Current Affairs Quiz – December 08 2020

Current Affairs Quiz – December 08 2020

Current Affairs Quiz – December 08 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which two nations signed their first-ever preferential trade deal on December 6, 2020?
a) Bhutan, Nepal
b) Bangladesh, China
c) Bangladesh, Bhutan
d) Nepal, China

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh, Bhutan.

2. iMobile Pay – launched by__________.
a) SBI
b) ICICI
c) HDFC
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer b) ICICI. The private lender ICICI Bank has launched a new version of its mobile payment app called iMobile Pay, to offer payment and banking services to customers of any bank.

3. 2020 King Bhumibol World Soil Day Award won by_____________.
a) ICMR
b) ICAR
c) DRDO
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer b) ICAR. The award was presented annually by the Food and Agriculture Organization (FAO). The award was conferred to the ICAR on the occasion of World Soil Day, on December 5.

4. Raj Kamal Jha has won the 3rd Rabindranath Tagore Literary Prize, who is a_____________.
a) Journalist
b) Writer
c) Author
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Journalist-author, Raj Kamal Jha has won the 3rd Rabindranath Tagore Literary Prize for his novel, “The City and The Sea”. Due to the COVID-19 pandemic, the winner of the $5,000 prize was announced online in Copenhagen, Denmark.

5. Madhukar Gangadhar who passed away, is associated with_____________.
a) Writer
b) Vocalist
c) Social Activist
d) Golf Legend

Click here to View Answer
Answer a) Writer. Eminent Hindi writer, Madhukar Gangadhar passed away. He was the lead storyteller of the new story movement. He was an associate of Renuji in Patna Akashvani, director of All India Radio in Allahabad & Deputy Director General at Delhi AIR.

6. Which country will host the Asia Cup in June 2021?
a) China
b) Pakistan
c) Sri Lanka
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka.Sri Lanka will host the Asia Cup in June 2021 while Pakistan has earned the rights to host the tournament in 2022. As per the original schedule, the tournament was supposed to be hosted by Pakistan in 2020, however, it got postponed due to the COVID-19 pandemic.

7. According to Climate Change Performance Index, India secured ____________ rank.
a) 5th
b) 7th
c) 10th
d) 15th

Click here to View Answer
Answer c) 10th. The Global Climate Change Performance Index was recently released by the New Climate Institute, Germanwatch and CAN (Climate Action Network). In 2020, India slid a position to the tenth. India was at 31st rank in 2014.

8. Which country has topped in Climate Change Performance Index?
a) UK
b) Sweden
c) Denmark
d) Chile

Click here to View Answer
Answer b) Sweden. None of the countries were in top three ranks. This was because none of the countries were in the path of meeting their Paris Agreement commitment. Sweden was at fourth place followed by UK, Denmark, Morocco, Norway, Chile.

9. Who has the winner of the 2020 United Nations Investment Promotion Awards?
a) Invest in USA
b) Invest in India
c) Invest in Japan
d) Invest in Australia

Click here to View Answer
Answer b) Invest in India. The United Nations Conference on Trade & Development – UNCTAD recently announced “Invest in India” as the winner of the 2020 United Nations Investment Promotion Awards. The award recognizes the outstanding achievements of investment promotion agencies around the world.

Leave a Comment