Current Affairs Quiz – February 12 2020

Current Affairs Quiz – February 12 2020

1. Which organisations have topped the 2018-19 Public Enterprises Survey?
a) ONGC
b) Indian Oil
c) NTPC
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Indian Oil Corporation and NTPC Limited were the top three profitable PSUs in 2018-19. Also, BSNL, Air India and MTNL incurred the highest losses for a third consecutive year.

2. Who has named as 2019 FIH Women’s Rising Star of Year by the International Hockey Federation?
a) Frederique Matla
b) Julieta Jankunas
c) Heemisa Das
d) Lalremsiami

Click here to View Answer
Answer d) Lalremsiami. India forward Lalremsiami has been named as the 2019 FIH Women’s Rising Star of the Year

3. Bhabha Kavach is associated with ___________.
a) Bullet
b) Bullet proof Jacket
c) New Software
d) Virus

Click here to View Answer
Answer b) Bullet proof Jacket. The Bhabha Atomic Research Centre developed a new bullet proof jacket called Bhabha Kavach. The jackets are to be used by the Central Industrial Security Force (CISF).

4. WHO names the new Corona Virus as “____________”.
a) CORONA-19
b) COVID-19
c) CVIRUS-20
d) CVIRUS-19

Click here to View Answer
Answer b) COVID-19. World Health Organization announced a new name for the Corona Virus, “COVID-19”. Today more than 42,000 are infected with the virus according to the organization.

5. Who has been appointed as Eastern Fleet Commander?
a) Vinay Bansali
b) Suraj Berry
c) Sanjay Vatsyayan
d) Abhay Dev

Click here to View Answer
Answer c) Sanjay Vatsyayan. The command of the Eastern Fleet was handed over to Rear Admiral Sanjay Vatsyayan by Rear Admiral Suraj Berry at a ceremony at Visakhapatnam on 11 February 2020.

6. MoCA flagged off first Heli Services under UDAN in _______________.
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Uttarakhand
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand . Ministry of Civil Aviation (MoCA) operationalized the first-ever helicopter services from Dehradun’s Sahastradhara helipad to Gauchar and Chinyalisaur.

7. Who is the current CM of Odisha?
a) Hemant Soren
b) Kumarasamy D
c) Naveen Patnaik
d) Deva Gowda

Click here to View Answer
Answer c) Naveen Patnaik. Chief Minister Naveen Patnaik on Tuesday inaugurated Seven Nation BIMSTEC Disaster Management Exercise – 2020, which will take place from February 11 to 13.

8. ClimFishCon 2020 – a global meet on climate change, ocean health will host by______________.
a) Maharastra
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. ClimFishCon 2020, a three-day international conference on the impact of climate change on ‘hydrological cycle, ecosystem, fisheries and food security’ will begin here on February 12 at the Le Meridian Convention Centre.

9. National Productivity Day is observed on ____________.
a) February 12
b) February 13
c) February 14
d) February 15

Click here to View Answer
Answer a) February 12. The main objective of the celebration is to encourage stakeholders in implementing productivity tools and techniques.

10. Medical devices now under _____________.
a) Drugs and Cosmetics Act
b) Istrumentation Act
c) Production and Object Act
d) Machinery Act

Click here to View Answer
Answer a) Drugs and Cosmetics Act. The Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) has brought medical devices within the regulatory ambit, treating them as a category of ‘drugs’ for the purpose of regulating them under the Drugs and Cosmetics Act (DCA).

Leave a Comment