Current Affairs Quiz – December 20 2019

Current Affairs Quiz – December 20 2019

1. Who won Bengaluru Open Golf Championship 2019?
a) Abhinav Lohan
b) Alexander Fernandas
c) Amritha Iyer
d) Smritha Devi

Click here to View Answer
Answer a) Abhinav Lohan. Lohan shot four-under 68 to take his four-day total to 13-under-275 with seven birdies, a bogey and a double-bogey to show on his card.

2. Mirabai Chanu won gold at Qatar International Cup, is associated with____________.
a) Boxing
b) Weightlifting
c) Wrestling
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer b) Weightlifting. Former world champion, weightlifter Saikhom Mirabai Chanu won the women’s 49kg category gold medal to open India’s account at the 6th Qatar International Cup in Doha.

3. India’s first 3D ‘trick art’ museum is located in________________.
a) Bangalore
b) Pune
c) Kolkta
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai. India’s first interactive three-dimensional art museum is located in Chennai and houses paintings designed to ‘trick’ the eye.

4. Which country has sets up Gandhi Citizenship Education Prize?
a) Spain
b) India
c) Italy
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer d) Portugal. Portuguese Prime Minister Antonio Costa announced the setting up of a Gandhi Citizenship Education Prize in order to help promote Mahatma Gandhi’s ideals.

5. Apharan exercise is associated with____________.
a) Army
b) Air Force
c) Navy
d) Railway

Click here to View Answer
Answer c) Navy. On Decebmer 18, 2019, the Indian Navy and Indian Coast Guard at Cochin port conducted large scale anti-hijacking exercise. The exercise was called Apharan. Multiple agencies participated in the exercise.

6. International Human Solidarity Day is observed on ___________.
a) December 18
b) December 19
c) December 20
d) December 21

Click here to View Answer
Answer c) December 20. The Sustainable Development Agenda is centred on people & planet, underpinned by human rights and supported by a global partnership determined to lift people out of poverty, hunger and disease.

7. Who has been appointed as Lokayukta of Telangana?
a) CV Ramulu
b) Bala Krishnan
c) Venkadesh Naidu
d) Niranjan Rao

Click here to View Answer
Answer a) CV Ramulu. In Telangana, former High Court Judge Justice CV Ramulu has been appointed as the Lokayukta.

8. India secured ________rank in FIFA Rankings.
a) 56th
b) 79th
c) 108th
d) 126th

Click here to View Answer
Answer c) 108th. The Indian men’s football team remained static at 108th spot in the year-ending FIFA rankings issued.

9. Who has been appointed as Non-Executive Chairman at Mahindra & Mahindra (M&M) ?
a) Akash Mahindra
b) Anand Mahindra
c) Lakshmi Kumari
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer b) Anand Mahindra. Billionaire Anand Mahindra will transition to the role of Non-Executive Chairman at Mahindra & Mahindra (M&M) with effect from April 1, 2020, to comply with SEBI guidelines.

10. Whom among the following, have been named International Tennis Federation’s (ITF) World Champions for 2019?
a) Rafael Nadal
b) Ashleigh Barty
c) Apurvi Khatta
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Spaniard Rafael Nadal and Australian Ashleigh Barty have been named International Tennis Federation’s (ITF) World Champions for 2019.

11. Zeena Khitta won gold at_______________.
a) Air Rifle
b) Tennis
c) Badminton
d) Chess

Click here to View Answer
Answer a) Air Rifle. Himachal’s Zeena Khitta stunned West Bengal’s Mehuli Ghosh and World No.3 Apurvi Chandela to emerge as the new national champion in the Women’s 10 metres Air Rifle event at the ongoing 63rd National Shooting Championship Competitions Rifle/Pistol in Bhopal.

Leave a Comment