Current Affairs Quiz – December 23′ 2016

Current Affairs Quiz – December 23′ 2016

1. Who will receive PETAs person of the year award for her dedication to promoting the rescue of homeless dogs and cats?
a) Kim Kardhasian
b) Lisa Ann
c) Mia Khalifa
d) Sunny Leone

Click here to View Answer
Answer d) Sunny Leone. Past recipients of PETAs person of the year award include Dr Shashi Tharoor, former Supreme Court Justice KS Panicker Radhakrishnan, and actors Kapil Sharma, Hema Malini, R Madhavan and Jacqueline Fernandez.

2. Jeje Lalpekhlua is associated with
a) Badminton
b) Swimming
c) Football
d) Golf

Click here to View Answer
Answer c) Football. Jeje Lalpekhlua named as the AIFF Player of the Year 2016.The 25 year old forward performance for national team and for the club side was exceptional.

3. Luggage maker American Tourister has appointed ______________ as its brand ambassador.
a) Aishwarya Rai Bachchan
b) Virat Kohli
c) Anushka Sharma
d) Ranveer Singh

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. The luggage brand has signed the ace cricketer to feature in a new integrated marketing communications campaign.

4. NGT announces _______ fine on bulk waste burning in open areas.
a) Rs 5000
b) Rs 10000
c) Rs 25000
d) Rs 50000

Click here to View Answer
Answer c) Rs 25000. The NGT has imposed a complete ban on burning of waste in open places across the country and announced a fine of Rs 25,000 on each incident of bulk waste burning.

5. Which Indian City will host India’s first ‘Beer Mile Run’?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Bengaluru
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Bengaluru will host India’s first ‘Beer Mile Run’, wherein a participant will be required to drink a pint of beer, run a quarter mile, and then repeat the process until a mile is completed.

6. Prime Minister Narendra Modi has laid foundation stone for a cancer centre and a super speciality hospital in _____________.
a) Ahmedabad
b) Varanasi
c) Gandhi Nagar
d) Ghaziabad

Click here to View Answer
Answer b) Varanasi.

7. Who has been appointed as the new Head of Krishna River Management Board (KRMB)?
a) Gokul Krishnan
b) Anup Pandey
c) AK Bajaj
d) Neel Kulkarni

Click here to View Answer
Answer c) AK Bajaj. The Union Water Resources Ministry has reconstituted a committee that was tasked with assisting the Krishna River Management Board (KRMB). The new committee will be headed by A.K. Bajaj, former chairman of the Central Water Commission (CWC).

8. According to International Labour Organisation (ILO), which country has lowest gender wage disparity?
a) India
b) USA
c) Singapore
d) Germany

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. According to Global Wage Report 2016-17 released by the International Labour Organisation (ILO), India suffers from huge gender pay gap. Singapore has among the lowest gender wage disparity at 3%.

9. Northeast gets its second Ayurvedic College in
a) Shillong
b) Agartala
c) Dispur
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Shillong. AYUSH Minister Shripad Yesso Naik has inaugurated the North Eastern Institute of Ayurveda and Homeopathy (NEIAH)  to provide health care to the people of north eastern states.

10. Which country has opened the first public solar panel road in the world?
a) Germany
b) Norway
c) Denmark
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. The road, called the Wattway, was officially opened by French Minister of Ecology Ségolène Royal and Mayor Guy Monhée. The stretch of road is covered in photovoltaic panels, which transform solar energy into electricity.

11. Long March-2D rocket is associated with which country?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) China. China launched a carbon dioxide monitoring satellite via a Long March-2D rocket from Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China’s Gobi Desert.

12. ___________ becomes first country to use drones for national mail service.
a) Italy
b) France
c) England
d) Iceland

Click here to View Answer
Answer b) France. The French postal service is beginning an experimental drone delivery program to deliver parcels on a nine mile route once a week. After the program gets approval from the French aviation regulatory authority, the federal postal service will be the first to ever use drone delivery on a regular route.

13. Which space agency has successfully launched a solid fuel rocket named Epsilon-2?
a) SkyTech
b) NASA
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Japan. The rocket is the latest in Tokyo’s effort to stay competitive in an industry that has robust growth potential and strong security implications.

14. Sania Mirza will pair up with ________ for the year-opening WTA tournament in Brisbane.
a) Bethanie Mattek-Sands
b) Maria Sharapova
c) Natasha Zvereva
d) Fabiola Zuluaga

Click here to View Answer
Answer a) Bethanie Mattek-Sands.

15. Which country won FIFA Team of the Year title?
a) Germany
b) Argentina
c) France
d) Italy

Click here to View Answer
Answer b) Argentina. FIFA have released the final rankings of 2016, with Argentina reclaiming the team of the year title from Belgium, finishing with 1634 points to top FIFA’s rankings.

16. Who become the third India player and 12th player overall to win the prestigious Sir Garfield Sobers Trophy after being named as the ICC Cricketer of the Year 2016?
a) Virat Kohli
b) Ravichandran Ashwin
c) MS Dhoni
d) Raveendra Jadeja

Click here to View Answer
Answer b) Ravichandran Ashwin

17. Shiva Keshavan is associated with
a) Luge
b) Discus Throw
c) Javelin
d) Golf

Click here to View Answer
Answer a) Luge. Veteran Indian star Shiva Keshavan won the gold medal at the Asian Luge Championship.

Leave a Comment