Current Affairs Quiz – February 06 2018

Current Affairs Quiz

1. CSE ranked top environment policy think tanks in India, which secured what rank in global rankings?

a) 15th

b) 16th

c) 17th

d) 18th

Click here to View Answer
Answer: b) 16th

The Centre for Science and Environment (CSE) has been ranked the top environment policy think tanks in India while it has secured the 16th position in global rankings, climbing up two positions from the last year.

The rank was given by The Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) of the Lauder Institute at the University of Pennsylvania. 

2. Which union Minister recently launched new tools for States and Union Territories for ranking of startups?

a) Union Minister of Finance

b) Union Minister of Commerce and Industry

c) Union Minster of MSME

d) Union Minister of Electronics and Information Technology

Click here to View Answer
Answer: b) Union Minister of Commerce and Industry

Three new tools for States and Union Territories for ranking of startups in the country were launched by Union Minister of Commerce and Industry at a function in New Delhi.

The tools are: the State and Union Territory Startup Ranking Framework, the Compendium of Good Practices for Promoting Startups in India and the Startup India Kit. These will act as catalysts to help the Startup India initiative to drive India’s economic growth. 

3. Who recently appointed as new director of Management Development Institute, Gurugram?

a) K R Dupta

b) C. P. Shrimali

c) Dr. Himadri Das

d) Rajinish Kumar

Click here to View Answer
Answer: Dr. Himadri Das

Dr. Himadri Das has joined as the Director, MDI Gurugram. He took over from Prof. C. P. Shrimali, Acting Director, MDI. 

4. Which of the state Government recently launch an app to spread awareness against pollution?

a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Himachal Pradesh

d) Haryana

Click here to View Answer
Answer: b) Madhya Pradesh

The Madhya Pradesh government has launched a mobile application to spread awareness against pollution in the western part of the state. The mobile app “pollution metre” was available on ‘Google Play Store’. 

5. Who has been appointed as new Financial Commissioner of Railway Board?

a) Das Gupta

d) R K Misra

c) A K Prasad

d) Briendra kumar

Click here to View Answer
Answer: c) A K Prasad

A.K.Prasad has been appointed as new Financial Commissioner (Railways), Railway Board and ex-officio Secretary to Government of India vice B.N.Mohapatra, who superannuated on 31st January, 2018. 

6. An Indian Institute of Technology Madras alumnus has launched a non-profit accelerator. In which Country they launched such a startup?

a) UK

b) US

c) UAE

d) Singapore

Click here to View Answer
Answer: b) US

An Indian Institute of Technology Madras alumnus has launched a non-profit accelerator at the Bay Area in San Francisco, America.

The initiative is to provide mentorship, incubation and other necessary support to the budding entrepreneurs and to connect the IIT alumni at the Silicon Valley in America. 

7. Who is the Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?

a) Usha Anandasubramaniyam

b) Rajinish Kumar

c) Surina Rajan

d) Raguram Rajan

 

Click here to View Answer
Answer: c) Surina Rajan

BIS has signed MoUs with National Standards Bodies (NSBs) of 23 countries. The objective of the MoUs is to facilitate closer cooperation between the bodies with the common aim of strengthening core activities of standardization and conformity assessment which helps the national economy by providing safe, reliable and quality goods, minimizing health hazards to consumers, protecting the environment, promoting exports and imports etc. 

8. Mahamastakabhisheka Mahotsav 2018 would be held in which of the state?

a) Telangana

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) Kerala

Click here to View Answer
Answer: b) Karnataka

The President of India, Ram Nath Kovind to inaugurate the Mahamastakabhisheka Mahotsav 2018 of Gommateshwara Bhagwan Sri Bahubali Swami at Shravanabelagola on February 7, 2018.

The Mahamastakabhisheka Mahotsav is celebrated once every 12 years. It has been celebrated for about a 1,000 years. 

9. India recently test fired its nuclear capable missile named _____________

a) Agni I

b) Agni II

c) Agni III

d) Agni IV

Click here to View Answer
Answer: a) Agni I

India has successfully test-fired indigenously developed short-range nuclear-capable Agni-I ballistic missile. It was 18th version of Agni-I, which could achieve all parameters within the stipulated time period. The missile was inducted into service in 2004. 

10. Abdul Kalam Island situated in which of the Indian state?

a) Karnataka

b) Rajasthan

c) Tamil Nadu

d) Odisha

Click here to View Answer
Answer: d) Odisha

India has successfully test-fired indigenously developed short-range nuclear-capable Agni-I ballistic missile from Abdul Kalam Island off the coast of Odisha. 

11. Which country recently signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to UN World Food Programme?

a) Norway

b) Sweden

c) Finland

d) Peru

Click here to View Answer
Answer: b) Sweden

World Food Programme has signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years, hailing the Scandinavian nation as a global leader in aid. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement. 

12. Who is the Current president of Sweden?

a) Göran Persson

b) Fredrik Reinfeldt

c) Stefan Löfven

d) Ingvar Carlsson

Click here to View Answer
Answer: c) Stefan Löfven

Sweden

CapitalStockholm
CurrencySwedish krona
Prime MinisterStefan Löfven

13. Safer Internet Day 2018 to be observed in what date?

a) February 04

b) February 05

c) February 06

d) February 07

Click here to View Answer
Answer: c) February 06

To commemorate Safer Internet Day 2018 and reiterate its commitment to make the web a safer place for everyone, tech giant Google announced its collaboration with NCERT to integrate a course on digital citizenship and safety in the information and communication technology (ICT) curriculum.

14. Which space agency recently launched World’s Most Powerful Rocket to mars?

a) JAXA

b) SpaceX

c) NASA

d) ISRO

Click here to View Answer
Answer: b) SpaceX

SpaceX is set to launch “World’s most powerful rocket” called Falcon Heavy from NASA’s Kennedy Space Center in Florida. The Falcon Heavy rocket aims for touching red planet Mars and moon, someday. During the launch, David Bowie’s hit “Space Oddity” would play in the vehicle. 

15. Frida Topno, who is a Congress leader of which state?

a) Punjab

b) Haryana

c) Odisha

d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer: c) Odisha

Odisha Congress leader Frida Topno breathed her last in Bhubaneswar. The Congress leader was 92-years-old at the time of her death.

Frida Topno served as a member of Lok Sabha from Sundergarh in Odisha in 1991(10th Lok Sabha) and in 1996 (11th Lok Sabha). She was also elected to the Rajya Sabha for the term 1998-2002 from Odisha. 


Leave a Comment