Current Affairs Quiz – December 07 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been awarded with the DIFF Honorary Award celebrating his 30-year career during the opening ceremony of the 14th Dubai International Film Festival (DIFF)?
a) Anil Kapoor
b) Irrfan Khan
c) Akshay Kumar
d) Aamir Khan

Click here to View Answer
Answer b) Irrfan Khan. Indian actor Irrfan Khan awarded the DIFF Honorary Award celebrating his 30-year career during the opening ceremony of the 14th Dubai International Film Festival (DIFF) which will commence from December 7 to December 14. The award is meant to celebrate his acting career of over thirty years, in which he has risen to international fame and acclaim. He is also well known for acting in many Indian films and international productions including the 2008 blockbuster hit “Slumdog Millionaire”.

2. The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the “Dr. Ambedkar International Centre” in _________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Patna
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the “Dr. Ambedkar International Centre” at 15, Janpath, New Delhi. Dr. Ambedkar International Centre (DAIC) has been constructed at an estimated cost of Rs. 195 crores. Scheduled for completion in January, 2018, the project has been completed well in advance of the scheduled date of completion. The foundation stone of DAIC was laid by the Prime Minister of India on 20 April, 2015.

3. Which bank has launched a digital service to allow customers to open a public provident fund (PPF) account online, eliminating the need for furnishing paper documents?
a) Axis Bank
b) State Bank of India
c) ICICI Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer c) ICICI Bank. Private lender ICICI Bank said it has launched a digital service to allow customers to open a public provident fund (PPF) account online, eliminating the need for furnishing paper documents. “With this new facility, customers of the bank are no longer required to visit a branch and submit physical documents to open a PPF account. They can now conveniently open a PPF account anytime, anywhere using the bank’s digital channels of Internet and mobile banking,”.

4. Which state has becomes 1st state to endorse Triple Talaq draft bill?
a) Uttar Pradesh
b) Andra Pradesh
c) Gujarat
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. The Yogi Adityanath led Uttar Pradesh regime has become the first state government to endorse the Modi government’s draft bill that makes instant triple talaq a cognisable and non-bailable offence. The draft law, which provides for three years in prison and a fine for a Muslim man trying to divorce his wife by uttering “talaq” three times, got the UP government’s approval.

5. International Civil Aviation Day was observed on?
a) December 06
b) December 07
c) December 08
d) December 09

Click here to View Answer
Answer b) December 07. In 1996 the United Nations General Assembly proclaimed that 7 December was to be the International Civil Aviation Day. The day has been celebrated by the International Civil Aviation Organization since 7 December 1994, the 50th anniversary of the signing the Convention on International Civil Aviation. The purpose of the day is to recognize the importance of aviation, especially international air travel, to the social and economic development of the world.

6. Airports Authority of India Women Welfare Association (AAIWWA), recently organised an art exhibition titled __________
a) Prerna
b) Swarna
c) Gharna
d) Verna

Click here to View Answer
Answer a) Prerna. Airports Authority of India Women Welfare Association (AAIWWA), recently organised an art exhibition titled ‘Prerna’. The camp was organised by AAIWWA in collaboration with the AAI Artist Forum and Forum of Indian photographers. Artists were focussed on the theme called “Different Seasons in India”.

7. Which state Skill Development Corporation (APSSDC) has signed a Memorandum of Understanding with Udacity to upskill engineering students in the state?
a) Maharashtra
b) Bihar
c) Haryana
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andra Pradesh. Andhra Pradesh State Skill Development Corporation (APSSDC) has signed a Memorandum of Understanding with Udacity to upskill engineering students in the state. The tie up covers five Udacity Nanodegrees for Andhra Pradesh students to help equip them for better opportunities in the future. Udacity’s Nanodegree programs will immensely benefit the students by making them job ready. Andhra Pradesh State Skill Development Corporation (APSSDC) is encouraging the students to pursue these programmes by providing mentors in the colleges to guide the students and also bearing part of the course fee.

8. India’s ____________joined in the UNESCO’s list of “intangible heritage” recently
a) Kumbh Mela
b) Triveni Sangam
c) Taj Mahal
d) Qutb Minar

Click here to View Answer
Answer a) Kumbh Mela. India’s Kumbh Mela joined UNESCO’s list of “intangible heritage”. Securing the coveted status alongside a host of cultural treasures including Naples’ pizza twirling. Kumbh Mela was given the nod by the UN cultural body’s World Heritage Committee, which met on the South Korean island of Jeju. The event has its origins in Hindu mythology which tells how a few drops from a pitcher containing the nectar of immortality are said to have fallen during a fight between gods and demons on the four locations across India which host the festival–Allahabad, Nasik, Ujjain and Haridwar–every four years.

9. Which state government signed 34 MoUs with leading corporate houses to take ahead its ambitious project of social transformation of 1,000 villages across state?
a) Jharkhand
b) Assam
c) Maharashtra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. The Maharashtra government signed 34 MoUs with leading corporate houses to take ahead its ambitious project of social transformation of 1,000 villages across Maharashtra. An initiative to promote public-private partnership, the move aims at benefiting more than 75 lakh people with a budget of Rs 335 crore. It also envisages creation of 31,000 water tanks in remote villages to tackle water scarcity. Under the banner of Village Social Transformation Foundation (VSTF) the government has initiated the work in 310 villages and intends adding 300 more villages.

10. Armed Forces Flag Day or Flag Day was observed on?
a) December 07
b) December 08
c) December 09
d) December 10

Click here to View Answer
Answer a) December 07. Armed Forces Flag Day or Flag Day of India has been celebrated since 1949 and is dedicated towards commemorating the valour of servicemen as well as collecting welfare funds from the citizens of India to assist the rehabilitation of ex-servicemen in need as well as aid the widows and dependents of martyrs. After India attained independence, the government felt the need to constitute a welfare fund to take care of the defence personnel. Hence, a committee was set up on August 28, 1949 that decided a Flag Day shall be celebrated annually on December 7.

11. Which bank has been roped in as a banker for e- NAM?
a) Lakshmi Vilas Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer c) ICICI Bank. The government has engaged private lender ICICI Bank to enable online payments at 470 mandis integrated with national portal of electronic National Agriculture Market (e-NAM). At present, e-NAM participants are doing payments through traditional ways via bank branches, debit cards and net banking. Therefore, ICICI Bank has been roped in as a banker for e- NAM. ICICI Bank will enable BHIM (Bharat Interface for Money) and Unified Payments Interface (UPI) on the e-NAM portal for making cashless payments, the official added. The effort is to provide seamless experience for making online payment of trade and services undertaken on the e-NAM platform.

12. India and _______will soon form a joint working group (JWG) that will identify the location, create joint ventures and establish a roadmap for building nuclear reactors in the country
a) China
b) Japan
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Japan. India and Japan will soon form a joint working group (JWG) that will identify the location, create joint ventures and establish a roadmap for building nuclear reactors in the country. The JWG will comprise representatives from both private and public sectors of both countries. It will have representatives from Toshiba, Hitachi and Mitsubishi, among others, that are interested in building nuclear reactors in India.

13. Which country to support India’s entry into Nuclear Suppliers’ Group?
a) UK
b) China
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia has said it continues to support India’s entry into the exclusive Nuclear Suppliers’ Group even as it has assured it will raise the issue with China during the upcoming 15th RIC (Russia, India, China) foreign ministerial meeting. The RIC meet will be held on December 11 here that will see participation from Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and China’s Minister of Foreign Affairs Wang Yi.

Leave a Comment