Current Affairs Quiz – February 12 and 13 2017

Current Affairs Quiz

1. Who is the new Prime Minister of Germany?
a) Horst Seehofer
b) Frank-Walter Steinmeier
c) Joachim Gauck
d) Angela Merkel

Click here to View Answer
Answer b) Frank-Walter Steinmeier. Former foreign minister Frank-Walter Steinmeier was elected Germany’s president, the 12th person to hold the largely ceremonial post in the post-war era. Steinmeier, a Social Democrat who had served as foreign minister until last month, won 931 of the 1,239 valid votes by lawmakers and representatives of Germany’s 16 federal states.

2. Who won the Best World Music Album with Yo-Yo Ma at the 59th Grammy Awards?
a) Yogesh Samsi
b) Shane Shanahan
c) Kishan Maharaj
d) Sandeep Das

Click here to View Answer
Answer d) Sandeep Das. The famous tabla player Sandeep Das won Best World Music Album with Yo-Yo Ma at the 59th Grammy Awards. Ma’s project titled The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and The Silk Road Ensemble is a fusion of Indian classical and world music. The album was released to accompany a documentary on Ma’s project entitled The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and The Silk Road Ensemble.

3. Over _________ people have been awarded a total of Rs 133 crore in the last 50 days under the Niti Aayog’s scheme to promote digital payments
a) 5 Lakh
b) 6 Lakh
c) 8 Lakh
d) 10 Lakh

Click here to View Answer
Answer c) 8 Lakh. Over 8 lakh people have been awarded a total of Rs 133 crore in the last 50 days under the Niti Aayog’s scheme to promote digital payments. The government on December 25 had launched two schemes – Lucky Grahak Yojana and Digi-Dhan Vyapar Yojana to give boost to digital transaction. The schemes would remain open till April 14.

4. The Election Commission has asked the HRD Ministry to introduce ‘electoral literacy’ in ______________ syllabus to teach students how to become responsible voters
a) Secondary-school
b) Primary-school
c) Colleges
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Primary-school. The Election Commission wants students to learn from the secondary-school level how to become responsible voters. In a bid to educate 15 to 17-year-old ‘future voters’, who would enrol as voters when they turn 18, the Election Commission has asked the Union HRD ministry to introduce ‘electoral literacy’ in the curriculum at the secondary school level.

5. The second edition of the International Spice Conference has began at Kovalam in _______________
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andra Pardesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The three-day International Spice Conference, beginning on Feb 12, will deliberate on effective strategies and innovative technologies to improve the livelihood of spices farmers and address challenges being faced by the industry. More than 700 delegates representing various states, Industry leaders from 40 countries, International Spice Associations representatives, Policy makers and End-Users are among those participating.

6. The 11th edition of Aero India began at Indian Air Force base in ______________
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Hyderabad
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer b) Bangalore. The 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition – Aero India 2017 will be held at the Air Force Station, Yelahanka, Bangalore from February 14-18. Aero India which began in 1996, has carved a niche for itself as a premium aerospace and aviation exhibition in the international arena and has become one of the most sought after exhibitions in the Asian region in terms of participation from across the globe. The event is being organised and conducted by the Defence Exhibition Organisation (DEO).

7. _________________has become India’s first warship to install solar panels on board
a) INS Nirdeshak
b) INS Darshak
c) INS Sarvekshak
d) INS Sandhayak

Click here to View Answer
Answer c) INS Sarvekshak. Indian Navy’s survey vessel INS Sarvekshak has gone green by installing a solar power system on board. The navy said the system, equipped on the ship, works using sunlight and hence, is 100% reliable for power source that can be used for communication equipment, battery charging and general lightings onboard round the clock with battery outputs.

8. Which State assembly has passed a bill to facilitate the conduct of “Kambala”, a traditional annual buffalo race in marshy fields, held in the coastal districts of the state?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Andra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. Karnataka assembly has passed a bill to facilitate the conduct of “Kambala”, a traditional annual buffalo race in marshy fields, held in the coastal districts of the state. The clamour for Kambala was spurred by the success of the stir in Tamil Nadu for allowing Jallikattu, which led to the state government bringing a similar amendment to the Central act.

9. The first scuba restaurant in the world has opened in _____________
a) Belgium
b) China
c) Singapore
d) Norway

Click here to View Answer
Answer a) Belgium . A new underwater eatery has opened in Brussels at the bottom of one of the deepest pools in the world. If you fancy diving in, first you’ll have to head to NEMO33 in Belgium and don your scuba gear before plunging 5m below the surface. Once you’ve hit the bottom you can crawl into a futuristic white pod and await some deep sea delicacies.

10. The longest elevated bike path in the world has been opened in ______________
a) Japan
b) China
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) China. The longest elevated bike path in the world has been opened in the Chinese city of Xiamen. Standing at five miles long and 16 feet wide, large sections of the route sit underneath an elevated motor vehicle expressway offering shelter from the elements for the 2,023 cyclists the route can carry per hour. Alongside cycle hire stations the route will feature bike servicing pavilions and plenty of bicycle parking for privately owned bicycles.

11. ______________ military have successfully tested the Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA missile defence system by intercepting a medium-range ballistic missile target in space
a) UK and Japan
b) India and USA
c) USA and Japan
d) China and Japan

Click here to View Answer
Answer c) USA and Japan. The US and Japanese military have successfully tested the Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA missile defence system by intercepting a medium-range ballistic missile target in space for the first time. The missile was launched from a ship off the west coast of Hawaii, US. The US Missile Defence Agency said that the defence system met each of its primary objectives.

12. Who won the T20 Blind World Cup title 2017?
a) Pakistan
b) South Africa
c) Australia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has successfully defended their title in the T20 Blind World Cup at M. Chinnaswamy Stadium in Bangalore by beating arch-rivals Pakistan in the final by nine wickets. Incidentally, in the previous and only edition of the T20 World Cup for the visually impaired, Pakistan had been on the losing end then too.

13. Jiro Taniguchi, manga writer and artist who passed away recently, he was from ____________
a) China
b) Japan
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Japan . Jiro Taniguchi, a legend in Japan’s comic art of manga, died at the age of 69, his publisher in France, Casterman, announced. Taniguchi first shot to fame in Japan at the end of the 1980s with the first volume of “The Times of Botchan”, which centres around Natsume Soseki, one of Japan’s greatest writers.

Leave a Comment