Current Affairs Quiz – December 04 2018

Current Affairs Quiz – December 04 2018

1. Which space company has launched India’s heaviest satellite ?
a) SpaceX
b) European Space Agency
c) CNES
d) Arianespace

Click here to View Answer
Answer d) Arianespace. France-headquartered Arianespace successfully launched GSAT-11, the heaviest satellite built by ISRO from its port at French Guiana.

2. Among the following antibiotics, which one is used in poultry industry?
a) Cephalosporins
b) colistin
c) Fluoroquinolones
d) Macrolides

Click here to View Answer
Answer b) colistin. The government has reportedly proposed a ban on colistin, an antibiotic widely used in the poultry industry to make chickens gain weight faster.

3. Delhi Daredevils renamed as __________.
a) Delhi Capitals
b) Delhi Lions
c) Delhi Devils
d) Delhi Express

Click here to View Answer
Answer a) Delhi Capitals . Indian Premier League franchise Delhi Daredevils has been renamed as Delhi Capitals ahead of the 2019 Indian Premier League season.

4. Kylian Mbappe wins Best Young Player award , is associated with__________.
a) Cricket
b) Hockey
c) Football
d) Basket Ball

Click here to View Answer
Answer c) Football. France’s 19-year-old World Cup-winning forward Kylian Mbappe won the Trophee Kopa, awarded at the Ballon d’Or ceremony to the best young player under 21 years of age at Monday’s ceremony in Paris.

5. Which company has become world’s most valuable company at $870 bn?
a) Google
b) Microsoft
c) Amazon
d) Apple

Click here to View Answer
Answer c) Amazon. World’s richest person Jeff Bezos’ Amazon briefly became the world’s most valuable company, days after Microsoft dethroned Apple.

6. Indian Navy Day is observed on________.
a) Dec 2
b) Dec 3
c) Dec 4
d) Dec 5

Click here to View Answer
Answer c) Dec 4. India celebrates Navy Day to commemorate the success of Operation Trident during the 1971 Indo-Pakistan war.

7. Which game has won ‘Best Game of 2018’ among 3 Google Play awards?
a) PubG
b) Grand Theft
c) Minecraft
d) H1Z1

Click here to View Answer
Answer a) PubG. Online multiplayer battlefield game PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) has won three awards in Google’s ‘Best of 2018’ awards for Android apps on Play Store.

8. Which country’s captain has won Ballon d’Or Award?
a) Slovenia
b) Split
c) Serbia
d) Croatia

Click here to View Answer
Answer d) Croatia. Midfielder Luka Modrić, who led Croatia to their first-ever FIFA World Cup final, won this year’s Ballon d’Or.

9. SpaceX aerospace agency is associated with which country?
a) China
b) USA
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) USA. Elon Musk-led startup SpaceX on Monday successfully launched 64 satellites aboard its Falcon 9 rocket into Earth’s orbit, setting a new US record.

10. Ludhiana city is situated in__________.
a) Delhi
b) Punjab
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. The Punjab Cabinet cleared a proposal to set up an international civil terminal at Air Force Station, Halwara in Ludhiana district. The Punjab government will provide over 135 acres of land, free of charge, for the terminal.

11. Who has became the recipient of the first-ever Ballon d’Or awarded to a female footballe?
a) Dzsenifer Marozsán
b) Amandine Henry
c) Ada Hegerberg
d) Pernille Harder

Click here to View Answer
Answer c) Ada Hegerberg. Ada Hegerberg became the recipient of the first-ever Ballon d’Or awarded to a female footballer. Hegerberg has represented Norway at the youth international level, and made her debut for the senior team in 2011.

12. World Bank to raise _______ billion to fight climate change.
a) $200
b) $300
c) $500
d) $800

Click here to View Answer
Answer a) $200. The World Bank Group said it will double its 5-year investments to $200 billion to fight climate change between 2021-2025.

13. Which state has became the first state in the Northeast and second in the country, after Himachal Pradesh, to launch a pan-India single emergency number ‘112’ under the Emergency Response Support System (ERSS)?
a) Nagaland
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Nagaland. Nagaland became the first state in the Northeast and second in the country, after Himachal Pradesh, to launch a pan-India single emergency number ‘112’ under the Emergency Response Support System (ERSS).

14. Who is the first Indian to be elected in ISSF judges committee?
a) Ramkumar M
b) Sibin Therattil
c) Rigil Gilbert
d) Pawan Singh

Click here to View Answer
Answer d) Pawan Singh. Pawan Singh is also the Joint Secretary General of National Rifle Association of India (NRAI). He was a former coach of the Indian shooting team.

15. Who has been appointed as an independent director to the board of Yes bank?
a) Vijaya Kumar
b) Elangovan Sembagam
c) TS Vijayan
d) Lalith Yadav

Click here to View Answer
Answer c) TS Vijayan. Yes Bank appointed T.S Vijayan, former Life Insurance Corporation (LIC) chairman, as an independent director on the board of the private sector bank with immediate effect.

Leave a Comment