Current Affairs Quiz – December 18′ 2016

Current Affairs Quiz – December 18′ 2016

1. The government of ____________ has appointed top Bollywood actor Priyanka Chopra as the state’s tourism brand ambassador for two years.
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Meghalaya
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Assam.

2. Stephanie Del Valle, who won the Miss World Title recently, is from
a) USA
b) England
c) Puerto Rico
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer c) Puerto Rico. Stephanie Del Valle of Puerto Rico was crowned Miss World 2016. Del Valle, 19, is a brown-eyed brunette student who speaks Spanish, English and French, and hopes to get into the entertainment industry.

3. Which Indian state celebrated it’s 55th Liberation Day on December 18′ 2016?
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Maharashtra
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. The state of Goa is celebrating its Liberation Day on 18 December 2016. It was on December 19, 1961, that Goa was liberated from the Portuguese rule after a prolonged freedom struggle and military operation.

4. Which of the following day is observed on December 18?
a) World Rotary Day
b) Blood Donor Day
c) International Migrants Day
d) World Refugees Day

Click here to View Answer
Answer c) International Migrants Day. International Migrants Day is an international day observed on 18 December by the General Assembly of United Nations on 4 December 2000 taking into account the large and increasing number of migrants in the world.

5. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana provides for _________% tax and surcharge on declarations of unaccounted cash deposited in banks.
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 100%

Click here to View Answer
Answer b) 50%. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) has comes into effect on 17 December 2016 . Any unaccounted cash or deposit in a bank account can be disclosed under the scheme before April 1, 2017.

6. Conference on Youth Development has been organized in
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Union Minister for Youth Affairs and Sports Vijay Goel to inaugurate Conference on Youth Development in New Delhi. The objective is to generate ideas for Youth Development and empowerment.

7. Swasthya Rakshan Program has been initiated by
a) Ministry of External Affairs
b) Home Ministry
c) AYUSH Ministry
d) Ministry of Human Resource Development

Click here to View Answer
Answer c) AYUSH Ministry. The objective is to organize Swasthya Rakshan OPDs, Swasthya Parikshan Camps and Health/Hygiene awareness programme.

8. Which of the following country is not a member of South Asian Foundation?
a) India
b) Nepal
c) Pakistan
d) Laos

Click here to View Answer
Answer d) Laos. The India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF), an initiative of South Asia Foundation (SAF) to promote cultural exchanges between the two neighbors, has kicked off.

9. YES Bank has partnered with _____ to provide cash at your doorstep.
a) UBER
b) VERA
c) OLA
d) DRIVEASY

Click here to View Answer
Answer c) OLA. YES Bank, India’s fifth largest private sector bank has partnered with Ola, one of the popular mobile apps for transportation, to provide cash-on-demand at customer’s doorstep.

10. GARV-II is a mobile App associated with
a) Rural Education
b) Pollution Control
c) Rural Electrification Program
d) Weather Forecast

Click here to View Answer
Answer c) Rural Electrification Program. To ensure transparency in implementation of rural electrification programme, the Power Ministry will launch a new app, GARV-II, to provide real time data of all six lakh villages of the country.

11. India beat which country to win hockey junior World Cup?
a) Germany
b) England
c) Japan
d) Belgium

Click here to View Answer
Answer d) Belgium. India has become the first nation to win the hockey junior World Cup at home at the Major Dhyan Chand Stadium. India beat Belgium 2-1 to win their second world title after 15 years.

12. Saumitra Chaudhuri, who passed away recently, was a/an
a) Journalist
b) Scientist
c) Economist
d) Zoologist

Click here to View Answer
Answer c) Economist. Chaudhuri was appointed as a member of Planning Commission in June 2009.

Leave a Comment