Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who has been named as brand ambassador of Pakistan Cricket Board?
a) Shoaib Akhtar
b) Ifran Khan
c) Umar Akmal
d) Younus Khan

Click here to View Answer
 
Answer: a) Shoaib Akhtar
Former Pakistan pacer Shoaib Akhtar was named the brand ambassador of the Pakistan Cricket Board and was also appointed as advisor to chairman on cricket affairs.
He represented Pakistan in 46 Tests, 163 ODIs and 15 T20Is picking 444 wickets in international cricket (178 in Tests, 247 in ODIs and 19 in T20Is). 


2. Who has recently won best director award in Jio Filmfare Awards East 2018?
a) Ashutosh Gowariker
b) Kaushik Ganguly
c) Anurag Kashyap
d) Sanjay Leela Bansali
Click here to View Answer
 
Answer: b) Kaushik Ganguly

Bengali film ‘Bishorjon’ was adjudged the ‘Best Film’ in popular category and its director Kaushik Ganguly got the ‘Best Director’ crown in the Jio Filmfare Awards East 2018. 

3. Khajuraho Dance Festival to be held in which state?
a) Odisha
b) Haryana
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh
Click here to View Answer
Answer: d) Madhya Pradesh

Myriad forms of classical dance in India will be on dispaly at a festival beginning in Khajuraho from February 20.
The week-long Khajuraho Dance Festival at the temple town in Chhatarpur district is being organised by the culture department of the Madhya Pradesh government. 

4. Who recently inaugurated water pipeline project in Narela?
a) Nithish Kumar
b) Arvind Kejriwal
c) Sarbananda sonowal
d) Manohar parikkar
Click here to View Answer
 
Answer: b) Arvind Kejriwal

Chief Minister Arvind Kejriwal has inaugurated the Delhi Jal Board’s (DJB) project of laying a water pipeline in Narela resettlement colonies which is likely to benefit 1.2 lakh residents.
The project will add 12 resettlement colonies of the Narela assembly constituency to the supply network. 
5. International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) will be set up in which of the following state/UT?
a) Tamil Nadu
b) New Delhi
c) PudhuCherry
d) Kerala
Click here to View Answer
 
Answer: c) PudhuCherry

Puducherry Chief Minister V Narayanasamy has stated that the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) will soon be setting up a soil fertility development centre at Karaikal.
Puducherry Government would be entering into a MoU with ICRISAT, an international organisation engaged in agricultural research for rural development with headquarters at Hyderabad. 
6. Which company has launched center’s first flight under UDAN scheme?
a) Air Asia
b) Air Haryana
c) Air Odisha
d) Air India
Click here to View Answer
 
Answer: c) Air Odisha

Air Odisha has launched its maiden flight under the Centre’s UDAN scheme, linking Mundra with Ahmedabad in Gujarat. Chief Minister Vijay Rupani launched the inaugural flight of the Bhubaneswar-based airline. 
7. Which bank recently launched the Global NRI Center to enhance customer experience?
a) SBI
b) Indian Bank
c) ICICI Bank
d) Bank of Baroda
Click here to View Answer
 
Answer: a) SBI

The State Bank of India (SBI) has launched its Global NRI (GNC) center, a one-stop customer service solution for all NRI banking related services, in Kochi.
Leveraging its strong NRI customer base of over 33 lakh as on January 31, the bank, through its GNC aims to centralize operations which are currently spread across 16 circles, 92 NRI branches in 66 different locations and several NRI intensive branches. 
8. How many agreements were signed between India and Iran during bilateral talks?
a) 7
b) 9
c) 6
d) 4
Click here to View Answer
 
Answer: b) 9

Prime Minister Narendra Modi held “substantive” talks with Iranian President Hassan Rouhani to boost cooperation in key areas of security, trade and energy, after which the two sides inked nine pacts, including one on double taxation avoidance. 
9. With which country, Russia has dealt with $1.1 bn deal to bought 11 jets?
a) India
b) Myanmar
c) Indonesia
d) Sri Lanka
Click here to View Answer
 
Answer: c) Indonesia

Indonesia has inked a billion-dollar deal to buy 11 Sukhoi Su-35 jets from Russia. The contract, signed by both countries representatives in Jakarta, is worth a total $1.14 billion.
The EU and US have targeted Russia with sanctions for alleged meddling in the US presidential election and its annexation of Crimea. 
10. Who recently won silver medal in the Qatar Open Shotgun meet in Lusail, Qatar.?
a) Manavaditya Singh Rathore
b) Angelo Scalzone
c) Jeremy Schulz
b) Brjesh Damani
Click here to View Answer
 
Answer: a) Manavaditya Singh Rathore

Manavaditya Singh Rathore has won a silver medal in the Qatar Open Shotgun meet in Lusail, Qatar.
Participating in the junior men’s trap event, Manavaditya shot 118 to finish second on the podium behind Italy’s Angelo Scalzone, who shot 119. Germany’s Jeremy Schulz won the bronze medal with a score of 115.  
11. Who has won CCI All India Open Snooker Championship?
a) Manavaditya Singh Rathore
b) Angelo Scalzone
c) Jeremy Schulz
d) Brjesh Damani
Click here to View Answer
 
Answer: d) Brjesh Damani

Indian Oil’s Brijesh Damani has won the Rs 12.25 lakh prize-money CCI All India Open Snooker Championship here after he defeated ONGC’s Sourav Kothari by a stunning 7-1 margin in a one-sided best-of-13 frame final.  Damani went home richer by Rs two lakh and received the CCI Snooker Trophy, and a fine crystal trophy, while Kothari received Rs 1.30 lakh. 
12. Who has become the Oldest World No 1 in Tennis, Defeats Dutch Opponent Robin Haase?
a) Andre Agassi
b) Novak Djokovic
c) Andy Murray
d) Roger Federer

Click here to View Answer
 
Answer: d) Roger Federer
Twenty-time Grand Slam champion Roger Federer has become the oldest world number one after he defeated his Dutch opponent Robin Haase at Rotterdam’s ABN Amro World Tennis Tournament.
The Swiss great secured his spot in the history books and the last four of the tournament with a 4-6 6-1 6-1 victory against Haase. 
13. Which state government to be set up a international educational institution for minorities?
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Goa
d) Madhya Pradesh
Click here to View Answer
 
Answer: b) Rajasthan

Union minister Mukhtar Abbas Naqvi has to set up an international educational institution for minorities in Rajasthan’s Alwar city as part of the Centre’s ambitious plan to set up five such institutes across the country.
The plan for building these institutes was initially prepared in 2016 and an 11-member committee was formed under former bureaucrat Afzal Amanullah to oversee it. 

Leave a Comment