Current Affairs Quiz– December 02 2020

Current Affairs Quiz– December 02 2020

Current Affairs Quiz – December 02 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

Current Affairs Quiz


1. 2020 marks the _____________ anniversary of the Bhopal gas tragedy
a) 40th
b) 35th
c) 45th
d) 37th

Click here to View Answer
Answer b) 36th. The Bhopal gas tragedy occurred after the highly toxic methyl isocyanate (MIC) gas entered and approached the area near the alliance, Bhopal’s Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant was considered the world’s worst industrial disaster.

2. Every year _____________________ is regarded as the International Day for the Abolition of Slavery
a) December 1
b) December 2
c) December 3
d) December 4

Click here to View Answer
Answer b) December 02. Every year December 2 is regarded as the International Day for the Abolition of Slavery worldwide. The annual event was organized by the United Nations General Assembly (UNGA) and was first celebrated in 1986.

3. Border Security Force (BSF) is celebrating its ___________th Raising Day on 1 December 2020.
a) 56
b) 60
c) 45
d) 40

Click here to View Answer
Answer a) 56. The Border Security Force (BSF) is celebrating its 56th Raising Day on 1 December 2020. Border Security Force (BSF) is “India’s first line of defence”.

4. National Pollution Control Day is observed on ___________.
a) 01 December
b) 03 December
c) 05 December
d) 02 December

Click here to View Answer
Answer d) 02 December. In India, the National Pollution Control Day is observed every year on December 2 to commemorate the life of people lost in the unfortunate incident of Bhopal Gas Tragedy that occurred in the year 1984 on the night of 2–3 December.

5. World Computer Literacy Day is observed on_____________.
a) 01 December
b) 03 December
c) 05 December
d) 02 December

Click here to View Answer
Answer d) 02 December . The day promotes technological skills, especially in children and women. The World Computer Literacy Day controls the advanced gap that exists in the world today.

6. World Computer Literacy Day was first observed on which year?
a) 1993
b) 1996
c) 2001
d) 2006

Click here to View Answer
Answer c) 2001. World Computer Literacy Day was first observed and held in the year 2001 on 2nd Dec.

7. ‘Duare Sarkar’ outreach campaign has launched by____________.
a) Nagaland
b) Sikkim
c) West Bengal
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. West Bengal Chief Minister, Mamata Banerjee has launched a massive campaign titled ‘Duare Sarkar’ (government at doorsteps) to aware people about the 11 state-run welfare schemes and help them avail its benefits.

8. Bata headquarter is situated at____________.
a) Switzerland
b) Belgium
c) New Delhi
d) Geneva

Click here to View Answer
Answer a) Switzerland. He is the first Indian to be appointed to the global role of Bata (Headquarter-Lausanne, Switzerland). He takes over from Alexis Nasard, who has stepped down after almost five years in the role.

Leave a Comment