Current Affairs Quiz – December 17 and 18 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been conferred with the prestigious National Design Award?
a) Ganesh Reddy
b) Satheesh Reddy
c) Vikram Reddy
d) Mohan Reddy

Click here to View Answer
Answer b) Satheesh Reddy. Satheesh Reddy, Scientific Adviser to Raksha Mantri and Director General, Missiles and Strategic Systems, has been conferred with the prestigious National Design Award. He has bagged this award for his significant national contribution towards indigenous design and development of diversified missile systems, guided weapons, avionics technologies and for his sustained efforts leading to the advancement of aerospace technologies and industries in India.

2. Who has been awarded with ‘National Gaurav Award 2017’ for his contribution in the field of education and childcare?
a) Anant Pai
b) Shiv Nadar
c) Gaurav Nigam
d) Ratan tata

Click here to View Answer
Answer c) Gaurav Nigam. Dr. Gaurav Nigam, a well-known educationist, paediatrician, founder and CEO of iCare, an organization working in the area of new-age child health care; and intelligentsia, research based play school has been awarded ‘National Gaurav Award 2017’ for his contribution in the field of education and childcare. This award is a recognition for those who are doing exceedingly well in their fields. The award is aimed atmotivating and recognizing these stars at a national platform who are contributing towards building foundation for new India.

3. Minorities’ rights day was observed on?
a) December 18
b) December 17
c) December 16
d) December 15

Click here to View Answer
Answer a) December 18. India celebrates Minorities rights day on 18th of December every year, as introduced by the United Nations. The day is celebrated for promoting the actual and legal rights of Minority communities. It has been observed in our country that employment opportunities, educational upliftment and financial inclusion are the major areas wherein minorities are left behind. If they get appropriate guidance and support in these and other areas, people from minority communities may also play a significant role in the growth of the nation.

4. The Indian Railways has cleared a _______crore proposal to equip 6,000 electric locomotives with the European Train Control System (ETCS) Level II
a) 5000
b) 8000
c) 10000
d) 12000

Click here to View Answer
Answer d) 12000. The Indian Railways has cleared a ₹12,000-crore proposal to equip 6,000 electric locomotives with the European Train Control System (ETCS) Level II. The system provides information about upcoming signals to train pilots. It will be installed on the entire 5,846-km-long Golden Quadrilateral route connecting the four metropolitan cities to make it a fully accident-free corridor.

5. Which state was became the first state in India to operationalise a law that makes social audit of government programmes and schemes a part of government practice?
a) Manipur
b) Assam
c) Meghalaya
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. Meghalaya was became the first state in India to operationalise a law that makes social audit of government programmes and schemes a part of government practice. Chief Minister Mukul Sangma launched ‘The Meghalaya Community Participation and Public Services Social Audit Act, 2017’, at a national convention in Shillong.

6. Which country announced that women in the kingdom will also be allowed to drive trucks and motorcycles recently?
a) Iran
b) Saudi Arabia
c) Iraq
d) United Arab Emirates

Click here to View Answer
Answer b) Saudi Arabia. After lifting the ban on women’s driving, Saudi Arabia announced that women in the kingdom will also be allowed to drive trucks and motorcycles. Officials said that vehicles driven by women will not have special number plates, adding the same regulations will apply to all drivers. Saudi women will be allowed to drive from June next year.

7. Which state government has approved a scheme to provide a pension of Rs 1,500 to transgenders above 18 years of age in the state?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Punjab
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Cabinet has approved a scheme to provide a pension of Rs 1,500 to transgenders above 18 years of age in the state. The Andhra cabinet meeting was chaired by Chief Minister N Chandrababu Naidu and was briefed by Information and Public Relations (I-PR) Minister Kaluva Srinivasulu and Municipal Administration minister P Narayana.

8. International Migrants Day was observed on?
a) December 15
b) December 16
c) December 17
d) December 18

Click here to View Answer
Answer d) December 18. International Migrants Day is an international day observed on 18 December as International Migrants Day appointed by the General Assembly of United Nations on 4 December 2000 taking into account the large and increasing number of migrants in the world. On 18 December 1990, the General Assembly adopted the international convention on the protection of the rights of migrant workers and members of their families. Theme of the year is “Safe Migration in a World on the Move”.

9. India ranks ____out 119 countries in 2017 Global Hunger Index (GHI)
a) 98
b) 100
c) 108
d) 115

Click here to View Answer
Answer b) 100. As per 2017 Global Hunger Index (GHI) Report, published by the International Food Policy Research Institute (IFPRI), India ranks 100 out 119 countries. The Global Hunger Index is a tool designed to comprehensively measure and track hunger at the global, regional, and national levels. The International Food Policy Research Institute (IFPRI) calculates GHI scores each year to assess progress and setbacks in combating hunger.

10. The World Health Organisation has declared _______ a “polio-free country” recently
a) India
b) South Africa
c) Gabon
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Gabon. The World Health Organisation has declared Gabon a “polio-free country”, given the lack of new reported or suspected cases in the central African country. According to a WHO statement obtained by AFP, the UN health agency nonetheless recommended taking the necessary steps to continue monitoring for possible signs of the disease.

11. Who won the president election in Chile?
a) Michelle Bachelet
b) Alejandro Guillier
c) Ricardo Lagos
d) Sebastián Piñera

Click here to View Answer
Answer d) Sebastián Piñera. Sebastián Piñera won Chile’s presidency, with his centre-left opponent Alejandro Guillier conceding the election as Chile followed other South American nations in a political turn to the right.

12. PV Sindhu finished with the _______medal in the BWF World Super Series
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Silver. PV Sindhu finished with the silver medal in the BWF World Super Series Finals after going down to Akane Yamaguchi in the women’s singles final. She won the first game 21-15. But, Yamaguchi took advantage of a tiring Sindhu and made sure her smashes were far from Sindhu’s defence. She won the second game 21-12.

13. Former AC Milan and Real Madrid midfielder Kaka announced retirement from football, he belongs to _________
a) Brazil
b) Argentina
c) Germany
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) Brazil. Former AC Milan and Real Madrid midfielder Kaka announced that he is retiring from football. Ricardo Izecson dos Santos Leite commonly known as Kaká or Ricardo Kaká, is a Brazilian former professional footballer who played as an attacking midfielder. Kaká made his professional club debut at age 18 at São Paulo FC in Brazil in 2001.

14. Who was named as the winner of the BBC’s Sports Personality of the Year Award?
a) Virat Kohli
b) Usain Bolt
c) Mohamed Farah
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer c) Mohamed Farah. Sir Mo Farah was named the winner of the BBC’s Sports Personality of the Year award. He i s34-year-old, a four-time Olympic champion, won his third successive world 10,000m gold medal in London in August.

15. Sushil Kumar and Sakshi Malik won gold in Commonwealth Wrestling Championships held in __________
a) New Delhi, India
b) Johannesburg, South Africa
c) Beijing, China
d) Moscow, Russia

Click here to View Answer
Answer b) Johannesburg, South Africa. Sushil Kumar and Sakshi Malik won gold in Commonwealth Wrestling Championships held in Johannesburg, South Africa. Double Olympic medallist Sushil defeated New Zealand’s Akash Khullar’s in the final of the men’s 74 kilogram freestyle category to win his first medal in international wrestling since his gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.

Leave a Comment