Current Affairs Quiz – December 8 2016

Current Affairs Quiz – December 8 2016

1. The Chief Minister of which state has given approval for implementation of the Rs 50-crore National Hydrology Project?
a) Tamil Nadu
b) Haryana
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The project aimed at improving the extent, quality and accessibility of information about water resources, and strengthening the capacity of water resource management institutions in the country.

2. The Andhra Pradesh government has launched ________, a new platform to help people in the state move to cashless payments using mobile wallets.
a) AP Cash
b) AP Mobile
c) AP Wallet
d) AP Purse

Click here to View Answer
Answer d) AP Purse. AP Purse is an Android app that compiles various mobile payment apps and tools.

3. Which state government has announced setting up a panel for prevention of child trafficking in the wake of a child smuggling racket?
a) Odisha
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. The panel will be headed by Parliamentary Affairs Minister Partha Chatterjee and will comprise members from the opposition parties – Congress and the Communist Party of India-Marxist.

4. Birth anniversary of ____________ will be observed as “Water Day” in the country.
a) Rajaji
b) BR Ambedkar
c) Subash Chandra Bose
d) Rajiv Gandhi

Click here to View Answer
Answer b) BR Ambedkar.

5. India International Science Festival (IISF-2016) has inaugurated in ________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The India International Science Festival (IISF-2016), the largest festival of science in this country with its focus on” Science for the Masses”.

6. India will establish a centre of Excellence in Information technology at ________.
a) Afghanistan
b) Egypt
c) Morocco
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) Egypt. The centre will be set up in the engineering department of the Al-Azhar University early next year.

7. Which country tops in Global Education Rankings?
a) UK
b) Iceland
c) Germany
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore.

8. US President-elect Donald Trump has selected Iowa Governor Terry Branstad as his incoming government’s ambassador to ___________.
a) India
b) China
c) Russia
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) China. Terry Edward Branstad is an American politician who is the 42nd Governor of Iowa, in office since January 2011.

9. The Serendipity Arts Festival (SAF) is scheduled to be held from 16 December to 23 December 2016 in
a) Mumbai
b) Goa
c) Hyderabad
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer b) Goa. The festival will see a stellar line-up of 33 global artists, who will display their work at the eight-day inspiration-packed festival.

10. Which bank has bagged the ‘Best MSME Bank Award (private sector) 2016’ instituted by Assocham?
a) Laxmi Vilas Bank
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) Karnataka Bank Ltd

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka Bank Ltd. Union Minister of State for MSME Haribhai Parathibhai Chaudhary handed over the award.

Leave a Comment