Current Affairs Quiz – February 06 2020

Current Affairs Quiz – February 06 2020

1. President awarded the International Gandhi Awards for Leprosy to_______________.
a) Dr. N.S. Dharmashaktu
b) Dr. M. Swaminathan
c) Dr. Deva Kumara Gowda
d) Dr. D. Sheethal

Click here to View Answer
Answer a) Dr. N.S. Dharmashaktu. The President of India Ram Nath Kovind presented the International Gandhi Awards for Leprosy to Dr. N.S. Dharmashaktu under the Individual category and The Leprosy Mission Trust under the institutional category on 6 February 2020.

2. Rakhi Halder won gold at tournament, is associated with____________.
a) Boxing
b) Shooting
c) Swimming
d) Weightliting

Click here to View Answer
Answer d) Weightlifting. Rakhi Halder of Bengal claimed gold in the 64kg category of the 35th edition of the Senior Women’s National Weightlifting Championships at Khudiram Anushilan Kendra in Kolkata.

3. India secured __________th rank in the International IP Index.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

Click here to View Answer
Answer b) 40. India ranked 40th on a global International Intellectual Property (IP) Index. It was released by the Global Innovation Policy Center (GIPC) of the US Chambers of Commerce. GIPC conducted the survey for 53 countries.

4. Which district has received National Award for implementing Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana?
a) Coimbatore
b) Valhaur
c) Salmara Mankachar
d) Haman

Click here to View Answer
Answer c) Salmara Mankachar. The district of South Salmara Mankachar of Assam won National Award for implementation of the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana under the category of State/Union Territory having a population of more than one crore.

5. India International Seafood Show to be held in ___________.
a) Vishakapatnam
b) Gandhinagar
c) Kochi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Kochi. The three-day event is organized by the Marine Products Export Development Authority (MPEDA), under the Ministry of Commerce and Industry in association with the Seafood Exporters Association of India (SEAI).

6. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is observed on _____________.
a) February 02
b) February 03
c) February 05
d) February 06

Click here to View Answer
Answer d) February 06. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation (FGM) is observed on 6 February. The day is observed to end the practice of FGM. It creates awareness about FGM which is a violation of the human rights of girls and women.

7. The theme for the International Day of Zero Tolerance for FGM for the year 2020 is “___________________________”.
a) Unleashing Youth Power: One decade of accelerating actions for zero female genital mutilation
b) Unique Power: One decade of accelerating actions for zero female genital mutilation
c) Tribute to women : One decade of accelerating actions for zero female genital mutilation
d) Undermines basic humans: One decade of accelerating actions for zero female genital mutilation

Click here to View Answer
Answer a) Unleashing Youth Power: One decade of accelerating actions for zero female genital mutilation.

8. Pink City of India is___________.
a) Indore
b) Udaipur
c) Jaipur
d) Radhore

Click here to View Answer
Answer c) Jaipur. Pink City of Rajasthan, Jaipur, received World Heritage Certificate from the UNESCO. The UNESCO Director General Audrey Azoulay visited India to present the certificate.

9. Vadhavan Port is situated at_______________.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
b) Rajastan
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Union Cabinet led by the Prime Minister Narendra Modi gave its in-principle approval to set up a Major Port at Vadhavan near Dahanu in Maharashtra.

10.

Leave a Comment