Current Affairs Quiz – February 14 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who won the Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership?

a) Ellen Johnson Sirleaf

b) George Weah

c) Moses Blah

d) Charles Taylor

Click here to View Answer
 
Answer: a) Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf, the first woman democratically elected as a head of state in Africa, was awarded the $5 million Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership for “transformative leadership” in the aftermath of Liberia’s civil war. 

2. Ellen Johnson Sirleaf, who belongs to which of the country?

a) Libya

b) Lesotho

c) Liberia

d) Lithuania

Click here to View Answer
 
Answer: c) Liberia

Ms. Johnson Sirleaf governed Liberia, a small West African nation that was founded by freed slaves from the United States, for 12 years. When she left office last month and turned over power to George Weah, a former soccer star, it was the country’s first peaceful, democratic transition of power in 73 years. 

3. What is the capital of Liberia?

a) Monrovia

b) Maputo

c) Moroni

d) Mogadishu

Click here to View Answer
 
Answer: a) Monrovia

Liberia

CapitalMonrovia
CurrencyLiberian dollar

4. Who recently appointed as Director of Ayushman Bharat Scheme Mission?

a) Sanjay Dubey

b) Debashri Mukherjee

c) Manoj Jhalani

d) Parikipandla Narahari

Click here to View Answer
 
Answer: c) Manoj Jhalani

Manoj Jhalani, 1987 batch Madhya Pradesh cadre IAS officer, currently serving as Additional Secretary in the Ministry of Health and family Welfare has been given additional charge and designated as Mission Director of Ayushman Bharat.

The Department of Personnel and Training (DoPT) Kerala cadre IAS officer Dr Dinesh Arora(2002 batch) has been appointed Director for Ayushman Bharat Scheme in the ministry of Health and Family Welfare. 

5. Which of the city to host TiE Global Summit?

a) Bengaluru

b) Pune

c) Noida

d) Mumbai

Click here to View Answer
 
Answer: d) Mumbai

The TiE Global Summit (TGS) will be held in Mumbai on February 21 and 22. The summit is being held in association with leading government agencies and over 20 TiE chapters across India, USA, Canada, Singapore, Hong Kong, Australia and Dubai,with the aim of setting the tone for the next wave of business and innovation. 

6. Which of the state has first ever to opt out of Modicare?

a) Haryana

b) Panjab

c) West Bengal

d) Assam

Click here to View Answer
Answer: c) West Bengal

Bengal became the first state to opt out of the National Health Protection Scheme unveiled in the Union Budget, with CM Mamata Banerjee announcing that the state will not “waste” its hard-earned resources to contribute its share to the programme.

The CM also referred to the “paltry” allocation for PM Modi’s Beti Bachao project. “The Centre has floated Beti Bachao with a paltry allocation of Rs 100 crore for the entire country; Bengal has provided for Rs 5,000 crore for its own Kanyashree project. 

7. Which bank recently has listed USD 600 million bond issued under its maiden USD 1 billion MTN programme?

a) Yes Bank

b) South Indian Bank

c) ICICI Bank

d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer: a) Yes Bank

Yes Bank has listed USD 600 million bond issued under its maiden USD 1 billion MTN programme, on Global Securities Market (GSM) of India INX. India INX is the country’s first international exchange, located at International Financial Services Centre, GIFT City in Gujarat. 

8. Who is the CEO of Yes Bank?

a) Sanjeev Misra

b) Arun Ramanathan

c) Rana Kapoor

d) Aditya Puri

Click here to View Answer
 
Answer: c) Rana Kapoor

Rana Kapoor is an Indian billionaire, and the founder, managing director and CEO of Yes Bank, an Indian private sector bank, with its registered office in Mumbai. 

9. Which small finance bank recently launched the interactive digital savings account?

a) AU Small Finance Bank

b) Equitas Small Finance Bank

c) Fincare small finance bank

d) North East Small Finance Bank

Click here to View Answer
 
Answer: b) Equitas Small Finance Bank

City-based Equitas Small Finance Bank has launched an interactive digital savings account – selfeSavings. Through the web-based interactive video from the bank’s website www.equitasbank.com a selfeSavings account can be opened.

Customers by using details of Aadhaar, PAN card, can also set up a mobile banking facility and start operating the acount in five minutes. 

10. The International conference ‘Agricon 2018’ and ‘Agriexpo 2018’was held in which of the city?

a) Kanpur

b) Shillong

c) Manipal

d) Ranchi

Click here to View Answer
 
Answer: a) Kanpur

The President of India, Ram Nath Kovind, inaugurated the international conference ‘Agricon 2018’ and ‘Agriexpo 2018’ at Chandrashekhar Azad University of Agriculture & Technology (CSAUT), Kanpur on February 14, 2018. The Government has promoted the concept of “per drop, more crop” and this message should reach every farmer in the country. 

11. Who has been launched DD Arun Prabha, a new 24×7 satellite television channel?

a) President of India

b) Prime Minister

c) Minister of Information and Broadcasting

d) Minister of Electronics and Information Technology

Click here to View Answer
 
Answer: b) Prime Minister

Prime Minister Narendra Modi will launch DD Arun Prabha, a new 24×7 satellite television channel of Doordarshan for the north-eastern region on February 15.

DD Arun Prabha will showcase programmes on the diverse culture of the north eastern states. This will be Doordarshan s second channel for the north-eastern region. 

12. Duqm port is situated in which of the country?

a) Iran

b) Sri lanka

c) Iraq

d) Oman

Click here to View Answer
 
Answer: d) Oman

An agreement to give Indian Navy access to the Duqm port in Oman will have far-reaching consequences for India’s strategic reach westwards and in the Indian Ocean.

Seen together with the agreement with the UAE for joint naval exercises in the Persian Gulf in March, India is making slow but sure progress in pitching its presence in the area. 

13. Which state Team has won maiden senior national football championship?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

Click here to View Answer
 
Answer: b) Tamil Nadu

Tamil Nadu beat Manipur 2-1 to lift their maiden title in the 23rd edition of the Senior Women’s National Football Championship at cuttack in Odisha.

Tamil Nadu created history by becoming champions in their first-ever final with Indumathi scoring the opener in the 3rd minute while Indrani made it 2-0 in the 40th. 

14. Former Union minister Bolla Bulliramaiah is passed away. He is belongs to which of the state?

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Sikkim

d) Haryana

Click here to View Answer
 
Answer:  a) Andhra Pradesh

Former Union minister and veteran Telugu Desam Party leader Bolla Bulliramaiah died of old age-related illness in Andhra Pradesh. He was elected to the Lok Sabha from the Eluru constituency in 1991, 1996 and 1999 and served as the Union minister of state for commerce during 1996-98 in the United Front government. 

15. Who has been appoints as Indian envoy to Brazil?

a) Ashok Das

a) Ashok Gupta

c) Ashok Raj

d) Ashok Kumar

Click here to View Answer
  Answer: a) Ashok Das

Ashok Das, a 1987 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, was named India’s new Ambassador to Brazil.

Das is presently as additional secretary in the external affairs ministry. Das earlier served as India’s Ambassador to Iceland. He has also served in the Indian diplomatic missions in Portugal, Cambodia, US, Canada and Bangladesh. 

16. In Financial Terms, What does S stands for in GSM?

a) Services

b) Savings

c) Securities

d) System

Click here to View Answer
  Answer: c) Securities

GSM stands for Global Securities Market.

The global securities market has been constantly evolving over the years to serve the needs of traders. Traders require markets that are liquid, with minimal transaction and delay costs, in addition to transparency and assured completion of the transaction. 

Leave a Comment