Current Affairs Quiz – December 16 & 17 2020

Current Affairs Quiz – December 16 & 17 2020

Current Affairs Quiz – December 16 & 17 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Former Test cricketer all-rounder Eric Freeman passed away, belongs to____________.
a) New Zealand
b) Zimbabwe
c) Australia
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer c) Australia. He made his Test debut against India at the Gabba (Brisbane Cricket Ground) in 1968 during which his opening scoring shot was a six, and he became the first player to achieve the feat.

2. Shri Roddam Narasimha who passed away, is associated with__________.
a) Scientist
b) Vocalist
c) Social Activist
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer a) Scientist. Eminent aerospace scientist and Padma Vibhushan awardee, Roddam Narasimha has passed away. He had served at the prestigious Indian Institute of Science (IISc), where he taught Aerospace Engineering from 1962 to 1999.

3. Indian Coast Guard’s OPV ‘Sujeet’ commissioned in ____________.
a) Goa
b) Cochi
c) Vizag
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Goa. Indian Coast Guard’s (ICG) Offshore Patrol Vessel (OPV) ‘Sujeet’, which is second in the series of 5 OPVs was commissioned at the Goa Shipyard Limited (GSL) in Vasco Town, Goa by Raj Kumar, Secretary (Defence Production).

4. Which state govt has introduced Unified Development Control Rules for Real Estate?
a) Madhya pradesh
b) Maharastra
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Government of Maharashtra has approved the Unified Development Control and Promotion Regulations, (UDCPR), to strengthen and bring uniformity in the real estate construction laws of the state.

5. Which nation has signed MoU with Clean Ganga Mission in India?
a) Japan
b) Russia
c) Norway
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Norway. Through this initiative, Norway intends to deepen the relationship with India especially in the prevention of climate change and conservation of the environment.

6. ‘DakPay’- app has launched by____________.
a) Jio post payments bank
b) SBI
c) India Post Payments Bank
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer c) India Post Payments Bank. The app was launched by Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology and Law & Justice, Ravi Shankar Prasad.

7. When is Vijay Diwas observed?
a) December 15th
b) December 16th
c) December 17th
d) December 18th

Click here to View Answer
Answer b) December 16th . Vijay Diwas is observed annually on December 16, 2020 to commemorate India’s historic victory over Pakistan in the 1971 war, which led to the liberation of East Pakistan and creation of Bangladesh.

8. Which state has brought into force a land grabbing prohibition Act?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. The Act has been enforced to take strict legal action against land mafias who have illegally occupied land that belongs to the government, common farmers or public trusts and religious organisations.

9. Last Solar Eclipse of the Year is On ____________.
a) December 14
b) December 13
c) December 19
d) December 12

Click here to View Answer
Answer a) December 14. The Total Solar Eclipse on Monday – December 14, 2020, will be the last solar eclipse of this year. Apart from Chile and Argentina, people living in southern parts of South America, Southwest Africa and Antarctica will be able to witness partial solar eclipses.

10. India has been ranked at which position in the Human Development Index 2020?
a)111
b)131
c)123
d)108

Click here to View Answer
Answer b) 131. India has been ranked at 131st place among 189 countries in Human Development Index 2020. The index is a measure of a nation’s health, standards of living and education.

11. Which nation topped the Human Development Index 2020?
a) Switzerland
b) Denmark
c) Norway
d) Iceland

Click here to View Answer
Answer c) Norway. The Human Development Index 2020 has been topped by Norway, followed by Ireland at the second position, Switzerland at third, Hongkong and Iceland both at fourth and Germany at the sixth position.

12. Which nation navy is the world’s largest navy?
a) India
b) China
c) North Korea
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. This is important to counter Chinese ever-expanding naval foot-print in the Indian Ocean Region. China has the largest Navy with 350 warships and submarines.

13. Who has topped Forbes’ list of highest-paid celebrities of 2020?
a) Kylie Jenner
b) Anderson
c) Dwayne Johnson
d) Lionel Messi

Click here to View Answer
Answer a) Kylie Jenner. American media personality and reality TV star, Kylie Jenner has been crowned the highest-paid celebrity of 2020 by Forbes. The top-earning stars in the world earned a combined of $6.1 billion in 2020 with Kylie Jenner.

14. Which organization has recieved Golden Peacock Environment Management Award 2020?
a) SAIL
b) IOCL
c) NLC
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) SAIL. Steel Authority of India Limited (SAIL) has been awarded with the prestigious Golden Peacock Environment Management Award for the year 2020 in the Steel Sector by the Institute of Directors.

15. PM Modi inaugurates world’s largest renewable energy park in______________.
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the 30,000 megawatt (MW) capacity hybrid renewable energy park in Kutch district of Gujarat. It will be the largest renewable energy park of its kind in the world.

16. India has decided to contribute how much fund to the World Anti-Doping Agency (WADA)?
a) USD 1 million
b) USD 2 million
c) USD 1.5 million
d) USD 2.5 million

Click here to View Answer
Answer a) USD 1 million. India has decided to contribute USD 1 million to the World Anti-Doping Agency (WADA) to ensure an atmosphere of clean sport globally.

17. Government has approved how much financial assistance for sugarcane farmers?
a) Rs 4000 crore
b) Rs 3500 crore
c) Rs 5000 crore
d) Rs 2000 crore

Click here to View Answer
Answer b) Rs 3500 crore.

18. How many winners are in 2020 Young Champions of the Earth announced by UNEP?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 9

Click here to View Answer
Answer c) 7. The United Nations Environment Programme on December 15, 2020, named seven young engineers, scientists, activists, and entrepreneurs from all over the world as its Young Champions of the Earth 2020.

19. Which nation will host 2030 Asian Games?
a) Bahrain
c) Kuwait
c) Qatar
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Qatar. The 2030 Asian Games were awarded to Doha, Qatar and the 2034 event went to Riyadh, Saudi Arabia after a deal was struck between the rival nations. Doha beat Riyadh for the 2030 Games in the vote at the Olympic Council of Asia’s (OCA) general assembly.

20. “FX 4 U” for forex remittance via Internet Banking – launched by______________.
a) SBI
b) PNB
c) TMB
d) Canara bank

Click here to View Answer
Answer d) Canara Bank. Canara Bank has launched FX 4 U that enables its entire internet banking users to handle forex transactions hasslefree.

Leave a Comment