Current Affairs Quiz – February 15 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who is recently appointed as president of South Africa?

a) Jacob Zuma

b) Pravin Gordhan

c) Cyril Ramaphosa

d) Julius Malem

Click here to View Answer
 
Answer: c) Cyril Ramaphosa

Cyril Ramaphosa has been elected president of South Africa by a parliamentary vote. The appointment as head of state of Ramaphosa, 65, who became interim leader following Zuma’s late-night resignation on 14 February was announced by South Africa’s chief justice in Cape Town, who presided over the vote. 

2. Who is the president of dailyhunt, news and regional language content app?

a) Umang Bedi

b) Preveen Nair

c) shyrll mariya

d) kiran kumar

Click here to View Answer
 
Aswer: a) Umang Bedi

Banking on the rapid growth of regional language internet users, Umang Bedi, who resigned as Facebook India and South Asia managing director last October, has joined news and regional language content app Dailyhunt as president. 

3. Who recently inaugurated ambitious pump canal project named Bateshwar Nath Pump Canal Project?

a) Naveen patnaik

b) Nithish kumar

c) Pema Khandu

d) Arvind kejiriwal

Click here to View Answer
 
Answer: b) Nithish kumar

Bihar Chief Minister Nitish Kumar has inaugurated an ambitious pump canal project at Kahalgaon town in the district which would cater to a vast strech of land within the state and neighbouring Jharkhand.

The Bateshwar Nath Pump Canal Project, which has involved a cost of Rs 389 crore. The project would cater to a total area of 27,603 hectares of which 22,716 hectares are in Bihar and the remaining in Jharkhand. 

4. Who is the governor of Odisha?

a) Draupadi Murmu

b) Acharya Dev Vrat

c) Vajubhai Rudabhai Vala

d) S.C. Jamir

Click here to View Answer
 
Answer: d) S.C. Jamir

Dr Senayangba Chubatoshi Jamir is an Indian politician and Governor of Odisha.

5. Jaikwadi Bird Sanctuary is situated in which state?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Assam

d) Karanataka

Click here to View Answer
 
Answer: b) Maharashtra

Jaikwadi Bird Sanctuary houses a rich avian diversity. In a bid to spread awareness about this natural heritage, Environmental Research Foundation and Educational Academy recently held a Bird Festival. 

6. India has signed an agreement with New Development Bank for financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project. How much amount approved for this agreement?

a) USD 100 million

b) USD 500 million

c) USD 400 million

d) USD 200 million

Click here to View Answer
 
Answer: a) USD 100 million

The Loan Agreement for financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project for the Desert Areas was signed between Government of India and the New Development Bank (NDB) on 13th February 2018 at New Delhi.

This is the first tranche loan of USD 100 million approved by the NDB under the Multi Tranche Financing Facility of USD 345 million for this project. 

7. The upcoming summit of Shanghai Cooperation Organization is held which place?

a) Astana

b) Tashkent

c) Qingdao

d) Sochi

Click here to View Answer
 
Answer: c) Qingdao

The upcoming summit of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) is scheduled to be held in the coastal city of Qingdao, Shandong province of China in June 2018.

The SCO includes Pakistan, China, Russia, Kazakhstan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Uzbekistan and India. 

8. Head Quarter of Shanghai Cooperation Organization is situated in _______?

a) Beijing, China

b) Astana, Kazakhstan

c) Tashkent, Uzbekistan

d) Dushanbe, Tajikistan

Click here to View Answer
 
Answer: a) Beijing, China

The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a Eurasian political, economic, and security organisation, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai, China by the leaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan; the Shanghai Cooperation Organisation Charter was signed in June 2002 and entered into force on 19 September 2003. 

9. Ruud Lubbers is passed away recently who is belongs to which country?

a) Poland

b) The Netherlands

c) Sweden

d) Denmark

Click here to View Answer
 
Answer: b) The Netherlands

The Netherlands’ longest-serving prime minister, Ruud Lubbers, who pulled his country out of recession while struggling to reform the Dutch welfare state, died aged 78. 

10. Vidit Santosh Gujrathi is related to which of the sports?

a) Tennis

b) Hockey

c) Carom

d) Chess

Click here to View Answer
 
Answer: d) Chess

World rapid chess champion Viswanathan Anand and grandmaster Vidit Gujrathi helped Mumbai Movers to hold on to their top position at the points tally in the Eastern Division of the Pro-Chess league. 

 

11. Name the Ethiopian prime minister who recently resigned his post?

a) Hailemariam Desalegn

b) Mulatu Teshome

c) Meles Zenawi

d) Demeke Mekonnen

Click here to View Answer
 
Answer: a) Hailemariam Desalegn

Ethiopia’s Prime Minister Hailemariam Desalegn suddenly resigned on 15 February in what he described as a bid to smooth reforms, following years of violent unrest that threatened the ruling party’s hold on Africa’s second most populous nation. 

 

Leave a Comment