Current Affairs Quiz – February 07 2018

Current Affairs Quiz

1. Which firm has been won ASSOCHAM Medical Technology Excellence Award for Best Technology Solution in Surgical and Best Technology Solution in Ophthalmology?

a) Alcon Laboratories

b) Sun pharma

c) Cipla

d) Fourrts india laboratories Pvt ltd

Click here to View Answer
Answer: a) Alcon Laboratories

Alcon, the global leader in eye care, a division of Novartis, has won the prestigious Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) Medical Technology Excellence Award in two categories, Best Technology Solution in Surgical and Best Technology Solution in Ophthalmology.

2. Who is the head of ASSOCHAM?

a) Balkrishan Goenka

b) S. Rawat

c) Sandeep Jajodia

d) Kiran Grandhi

Click here to View Answer
Answer: c) Sandeep Jajodia

Sandeep Jajodia is President of ASSOCHAM. And also He is a chairman and managing director of Monnet Ispat & Energy. 

3. Which state recently organized ‘India Grape Harvest, Wine Festival 2018’?

a) Himachal Pradesh

b) Haryana

c) Andhra Pradesh

d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra

The state government has organised its first wine festival — ‘India Grape Harvest, Wine Festival 2018’. This festival is an initiative of the Maharashtra Tourism Development Corporation (MTDC), a government subsidiary that works for tourism development in the state.

4. The government of Maharashtra would develop app recently for which of the vehicle?

a) Taxi

b) Bike

c) Autorickshaw

d) Bus

Click here to View Answer
Answer: c) Autorickshaw

The government of Maharashtra is throwing its collective virtual weight behind autorickshaw drivers in Pune by committing to start a mobile app for them.

The app is expected to make autorickshaw services in Pune completely transparent and more efficient. Four private companies are already running apps that offer autorickshaw services.

5. First ever Global submit on Information Technology to be held in which state?

a) Kerala

b) Karnataka

c) New Delhi

d) Manipur

Click here to View Answer
Answer: a) Kerala

Kerala’s first ever global IT summit to be held in Kochi by the third week of next month. The summit, #Future, will set in motion the process to locate high quality and experienced people from the knowledge sector who can contribute to the future of the state, M Sivasankar, IT Secretary to the Government of Kerala. 

6. Who is the current Chief Minister of Kerala?

a) ‎VS Achuthanandan

b) ‎Oommen Chandy

c) Pinarayi Vijayan

d) Vijay Rubani

Click here to View Answer
Answer: c) Pinarayi Vijayan

Pinarayi Vijayan is an Indian politician who is the current Chief Minister of Kerala, in office since 25 May 2016. A member of the Politburo of the Communist Party of India (Marxist), he was the longest-serving secretary of the Kerala State Committee of the CPI(M) from 1998 to 2015. 

7. Assam Government recently signed an MoU with AISECT Group of Universities worth how much amount?

a) ₹ 500 crore

b) ₹ 600 crore

c) ₹ 300 crore

d) ₹ 450 crore

Click here to View Answer
Answer: c) ₹ 300 crore

The Assam Government has signed a Memorandum of Understanding worth Rs 300 crore with the AISECT Group of Universities for setting up a university in the state. The university, the location of which was not yet finalised, would be named after physicist Dr C V Raman. 

8. Which payment bank recently partnered with the Mumbai Dabbawala Association for the pioneers of home-cooked food delivery?

a) Airtel payment Bank

b) India Post Payment Bank

c) Paytm Payment bank

d) Fino Payment Bank

Click here to View Answer
Answer:c) Paytm Payment bank

Paytm Payments Bank, a digital bank which provides zero balance accounts and zero charges on digital transactions, partnered with the Mumbai Dabbawala Association, the pioneers of home-cooked food delivery. As part of this association, around 5000 dabbawalas will now be able to collect instant payments for their Dabba service through Paytm QR.

9. Who is the Chairman of Paytm Payment Bank?

a) Vijay Shekhar Sharma

b) Sulil Arora

c) Sudhanshu Jain

d) Suresh Sethi

Click here to View Answer
Answer: a) Vijay Shekhar Sharma

Vijay Shekhar Sharma is an Indian entrepreneur and founder of mobile payments company, Paytm. Sharma is India’s youngest billionaire.

10. India’s Central bank RBI has kept its repo rate at which percentage?

a) 6%

b) 6.50 %

c) 6.75%

d) 7 %

Click here to View Answer
Answer: a) 6%

The central bank has kept its main repo rate at 6.00 percent. Its statement projected inflation to reach 5.1 to 5.6 percent in April to September and then 4.5 to 4.6 percent in October to March.

11. In how many villages to demonstrate for development of rural areas, ISRO established Village Resource Centres (VRCs) on a pilot scale?

a) 356

b) 473

c) 586

d) 897

Click here to View Answer
Answer: b) 473

To demonstrate the potential of satellite technology for development of rural areas, ISRO established Village Resource Centres (VRCs) on a pilot scale, in association with selected NGOs, Trusts and State Government Departments. About Rs 18 crores was spent for establishing 473 VRCs. 

12. What is the name the Missile of India recently test-fired its indigenously developed nuclear capable?

a) Prithvi-II

b) Prithvi-III

c) Prithvi-I

d) Prithvi-IV

Click here to View Answer
Answer: a) Prithvi-II

India has successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile as part of a user trial by the Army from a test range in Odisha. The surface-to-surface missile has a strike range of 350 km. It was launched from launch complex-3 of the Integrated Test Range at Chandipur near Balasore.

13. Which of the following country as to be host the Olympics 2032?

a) Brazil

b) Africa

c) Greece

d) America

Click here to View Answer
Answer: b) Africa

International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach stated that Africa could host the Olympics for the first time as early as 2032. It came after the IOC approved plans to target Africa to host the fourth Summer Youth Olympic Games (YOG) in 2022.

The IOC hopes to elect a host city at the next IOC session, to be held in October 2018 in Buenos Aires.

14. Veteran sports player Jhulan Goswami is associated with which of the following sports?

a) Hockey

b) Badminton

c) Tennis

d) Cricket

Click here to View Answer
Answer: d) Cricket

India’s veteran pacer Jhulan Goswami has added another feather to her illustrious cap by becoming the first female cricketer to take 200 ODI wickets. Goswami achieved the feat during the second ODI between India and South Africa. The 35-year-old, playing her 166th ODI, dismissed opener Laura Wolvaardt for her 200th scalp.


Leave a Comment