Current Affairs Quiz – December 07 2019

Current Affairs Quiz – December 07 2019

1. Who has become the first woman match referee to oversee a men’s One Day International (ODI)?
a) Sonali Rani
b) Priyadharshini L
c) GS Lakshmi
d) Shabarni Gosh

Click here to View Answer
Answer c) GS Lakshmi. Former India cricketer GS Lakshmi has become the first woman match referee to oversee a men’s One Day International (ODI). She officiated the opening match of the third series of the World Cup League 2 in the United Arab Emirates (UAE).

2. Oxford Dictionaries has named ‘___________’ as its 2019 Word of the Year.
a) Flight Shame
b) Extinction
c) Climate Emergency
d) Eco friendly

Click here to View Answer
Answer c) Climate Emergency. Being chosen as Word of the Year, reflects that ‘Climate Emergency’ was a real preoccupation of the English-speaking world in 2019.

3. 4th India Water Impact Summit held in _____________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. At the summit, the experts from various fields discuss the biggest problems associated with water.

4. Artificial Intelligence introduced as a subject in _____________.
a) State board
b) ICSE Schools
c) Government Schools
d) CBSE schools

Click here to View Answer
Answer d) CBSE schools. The Ministry of Human Resource and Development has introduced Artificial Intelligence in classes VIII, IX and X in CBSE schools. The study materials have already been provided to the schools through official CBSE website.

5. Armed Forces Flag Day observed on _______________.
a) December 07
b) December 08
c) December 10
d) December 11

Click here to View Answer
Answer a) December 07. Over the years, it has become a tradition to commemorate this day as an honour to the soldiers, sailors and airmen of India.

6. Which Indian police station has been adjudged the best performing police station in the country ?
a) Aberdeen
b) Balasinor
c) Palakad
d) Ajk Burhanpur

Click here to View Answer
Answer a) Aberdeen. Aberdeen in the Andaman and Nicobar Islands has been adjudged the best performing police station in the country while dealing with property offence, crime against women and weaker sections, the Home Ministry said.

7. Which company has world’s largest ever initial public offering (IPO)?
a) Adani
b) Aramco
c) Reliance
d) Zee

Click here to View Answer
Answer b) Aramco. Saudi oil giant Aramco has announced its initial public offering (IPO) at $25.6 billion, which is the world’s largest ever. The gulf nation’s state oil company made the announcement on December 5, 2019

8. International Civil Aviation Day _____________.
a) December 05
b) December 07
c) December 11
d) December 15

Click here to View Answer
Answer b) December 07.The purpose of International Civil Aviation Day is to help generate and reinforce worldwide awareness of the importance of international civil aviation to the social and economic develoment of states.

9. Theme of International Civil Aviation Day 2019 is_________________.
a) Helping States to cooperate and realize a truly global rapid transit network.
b) Help generate and reinforce worldwide
c) 75 years of connecting the World
d) Unique role of ICAO in helping States

Click here to View Answer
Answer c) 75 years of connecting the World.

10. Which country has host South Asian Games 2019?
a) India
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Nepal. South Asian Games 2019: India leads the medal tally at the 13th edition of South Asian Games (SAG) with 178 medals, which includes 89 gold, 62 silver and 27 bronze medals. The host nation Nepal stands second with 123 medals and Sri Lanka at third position with 144 medals.

Leave a Comment