Current Affairs Quiz – February 17 2019

Current Affairs Quiz – February 17 2019


1.Flight Lieutenant ______becomes IAF’s first woman flight engineer.
a)Priya Jhingan
b)Hina Jaiswal
c)Punita Arora
d)Mitali Madhumita

Click here to View Answer
Answer b)Hina Jaiswal . ndian Air Force inducted Flight Lieutenant Hina Jaiswal as the first woman flight engineer . Until last year, the Flight Engineer branch was exclusively the men’s domain. the Chandigarh-origin lieutenant, successfully completed the six-month course at the 112 helicopter unit, Air Force Station, Yelahanka.

2.Actor-director _______ has won the ‘Oscat award from animal rights organisation People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) for directing his dog in A Star Is Born.
a)Bradley Cooper
b)Sonam Kapoor
c)anushka sharma
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Bradley Cooper. Actor-director Bradley Cooper has won the ‘Oscat award from animal rights organisation People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) for directing his dog in A Star Is Born.

3.Bestselling British author _________has died from cancer at the age of 62.
a)Raghbir Bhola
b)Krishna Sobti
c)Chaitanya Majhi
d)Andrea Levy

Click here to View Answer
Answer d)Andrea Levy . Bestselling British author Andrea Levy has died from cancer at the age of 62. Levy, known as a chronicler of the Windrush generation, the wave of Caribbean migrants that came to Britain after World War II, was born in London in 1956.

4.India hikes customs duty on goods from which country to 200% ?
a)Pakistan
b)Nepal
c)China
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a)Pakistan. The Union government has hiked the basic customs duty on all goods imported from the neighbouring country to 200 percent with immediate effect. This comes after India revoked the ‘Most Favoured Nation’ (MFN) status to Pakistan on February 15 following the Pulwama terror strike, that killed 50 CRPF jawans.

5. Which State Assembly passed a Bill to make Sanskrit the second official language of the state?
a)Kerala
b)Assam
c)Himachal Pradesh
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer c)Himachal Pradesh. The Himachal Pradesh Assembly passed a Bill to make Sanskrit the second official language of the state.

6. Argentina’s President _______arrived on a three-day India visit to enhance cooperation in key sectors such as economy, nuclear technology and space.
a)Mauricio Macri
b)Bujar Nishani
c)José Eduardo dos Santos
d)Ashraf Ghani

Click here to View Answer
Answer a)Mauricio Macri . Argentina’s President Mauricio Macri arrived on a three-day India visit during which he will hold talks with Prime Minister Narendra Modi to enhance cooperation in key sectors such as economy, nuclear technology and space.

7. All the state government offices in Arunachal Pradesh will become paperless by_________, announced chief minister Pema Khandu recently.
a)2020
b)2021
c)2022
d)2023

Click here to View Answer
Answer b)2021. All the state government offices in Arunachal Pradesh will become paperless by 2021, announced chief minister Pema Khandu recently.

8.UN appoints __________ as Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department.
a)Dilip Sadarangani
b)Chandramouli Ramanathan
c)Ajai Kumar
d)Suman Kumari

Click here to View Answer
Answer b)Chandramouli Ramanathan

9.President Kovind launches Digital Kisan Platform in 4th Agri Leadership Summit in ___________.
a)Madhya Pradesh
b)Bihar
c)Haryana
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer c)Haryana . President Ram Nath Kovind launched Digital Kisan Platform in the Fourth Agri Leadership Summit, organised by the Haryana government at Gannaur in Sonipat district .

10.Who among the following clinched Senior Nationals women’s single badminton title,2019?
a)Saina Nehwal
b)PV Sindhu
c)Prakash Padukone
d)Ashwini Ponnappa

Click here to View Answer
Answer a)Saina Nehwal. Saina Nehwal defeated PV Sindhu for the second year running as she claimed the senior national title in women’s singles once again with a 21-18, 21-15 win in Guwahati.

Leave a Comment