Current Affairs Quiz – February 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – February 01 & 02 2020

1. Vidya Bal is passed away, is associated with_____________.
a) Feminist
b) Social Activist
c) writer
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. The Veteran Feminist, Social Activist and writer passed away in private nursing home on January 30, 2020. She was known for her heroic oppressive practices involving women. She was a forefront fighter for women equality with men.

2. APEDA – in this “A” represents_____________.
a) Agro
b) Agriculture
c) Authority
d) Awas

Click here to View Answer
Answer b) Agriculture. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority(APEDA) along with State Government of Andhra Pradesh one of the largest member exporter of banana, dispatched the first shipment of 890 MTs of high-quality bananas loaded in 43 refrigerated containers.

3. Who has been appointed as Special Expenditure Observer for Election Commission of India?
a) B Murali Kumar
b) Saravana Priyan
c) Ajay Singh
d) Mrinal Kanti Das

Click here to View Answer
Answer a) B Murali Kumar. Election Commission of India appointed Sh B Murli Kumar (ex IRS-1983) as Special Expenditure Observer as also appointed Sh Mrinal Kanti Das (IPS 1977 Retd) as Special Police Observer for General Election to the Legislative Assembly of NCT of Delhi, 2020.

4. World’s First Transcatheter Mitral Valve Approved in____________.
a) Europe
b) Australia
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) Europe. The Abbott Tendyne Transcatheter Mitral Valve Implantation (TMVI) system received the European CE mark. It is the first transcatheter mitral valve replacement (TMVR) technology in the world.

5. Who has been appointed as chairman of CBIC ahead of Budget?
a) Krunal Raj
b) Gokul Yadav
c) Arvind Manimaran
d) M Ajit Kumar

Click here to View Answer
Answer d) M Ajit Kumar. Central Government appoints M Ajit Kumar as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs. The appointment comes just two days before the Union Budget presentation.

6. CAP India – in this “A” represents____________.
a) Aim
b) Association
c) Agriculture
d) Air

Click here to View Answer
Answer d) Air. Lucknow and Kanpur in Uttar Pradesh and Pune and Nashik in Maharashtra will launch the ‘Clean Air Project in India’ (CAP India).

7. Who will receive the prestigious French honor of ‘Chevalier dans Ordre des Arts et des Lettres (Knight of the Order of Arts and Letters)?
a) Akshay Kumar
b) Kamal Hassan
c) Sanjana Kapoor
d) Rajini Kanth

Click here to View Answer
Answer c) Sanjana Kapoor. Sanjana Kapoor will receive the prestigious French honor of ‘Chevalier dans Ordre des Arts et des Lettres (Knight of the Order of Arts and Letters) for her outstanding contribution to the field of theatre.

8. Who has become the first deaf person to row across the Atlantic Ocean?
a) Mo O’Brien
b) Sam J Hanna
c) Christopher klee
d) Steffin John

Click here to View Answer
Answer a) Mo O’Brien. Mo O’Brien aims to be the first deaf person to row across the Atlantic Ocean in a boat with her all-female team, the Oarsome Foursome, in the Talisker Whisky Atlantic Challenge 2019.

9. Who has becoming the first woman Indian footballer to play professionally outside India?
a) Jhulami Gosh
b) Bala Devi
c) Smriti Kumar
d) Vanitha Pyush

Click here to View Answer
Answer b) Bala Devi. Rangers FC signs Indian woman footballer Bala Devi; marks history by becoming the first woman Indian footballer to play professionally outside India.

10. Who won her first Grand Slam title in Australian Open?
a) Sofia Kenin
b) Garbine Muguruza
c) Maria Sharapova
d) Fienna nugarva

Click here to View Answer
Answer a) Sofia Kenin. In Tennis, American Sofia Kenin won her first Grand Slam title with victory over Spain’s Garbine Muguruza at the Australian Open. Kenin won 4-6, 6-2, 6-2 against two-time major winner Muguruza in Melbourne.

11. Ayonika Paul won gold in event, is associated with_____________.
a) Shooting
b) Wrestling
c) Swimming
d) Weight Lifting

Click here to View Answer
Answer a) Shooting. Olympian Ayonika Paul won the women’s 10m Air Rifle T1 event Vijayveer Sidhu won the men’s 25m Pistol T2 event in the National Shooting trials at Thiruvananthapuram.

12. Who has been appointed as new Northern Command chief?
a) Hamsi Khana
b) Jithendra Kumar
c) Yogesh Kumar Joshi
d) Vishnuvi Menon

Click here to View Answer
Answer c) Yogesh Kumar Joshi. Lieutenant General Yogesh Kumar Joshi assumes charge of GOC-in-C, Northern Command in Jammu and Kashmir’s Udhampur.K Joshi was commissioned into 13 JAK RIF on 12 June 1982 and later commanded the same unit.

13. World Wetlands Day is observed on _____________.
a) January 01
b) January 02
c) February 01
d) February 02

Click here to View Answer
Answer d) February 02 . World Wetlands Day occurs annually on February 2, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971 when a small group of environmentalists signed an international agreement at the Ramsar Convention in Iran.

14. Finance Minister emphasises on building ”_____________” in budget.
a) Climate change
b) Improvement of culture and tourism
c) Social welfare
d) Caring society

Click here to View Answer
Answer d) Caring society. Finance Minister Nirmala Sitharaman while presenting the 2020-21 budget in the Lok Sabha emphasised on building a caring society by including a slew of measures for social welfare, climate change and improvement of culture and tourism.

15. NIRVIK scheme to provide high insurance cover for ___________.
a) Travellers
b) Journalist
c) Exporters
d) Government Employees

Click here to View Answer
Answer a) Exporters. The government’s proposed scheme to provide enhanced insurance cover and reduce premium for small exporters is timely amid India’s slowing exports, industry said.

16. Fiscal deficit hits __________% of Budget estimate till December.
a) 123
b) 132
c) 149
d) 179

Click here to View Answer
Answer b) 132. The government’s fiscal deficit touched 132.4% of the full-year target at December-end mainly due to slower pace of revenue collections, official data showed.

17. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?
a) Abhay Krishna
b) M Ajith Kumar
c) Ligesh Reddy
d) Stalin Ruben

Click here to View Answer
Answer b) M Ajith Kumar. The Government of India on Thursday appointed M Ajit Kumar IRS (C&CE 84) as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC). The appointment came just two days before the Union Budget 2020 presentation.

18. India’s largest Defence Exhibition is to be held in ______________.
a) Pune
b) Lucknow
c) VIshakapatnam
d) Krishapatnam

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow. India’s largest Defence Exhibition is to be held in Lucknow between February 5, 2020 and February 8, 2020. During the exhibition, India showcases its existing and new defence technologies to the world. As a part of the event, the India-Africa Defence Conclave is to be held.

Leave a Comment