Current Affairs Quiz – December 31 2019

Current Affairs Quiz – December 31 2019

1. Who has become the first Chief of Defence Staff?
a) Chander Paul
b) Bipin Rawat
c) Hamin Rawal
c) Hemanth Singh

Click here to View Answer
Answer b) Bipin Rawat. Former Army Chief General Bipin Rawat will be the country’s first Chief of Defence Staff (CDS). CDS will function as a single-point Adviser to the government on matters related to the military and will focus on better synergy between the Army, Air Force and the Navy. General Rawat retired as Army Chief.

2. Who is the 28th Chief of Army Staff?
a) Mukund Naravane
b) Bipin Rawat
c) Ajay Singh
d) Vishnu Dev Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Bipin Rawat. General Manoj Mukund Naravane took charge as the 28th Chief of Army Staff succeeding General Bipin Rawat. General Naravane served as Vice Chief of the Army before taking charge of the 1.3 million-strong Army.

3. Eleven day long Dhanu Jatra begins at____________.
a) Assam
b) Maharastra
c) Arunachal Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The famous 11-day Dhanu Jatra celebrated as the largest open-air theatre of the world begins at Bargarh in western Odisha. The Jatra based on the mythological story of Lord Krishna and his demon uncle King Kansa.

4. Which state has topped in Niti’s Sustainable Development Goal Index?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Kerala retained the top rank performer in Niti Aayog’s SDG India Index 2019.

5. Which state has worse in Niti’s Sustainable Development Goal Index?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Bihar. Bihar was adjudged as the worst performer in Niti Aayog’s SDG India Index 2019, which evaluates progress of States and Union Territories on social, economic and environmental parameters, as per a report released.

6. Centralised Access Control System and e-BCAS Project launched to digitise employee movement process at______________.
a) Railway station
b) Airports
c) Parliament
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Airports. Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C) for Civil Aviation, launched the biometric-enabled Centralised Access Control System (CACS) and ‘e-BCAS Project Training Module. The two projects launched are important milestones to enhance security and ease of doing business at airports.

7. Which state CM has launched torch relay of Khelo India Youth Games?
a) Jammu and Kashmir
b) Manipur
c) Assam
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal and officials of the Khelo India Youth Games launched the torch relay of the competition in Guwahati.

8. Vikho-o Yhoshu dies at 67, who is an assemply speaker of______________.
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Nagaland
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. The Nationalist Democratic Progressive Party (NDPP) leader was undergoing treatment in Mumbai after being diagnosed with the disease early this year.

9. OMO – in this “M” represents________________.
a) Mobile
b) Money
c) Market
d) Mobilization

Click here to View Answer
Answer c) Market. The Reserve Bank of India bought 10,000 crore rupees of long-term government securities and sold 8,501 crore rupees of three short-term bonds. RBI announced to purchase and sell government securities simultaneously under Open Market Operations (OMO) for 10,000 crore rupees each.

10. HDFC Lifes strategic tie-up with___________ aims to increase life insurance penetration.
a) Mobikwik
b) Mastercard
c) Paytm
d) Paypal

Click here to View Answer
Answer c) Paytm. HDFC Life, one of Indias leading life insurance companies, announced its tie-up with Paytm. This partnership will enable Paytm customers to purchase innovative life insurance products offered by HDFC Life, via the mobile commerce platform.

Leave a Comment