Current Affairs Quiz – December 7 2016

Current Affairs Quiz – December 7 2016

1. Chapecoense, the Football Club from _________, has been awarded the Copa Sudamericana title by the CONMEBOL, the South American football association.
a) Argentina
b) Brazil
c) Mexico
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) Brazil.

2. O Panneerselvam has sworn in as the Chief Minister of _____________.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. In a swift political transition following the death of J Jayalalithaa, Tamil Nadu’s Finance Minister and an old Jaya loyalist O Panneerselvam was sworn in as the state Chief Minister.

3. Konkan 16 is a Joint maritime exercise between India and _________.
a) France
b) Germany
c) UK
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) UK. The exercise will enhance the capability of the two navies to work together to contribute towards maritime security in the global commons. It is being conducted in Goa and Mumbai.

4. Maha Wallet is launched by which state government?
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Maharashtra Government has started an application named Maha Wallet to encourage the cashless transaction. Maha Wallet application will be a secure e- service where the money of the citizens would be secured.

5. Launchpad – A global startup program has been launched in India by ___________.
a) Google
b) IBM
c) Microsoft
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer d) Amazon. In the Lauchpad program Amazon partners with Startups and sells their products on its giant ecommerce platform.

6. MMTC will tie-up with the __________ to sell government-minted Indian Gold Coin.
a) Indian Bank
b) Bharatiya Mahila Bank
c) State Bank of India
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India.

7. ________ Bank has partnered cab aggregator Ola to set up mobile ATMs across 30 locations in the country.
a) Axis
b) Yes
c) HDFC
d) Dena

Click here to View Answer
Answer b) Yes. The Point of Sale (PoS) enabled ATMs will be stationed in Ola cabs from where customers of any bank can withdraw the amount./su_spoiler]

8. RESOURCESAT-2A is ______ flight for PSLV.
a) 35
b) 36
c) 37
d) 38

Click here to View Answer
Answer d) 38. In its thirty eighth flight (PSLV-C36), ISRO’s Polar Satellite Launch Vehicle successfully launched the 1235 kg RESOURCESAT-2A Satellite from Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota.

9. India has agreed to train the which nation’s Sukhoi-30 fighter pilots?
a) Laos
b) Cambodia
c) Vietnam
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer c) Vietnam. India and Vietnam have been steadily stepping up their cooperation, especially in the defence sector, against the backdrop of the growing assertiveness of China in the region.

Leave a Comment