Current Affairs Quiz – February 20 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. The union cabinet has approved setting up of a tribunal to resolve the dispute between Odisha and Chhattisgarh over which of the river?
a) Cauvery
b) Ganga
c) Mahanati
d) Narmadha

Click here to View Answer
Answer: c) Mahanati

The union cabinet has approved setting up of a tribunal to resolve the dispute between Odisha and Chhattisgarh over Mahanadi river waters.
The tribunal has been constituted under the Inter-State River Disputes Act, 1956 on the request of Odisha which has repeatedly sought its formation stating that negotiations have failed to resolve the matter.


2. Which of the following state has celebrated its 31st statehood day on February 20?
a) Assam
b) Mizoram
c) Himachal Pradesh
d) Haryana
Click here to View Answer
Answer: b) Mizoram

Mizoram celebrated its 31st state day with all the government offices and educational institutions remaining closed on the occasion.
Mizoram was elevated to a full-fledged state and was inaugurated at Aizawl by the then Prime Minister Rajiv Gandhi on February 20, 1987.

3. With which state government, Nasscom has inked pact to establish a Centre of Excellence for Data Science and Artificial Intelligence?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Telangana
Click here to View Answer
Answer: d) Telangana

The Telangana government has signed an agreement with Nasscom to establish a Centre of Excellence for Data Science and Artificial Intelligence.
To be established on a public-private partnership model, the CoE is the most recent addition to Nasscom’s ‘hub-and-spoke’ network of CoEs across major locations in the country, aimed at evangelising new and emerging technologies.

4. Sakina Khatun is related to which of the following sports?
a) Athletics
c) Weight Lifting
c) Swimming
d) Football
Click here to View Answer
Answer: c) weight lifting

Indian para-powerlifter Sakina Khatun who was initially snubbed for the Commonwealth Games 2018 in the Gold Coast, Australia, has been awarded conditional slot in women’s lightweight Para Powerlifting event of the prestigious games.
5. Indian and which country has signed bilateral agreement to support startups?
a) Russia
b) Canada
c) Israel
d) Morocco

Click here to View Answer
Answer: b) Canada

Amid Canadian Prime Minister Justin Trudeau’s India visit, India and Canada have signed a bilateral agreement to provide market access for startups from both countries.
The programme has been sanctioned by both the governments and will be launched in India in partnership with Zone Startups India (ZSI), a private accelerator.
6. What is the constituency Union Minister of State with Independent Charge in the Ministry of Housing and Urban Affairs Hardeep Singh Puri?
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Haryana
Click here to View Answer
Answer: a) Uttar Pradesh

Union minister of state (independent charge) of housing and urban affairs Hardeep Singh Puri as its Rajya Sabha candidate from Uttar Pradesh.
7. How much amount has approved from union cabinet for National Urban Housing Fund to finance the government’s Housing for All programme?
a) Rs.2000 Crore
b) Rs.4000 Crore
c) Rs.6000 Crore
d) Rs.8000 Crore
Click here to View Answer
Answer: c) Rs.6000 Crore

The Union cabinet has approved the creation of a Rs.60,000-crore National Urban Housing Fund to finance the government’s Housing for All programme, which aims to build 12 million affordable housing units in urban areas by 2022.
The newly created fund will be placed under the aegis of the Building Materials and Technology Promotion Council, an autonomous body under the ministry of housing and urban affairs, whose primary task is the mainstreaming of new construction technologies.
8. For this fiscal year, The budget has proposed how much budgetary support in order to finance housing programmes under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)?
a) Rs.15,000 crore
b) Rs.35,000 crore
c) Rs.25,000 crore
d) Rs.45,000 crore
Click here to View Answer
Answer: c) Rs.25,000 crore

For this fiscal year, the budget proposes to raise Rs25,000 crore as extra-budgetary support in order to finance housing programmes under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY). The urban component of the flagship scheme targets more than 4,300 cities and towns.
Finance minister Arun Jaitley had proposed the creation of such a fund in his budget speech and said that 3.7 million homes would be built in urban areas in 2018-19 and 5.1 million in rural areas.
9. The Union Cabinet has gaven its ex-post facto approval to the cooperation agreement between India and which of the nation’s railway?
a) Egypt
b) Mongolia
c) Saudi Arabia
d) Morocco
Click here to View Answer
Answer: d) Morocco

The Union Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi on Tuesday gave its ex-post facto approval to the cooperation agreement between India and the Moroccan National Railways Office (ONCF) to develop cooperation and partnership in the railway sector.
The agreement, which was signed in December last year, will enable technical cooperation in training and staff development; expert missions, exchange of experience and personnel; and mutual technical assistance, including exchanging of experts.
10. What is the capital of Morroco?
a) Casablanca
b) Marrakesh
c) Fes
d) Rabat
Click here to View Answer
Answer: d) Rabat

Morocco
capitalRabat
CurrencyMoroccan dirham
Prime MinisterMohammed VI of Morocco


11. K Kunjiraman Panoor was passed away recently. Who is a _____?
a) Director
b) Actor
c) Writer
d) Singer

Click here to View Answer
Answer: c) Writer

Renowned writer K Kunjiraman Panoor, whose pen name is K Panoor, passed away. Panoor, a recipient of Kerala Sahitya Akademi Award, is the author of the work Keralathile Africa , Keralathile America and ‘Ha, Naxalbari’.
12. The Indian Railways has decided to manufacture Metro coaches and is setting up a factory in which of the following state?
a) Tamil Nadu
b) Odisha
c) Maharashtra
d) Haryana
Click here to View Answer
Answer: c) Maharashtra

The Indian Railways has decided to manufacture Metro coaches and is setting up a factory in Latur, for the same. However, there’s something different about this Rs 600 crore project.
According to Union Railway Minister Piyush Goel, the plan is being implemented, and the authorities will acquire the land needed for constructing the coach factory in Latur from the state authorities.
13. B K Goyal died. Who is an eminent doctor of which of the field?
a) Cardiologist
b) Ophthalmology
c) Dermatologist
d) Gynecologist
Click here to View Answer
Answer: a) Cardiologist

Eminent cardiologist Dr B K Goyal died after suffering a cardiac arrest. He was 82. A recipient of the Padma Bhushan and Padma Vibhushan, Dr Goyal also founded the Dhanvantari Medical Foundation (DMF) with an aim to bring all the branches of medicine together and create a difference to people’s lives.

Leave a Comment