Current Affairs Quiz – December 18 & 19 2018

Current Affairs Quiz – December 18 & 19 2018

1. IDFC bank headquarter is situated in________.
a) Mumbai
b) Delhi
c) Pune
d) Chennai

Click here to View Answer
Answera) Mumbai. IDFC Bank and Non-Banking Financial Company (NBFC) Capital First have announced completion of their merger to create IDFC First Bank.

2. ISRO has launched GSAT-7A satellite to help ___________.
a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Indian Air Force
d) To research about Glaciers

Click here to View Answer
Answerc) Indian Air Force. The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched its 35th communications satellite GSAT-7A from Sriharikota, Andhra Pradesh.

3. Which actor has been named top Indian star of 2018 by IMDb?
a) Ranveer Singh
b) Deepika Padukone
c) Anushka Sharma
d) Salman Khan

Click here to View Answer
Answerb) Deepika Padukone. Actress Deepika Padukone has been named the top Indian star of 2018, by the global film and TV website IMDb.

4. Who has taken charge of rank of Additional Director by the Appointments Committee of the Cabinet?
a) Indrajith Kumar
b) Suresh Pranith
c) Vasudev Gupta
d) Nageswara Rao

Click here to View Answer
Answerd) Nageswara Rao. CBI’s Joint Director M Nageswara Rao, who is currently the interim CBI Director, promoted to the rank of Additional Director by the Appointments Committee of the Cabinet.

5. Which actor has named India’s Person of the Year by PETA?
a) Trisha Krishnan
b) Sonam Kapoor
c) Ranbir Kapoor
d) Alia Bhat

Click here to View Answer
Answerb) Sonam Kapoor. Actress Sonam Kapoor has been named India’s Person of the Year for 2018, by animal rights organisation People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

6. Which country is going to be build artificial islands to bring back wildlife?
a) Scotland
b) Greenland
c) Netherland
d) Canada

Click here to View Answer
Answerc) Netherland. Dutch engineers have created an artificial archipelago of five islands in “one of the largest rewilding operations in Europe”.

7. Who has been elected as Vice President of FICCI?
a) Udhaya Kumar
b) Rajiv Menon
c) Sai Nath
d) Udhay Sankar

Click here to View Answer
Answerd) Udhay Sankar. Uday Shankar is the first ever Indian media and entertainment executive to assume the leadership position in a national industry chamber – The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

8. NaVIC is associated with___________.
a) Phones
b) Apps
c) Cars
d) Railways

Click here to View Answer
Answera) Phones. The satellite phones, NaVIC (Indian Regional Navigation Satellite System) receivers, has been designed by the Indian Space Research Organisation (ISRO) as a bid to the fishermen. So far, ISRO has delivered 200 NaVICs to the State government.

9. Who has become only the third woman to become an ASG (Additional Solicitor General) in the Supreme Court?
a) Hima Vinoth
b) Sherly Das
c) Madhavi Divan
d) None of these

Click here to View Answer
Answerc) Madhavi Divan. With her appointment, Divan becomes only the third woman to become an ASG (Additional Solicitor General) in the Supreme Court.

10. United Arab Emriates President declares 2019 as ______________.
a) Year of Tolerance
b) Year of Peace
c) Year of Truth
d) Year of Dignity

Click here to View Answer
Answera) Year of Tolerance. United Arab Emirates (UAE) President H.H. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan has declared 2019 to be the “Year of Tolerance.”

11. Scientists have discovered the most-distant body has been nicknamed______________.
a) Dumini
b) Lambor
c) Valvo
d) Farout

Click here to View Answer
Answerd) Farout. Scientists have discovered the most-distant body ever observed in our solar system, located over 100 times farther than Earth is from the Sun. The new object has been nicknamed Farout.

12. Which state has become first state to bring law against Sextortion?
a) Himachal Pradesh
b) Jammu & Kashmir
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answerb) Jammu & Kashmir. Jammu and Kashmir become the first state in the country to enact a law banning sexual exploitation of women “by those in positions of authority, having a fiduciary relationship or a public servant”, Under Section 354E of the Ranbir Penal Code (RPC).

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment