Current Affairs Quiz – February 18 2017

Current Affairs Quiz

1. Eight Executive Directors (EDs) have been appointed in various public sector banks on the recommendations of Banks Board Bureau, who is the chairman of Banks Board Bureau?
a) D. Nageshwar Reddy
b) Vinod Rai
c) UK Sinha
d) Shashi Kant Sharma

Click here to View Answer
Answer b) Vinod Rai. Eight Executive Directors (EDs) have been appointed in various public sector banks on the recommendations of Banks Board Bureau. Initially they have been appointments for a three-year period.

2. Who has been honoured with the ‘Legendary Award’ by The Brand Laureate?
a) Lata Mangeshkar
b) Kavita Krishnamurthy
c) Mohammed Aziz
d) Asha Bhosle

Click here to View Answer
Answer a) Lata Mangeshkar. Indian melody queen Lata Mangeshkar has been honoured with the ‘Legendary Award’ by The Brand Laureate. The Brand Laureate recognises world-class achievement in branding amongst individuals and companies.

3. Who has been selected for 2016 Vyas Samman award for his novel Kaatna Shami Ka Vriksha Padma Pankhuri Ki Dhar Se?
a) Suryakumar Pandey
b) Sri Lal Sukla
c) Rakesh Naraian Mutha
d) Surendra Verma

Click here to View Answer
Answer d) Surendra Verma. Renowned Hindi litterateur and playwright Surendra Verma has been selected for 2016 Vyas Samman for his novel Kaatna Shami Ka Vriksha Padma Pankhuri Ki Dhar Se. This novel was published in the year 2010. Mr Verma would be presented a cash prize of Rs. 3.50 lakh a citation and a logo for the prestigious award instituted by K K Birla Foundation.

4. The government has increased the cash credit limit for micro, small and medium enterprises (MSMEs) to ____ of turnover from the existing 20%
a) 22%
b) 25%
c) 30%
d) 40%

Click here to View Answer
Answer c) 30%. The government has increased the cash credit limit for micro, small and medium enterprises (MSMEs) to 30 percent of turnover from the existing 20 percent to encourage such ventures conduct businesses digitally, Minister of State for Finance Arjun Ram Meghwal said.

5. The Health Ministry has ordered all of its ____ government hospitals to use only Khadi products
a) 20
b) 23
c) 28
d) 33

Click here to View Answer
Answer b) 23. The Health Ministry has ordered all of its 23 government hospitals to use only Khadi products. The Health Ministry has ordered all of its 23 government hospitals to use only Khadi products.

6. ‘Mil Banche’ programme organised in all govt schools of ______________
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Madya Pradesh
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Madya Pradesh. The ‘Mile Banche Madhya Pradesh’ programme has been getting an overwhelming response with over 1.26 lakh volunteers including MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan besides pensioners, media persons, homemakers and other professionals getting registered to play the role of a ‘teacher’ for a day in government-run schools.

7. Indian Coast Guard Ship ICGS AYUSH has been commissioned at ___________
a) Visakhapatnam
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer d) Kochi. The Cochin Shipyard has delivered the 13th of the series of 20 Fast Patrol Vessel — ICGS Anmol – under construction for the Indian Coast Guard. The vessel will be operated from the Coast Guard station at Haldia.

8. Which country invited President Pranab Mukherjee for the eve of the country’s Independence Day?
a) Nigeria
b) Gambia
c) Mauritania
d) Mali

Click here to View Answer
Answer b) Gambia. The President of India, Shri Pranab Mukherjee has extended his greetings and felicitations to the Government and people of the Islamic Republic of The Gambia on the eve of their Independence Day (February 18, 2017).

9. Hindustan Aeronautics Limited (HAL), signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Central Public Works Department (CPWD) to build helicopter facility in __________
a) Karnataka
b) Kerala
c) Bihar
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. Hindustan Aeronautics Limited (HAL), signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Central Public Works Department (CPWD) for execution of infrastructure development works at HAL’s new Greenfield helicopter facility at Tumakuru, Karnataka.

10. Which country Senate passed landmark Hindu marriage bill 2017?
a) Bangladesh
b) Indonesia
c) Pakistan
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan . The landmark bill to regulate marriages of minority Hindus in Pakistan is set to become a law with the Senate unanimously passing it. The Hindu Marriage Bill 2017, which is the first elaborate Hindu community’s personal law, was adopted by the Senate.

11. The first Legoland Hotel in the Middle East is set to open in ___________
a) Kuwait
b) USA
c) Saudi Arabia
d) Dubai

Click here to View Answer
Answer d) Dubai. The first Legoland Hotel in the Middle East is set to open in Dubai, a statement said. Each of the 250 rooms at the hotel will be Lego-themed and feature Lego models. The hotel, to be operated by Merlin Entertainments, will be constructed on approximately 300,000 square feet of land at Dubai Parks and Resorts.

12. Jambuwantrao Dhote who passed away recently was a/an
a) Politician
b) Journalist
c) Actor
d) Author

Click here to View Answer
Answer a) Politician . Firebrand Vidarbha leader and former Nagpur MP Jambuwantrao Dhote passed away.He was 78.Known as the Lion of Vidarbha for his support to statehood for the region, Dhote was also a legislator for two terms from Yavatmal district.

Leave a Comment