View Answer
Answer b) USA and China. The USA and China have agreed on a constructive bilateral relationship to address the threat posed by North Korea due to its repeated ballistic missile tests despite a UN ban. The two sides agreed on the need to address the threat that North Korea poses to regional stability.

15. Which team won the men’s Roll Ball World Cup Championship title 2017?
a) Germany
b) China
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India . India won the men’s Roll Ball World Cup Championship as they beat Iran 8-7 in the final on Wednesday. India also won the tournament in the women’s category, defeating Iran 6-4 in the final. Roll Ball is a combination of roller-skating, handball, and basketball, and it was invented by an Indian sports teacher Raju Dabhade in 2003.

Leave a Comment