Current Affairs Quiz – February 09 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has won the prestigious Dr B C Roy national award for ‘outstanding service in the field of socio medical relief’ for 2016?
a) C. V. Harinarayan
b) P Raghu Ram
c) Tejas Patel
d) Nikhil Tandon

Click here to View Answer
Answer b) P Raghu Ram. Dr P Raghu Ram, president of Association of Breast Surgeons of India, has won the prestigious Dr B C Roy national award for ‘outstanding service in the field of socio medical relief’ for 2016. The award, the highest recognition for medical practitioners in India.

2. Which state has became the first state in the northeast to implement e-Cabinet solution for the state cabinet members?
a) Andra Pradesh
b) Madya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh to become first state to introduce e-Cabinet, Arunachal Pradesh has became the first state in the northeast to implement e-Cabinet solution for the state cabinet members. Using this system, the cabinet members can access the cabinet notes before the meeting. The entire business of the Cabinet can be conducted using the e-Cabinet solution.

3. Union cabinet approved ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ (PMGDISHA) to make ___________ rural households digitally literate
a) 6 crore
b) 5 crore
c) 4 crore
d) 3 crore

Click here to View Answer
Answer a) 6 crore . The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ (PMGDISHA) to make 6 crore rural households digitally literate. The outlay for this project is Rs.2,351.38 crore to usher in digital literacy in rural India by March,.2019. This is in line with the announcement made by Finance Minister in the Union Budget 2016-17.

4. India ranked _____ out of 45 countries in an international Intellectual Property (IP) index
a) 41st
b) 42nd
c) 43rd
d) 44th

Click here to View Answer
Answer c) 43rd. India remains near the bottom in an international Intellectual Property (IP) index by being ranked 43rd out of 45 countries, according to a report by the U.S. Chamber of Commerce’s Global Intellectual Property Center (GIPC).

5. Which banks are live with the Bharat Bill Payment System (BBPS) that is aimed at easing utility and other repetitive bill payments for consumers?
a) Axis Bank and ICICI Bank
b) Federal Bank and Kotak Mahindra Bank
c) HDFC Bank and Yes Bank
d) HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank

Click here to View Answer
Answer d) HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank. Private sector lenders HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank are live with the Bharat Bill Payment System (BBPS) that is aimed at easing utility and other repetitive bill payments for consumers. The BBPS is a centralised system created by the National Payments Corporation, involving banks and non-banks and allows agents to access bill payments services in an interoperable manner, HDFC Bank stated.

6. Which bank has collaborated with fintech startup India lends to enable first time borrowers who do not have a credit history to take loans?
a) IDFC Bank
b) Bandhan Bank
c) Axis Bank
d) IndusInd Bank

Click here to View Answer
Answer a) IDFC Bank. Private sector lender IDFC Bank has collaborated with fintech startup India lends to enable first time borrowers who do not have a credit history to take loans. IDFC Bank said it is a differentiated personal loan solution which will offer instant loans approvals through a completely digitised process to first time borrowers.

7. ______________ has signed an MOU with CREDAI West Bengal to train 1000 construction workers in Kolkata and nearby villages
a) LIC Housing Finance
b) PNB Housing Finance Limited
c) HDFC Home Loan
d) Kotak Mahindra Home Loan

Click here to View Answer
Answer b) PNB Housing Finance Limited. PNB Housing Finance Limited (PNBHFL) has signed an MOU with CREDAI West Bengal to train 1000 construction workers in Kolkata and nearby villages. CREDAI-Bengal would also be setting up permanent (off-site) skill development centres in Medinipur and Murshidabad – places with huge concentration of construction labour.

8. India and ___________ signed a Protocol amending the existing Convention between the two countries for Avoidance of Double Taxation
a) Australia
b) Norway
c) Austria
d) France

Click here to View Answer
Answer c) Austria. India and Austria signed a Protocol amending the existing Convention between the two countries for Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to Taxes on Income. The Protocol was signed by Shri Sushil Chandra, Chairman CBDT on behalf of India and Mr. Georg Zehetner, Charge d’ Affaires, Embassy of Austria on behalf of Austria.

9. India and the _____ agreed to sustain the momentum in their defence collaboration
a) USA
b) Russia
c) China
d) Canada

Click here to View Answer
Answer a) USA. India and the US agreed to sustain the momentum in their defence collaboration while committing to build on the “tremendous progress” made in the sector as Defence Secretary James Mattis held his first telephonic conversation with Indian counterpart Manohar Parrikar.

10. Racharla Samrajyam who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Economist
c) Freedom Fighter
d) Author

Click here to View Answer
Answer c) Freedom Fighter. Racharla Samrajyam, a veteran freedom fighter, passed away following the age-related illness at Vishakhapatnam. She was 98. She was inspired by the Quit India Movement at the time when she was undergoing Hindi Pracharak training at Anantapur in 1942. It was at this point of time, she had quit the training programme and joined the Quit India Movement.

Leave a Comment