Current Affairs Quiz – December 09 2021

Current Affairs Quiz – December 09 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. What is India’s rank in Asia Power Index 2021?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer d) Fourth. According to Lowy Institute Asia Power Index 2021, India has ranked 4th most powerful country in the Asia-Pacific region for comprehensive power out of 26 countries, with an overall score of 37.7 out of 100.

2. Finance Minister Nirmala Sitharaman Ranked ______ on Forbes’ 2021 World’s 100 Most Powerful Women.
a) 34th
b) 37th
c) 36th
d) 38th

Click here to View Answer
Answer b) 37th. She has been featured on the list for the 3rd year in a row. She was ranked 41st on the list in 2020 and 34th in 2019.

3. Kazhuveli Wetland is situated in which Indian state?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The Kazhuveli wetland situated in Villupuram district of Tamil Nadu has been declared as the 16th Bird Sanctuary.

4. The International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is observed on _____________.
a) December 08
b) December 09
c) December 10
d) December 07

Click here to View Answer
Answer b) December 09.

5. International Anti-Corruption Day is observed on ______________.
a) December 08
b) December 09
c) December 10
d) December 07

Click here to View Answer
Answer b) December 09. The theme of International Anti-Corruption Day 2021: “Your right, your role: say no to corruption”.

6. Eileen Ash, who passed away recently, was a/an _____________.
a) Journalist
b) Cricketer
c) Actor
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Cricketer. World’s oldest Test Cricketer, former English legend, Eileen Ash passed away at the age of 110.

7. Who has been named as the new captain of the Indian ODI and T20I teams?
a) Rohit Sharma
b) KL Rahul
c) Rishabh Pant
d) Jasprit Bumrah

Click here to View Answer
Answer a) Rohit Sharma.

8. NASA launched its new Laser Communications _________ Demonstration (LCRD) from Cape Canaveral Space Force Station in Florida.
a) Record
b) Relay
c) Resistance
d) Reluctant

Click here to View Answer
Answer b) Relay. LCRD – Laser Communications Relay Demonstration. LCRD is NASA’s first-ever laser transmissions system, which will help NASA test optical communication in space.

9. Indian Shuttler Pusarla V Sindhu won __________ medal at the 2021 Badminton World Federation (BWF) World Tour Finals, officially known as the HSBC BWF World Tour Finals 2021.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) NOTA

Click here to View Answer
Answer b) Silver.

10. Cabinet approves Ken-______ River interlinking project.
a) Narmada
b) Tapti
c) Betwa
d) Yamuna

Click here to View Answer
Answer c) Betwa. Ken-Betwa River Interlinking project is worth Rs 44,605-crore project. This project promises to address the issue of water scarcity in Bundelkhand region, spreading across Madhya Pradesh (MP) and Uttar Pradesh (UP).