Current Affairs Quiz – February 05 & 06 2021

Current Affairs Quiz – February 05 & 06 2021

Current Affairs Quiz – February 05 & 06 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. India ranks __________ in EIU’s Democracy Index.
a) 53rd
b) 65th
c) 78th
d) 92nd

Click here to View Answer
Answer a) 53rd. The overall score of India is 6.61 in the Index, on a scale of 0-10. India has been classified as a ‘flawed democracy’. Democracy Index is the global ranking released by The Economist Intelligence Unit (EIU) that provides a snapshot of the current state of democracy worldwide.

2. The Chauri Chaura incident had taken place during which among the following Indian freedom movements?
a) Quit India
b) Civil Disobedience
c) Non-cooperation
d) None of the Above

Click here to View Answer
Answer c) Non-cooperation.

3. Which state has become the second State to implement the power sector reforms?
a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Odisha
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh.

4. Before Andhra Pradesh, Which state has undertook the reforms in the power sector?
a) Kerala
b) Madhya Pradesh
c) Odisha
d) Punjab

Spoiler title
Answer b) Madhya Pradesh. Before Andhra Pradesh, Madhya Pradesh undertook the reforms in the power sector. It was given additional borrowing permission of Rs. 1,423 crores which is equal to 0.15 percent of its GSDP.

5. The First Rocket To Use Biofuels is named as________________.
a) Fossildust 1.0
b) BioAir 2.0
c) Stonebench 2.0
d) Stardust 1.0

Click here to View Answer
Answer d) Stardust 1.0. Stardust 1.0 was launched from Loring Commerce Center, a former military base in Maine, USA. This is the first commercial space launch driven by biofuels. Compared with traditional rocket fuels, biofuels are non-toxic to the environment.

6. Which Country took first place in Democracy Index 2020 ?
a) Norway
b) New Zealand
c) Iceland
d) Canada

Click here to View Answer
Answer a) Norway.

7. What is the height of Stardust 1.0 ?
a) 10 feet
b) 15 feet
c) 20 feet
d) 25 feet

Click here to View Answer
Answer c) 20 feet. In the Democracy Index, Norway ranks first. The other places that includes 2nd, 3rd, 4th and 5th places in the index were won by Iceland, Sweden, New Zealand, and Canada.

8. World’s First ‘Energy Island’ to be built by _______________.
a) Geneva
b) Italy
c) Sweden
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer d) Denmark. The hub will strengthen the integration of Europe’s power grids and increase renewable electricity production necessary for a climate-neutral Europe.

9. Which company has developed world’s first high-altitude pseudo satellite?
a) DRDO
b) ISRO
c) NASA
d) HAL

Click here to View Answer
Answer d) HAL. The Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is developing a futuristic high altitude pseudo satellite with a start-up company, to strengthen the country’s military strike capabilities.

10. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is observed on_____________.
a) February 02
b) February 03
c) February 04
d) February 06

Click here to View Answer
Answer d) February 06.

11. What is the theme for International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation 2021?
a) No Time for Global Inaction: Unite, Fund, and Act to End Female Genital Mutilation
b) Unite, Fund, and Act to End Female Genital Mutilation
c) United Nations for their efforts to eradicate female genital mutilation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) No Time for Global Inaction: Unite, Fund, and Act to End Female Genital Mutilation.

12. Square Kilometre Array Observatory (SKAO) headquarters is located in_____________.
a) UK
b) USA
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) UK

Leave a Comment