Current Affairs Quiz – December 01 2017

Current Affairs Quiz

1. Who won the title of Miss Supranational 2017?
a) Bitaniya Yosef
b) Bianca Tirsin
c) Jenny Kim
d) Larissa Santiago

Click here to View Answer
Answer c) Jenny Kim. Miss Korea Jenny Kim, as she bagged the title of Miss Supranational 2017 at the gala event, which was held on December 1 in Poland’s Spa Resort of Krynica- Zdroj. The 24-year-old model impressed judges with her intelligence and her beauty. Romania’s Bianca Tirsin was announced as the second runner-up. Ethiopia’s Bitaniya Yosef and Puerto Rico’s Larissa Santiago were announced as the third runner-up and the fourth runner-up respectively in the coveted beauty pageant.

2. UNWTO and Sanrio signed an agreement that appoints _________as Special Ambassador of the International Year
a) Mickey Mouse
b) Donald Duck
c) Miffy
d) Hello Kitty

Click here to View Answer
Answer d) Hello Kitty. UNWTO and Sanrio signed an agreement that appoints Hello Kitty as Special Ambassador of the International Year. Sanrio’s best-known character, Hello Kitty will promote the Year’s campaign “Travel. Enjoy. Respect”. Hello Kitty will be supporting UNWTO with its advocacy efforts in communicating the messages of the IY2017 to the broadest extent possible, as well as highlighting the role of tourism in achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) with a global audience.

3. Infosys has announced the appointment of __________as chief executive officer and managing director
a) Vinoth Kumar
b) Salil S Parekh
c) Arjun Varma
d) Vivek Krishnan

Click here to View Answer
Answer b) Salil S Parekh. Infosys has announced the appointment of Salil S Parekh as chief executive officer and managing director. The appointment, Infosys said in a press release, will be effective January 2, 2018. Mr Parekh will replace U B Pravin Rao, who took over as the Bengaluru-based IT company’s interim CEO and managing director in August.

4. Who was appointed as Delhi’s new chief secretary?
a) Anshu Prakash
b) Varun Kumar
c) Gaurav Patel
d) Harish Vikram

Click here to View Answer
Answer a) Anshu Prakash. Senior bureaucrat Anshu Prakash was appointed as Delhi’s new chief secretary. Prakash was earlier additional secretary and financial advisor in the rural development ministry. A 1986 batch IAS officer of Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram and Union Territories (AGMUT) cadre, Prakash has been “prematurely repatriated” to his parent cadre from the ministry.

5. Defence Ministry launched the Armed Forces Week from __________
a) December 02 to 08
b) December 01 to 07
c) December 03 to 09
d) December 04 to 10

Click here to View Answer
Answer b) December 01 to 07. Defence Ministry launched the Armed Forces Week from December 1st to 7th. Defence Minister Nirmala Sitharaman appealed countrymen to join in this Armed Forces Week, in wearing Armed Forces flag to pay respects to the brave sons and daughters of our nation. Defence Ministry will spread awareness about the valour of armed forces till December 7th, when the nation will observe Armed Forces Day.

6. India ranked _____in the Global Entrepreneurship Index of 2018
a) 68
b) 54
c) 77
d) 89

Click here to View Answer
Answer a) 68. India has moved up one place to the 68th spot on the Global Entrepreneurship Index of 2018, which is topped by the US. The list was prepared for 137 countries in the world. India was at the 69th position last year. The US topped the index last year also. “Each country is ranked according to its GEI score to indicate overall entrepreneurship attitude and potential,” .

7. The Union Cabinet has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of __________
a) 5000
b) 7000
c) 9000
d) 11000

Click here to View Answer
Answer c) 9000. The Union Cabinet has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs 9046.17 crore commencing from 2017-18. The National Nutrition Mission will create synergy to achieve the common goal through a robust convergence mechanism. The NNM will be an apex body, which will monitor, supervise, fix targets and guide the nutrition related interventions across various Ministries.

8. World AIDS day was observed on?
a) December 04
b) December 03
c) December 02
d) December 01

Click here to View Answer
Answer d) December 01. World AIDS day is being observed on December 01. The day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome, AIDS. It is a pandemic disease caused due to the infection of Human Immunodeficiency Virus (HIV). Theme 2017 – Right to health.

9. President Ram Nath Kovind inaugurated the 18th edition of the Hornbill Festival in ____________
a) Haryana
b) Nagaland
c) Mizoram
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Nagaland. President Ram Nath Kovind inaugurated the 18th edition of the Hornbill Festival at the Naga Heritage Village in Kisama, Nagaland. Hornbill Festival and the Hornbill International Rock Contest are perfect platforms to showcase Naga culture and tradition. The Hornbill Festival, which was initiated in the year 2000 by the state government to showcase our ethnic cultural identity, has gained much popularity over the years. Our customs, dialects, culture and traditions are the hallmark of our identity.

10. 7th edition of three day ‘Kathakar – International Storytellers Festival’ held in _________
a) Mumbai
b) Patna
c) New Delhi
d) Sri Nagar

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju inaugurated 7th edition of three day ‘Kathakar – International Storytellers Festival’ in New Delhi. Kathakar is the only oral storytelling festival in India and is a part of Ghummakkad Narain- the Travelling Literature Festival which was started under the aegis of UNESCO in 2010.

11. Which state government announced a move to set up an exclusive innovation hub on the lines of T-Hub for women called WE-Hub, backing it with an exclusive Rs. 15-crore fund?
a) Andra Pradesh
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. The Telangana Government announced a move to set up an exclusive innovation hub on the lines of T-Hub for women called WE-Hub, backing it with an exclusive Rs. 15-crore fund. NITI Aayog announced it will back the proposed WE-Hub with funds under the Atal Innovation Mission.

12. Which state government will provide free sanitary napkins for all girls in government schools?
a) Madya Pradesh
b) Haryana
c) Maharashtra
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar and Miss World Manushi Chhillar announced that the state government will provide free sanitary napkins for all girls in government schools. Chhillar, who hails from Haryana, is spreading awareness about menstrual hygiene through her project ‘Shakti’. The initiative will cost the Haryana government ₹18 crore. The state government will also launch a programme to prevent anaemia among children in the state and Chhillar will be the brand ambassador for the programme.

13. Which state celebrated its 54th Statehood Day on December 01?
a) Nagaland
b) Jharkhand
c) Karnataka
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Nagaland. Nagaland is all set to celebrate the 54th Statehood Day and the 18th Hornbill festival 2017 on December 01 at Naga Heritage Village, Kisama. President Ram Nath Kovind who is on a maiden visit to the state will grace the occasion and inaugurate the 10 day State Hornbill festival 2017.

14. Exercise Ajeya Warrior-2017’, a 14-day training exercise of the Indian and British armies, kicked off in ____________
a) Jharkhand
b) Karnataka
c) Rajasthan
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Rajasthan. Exercise Ajeya Warrior-2017’, a 14-day training exercise of the Indian and British armies, kicked off at the Mahajan Field Firing Ranges near the Sriganganagar-Bikaner highway in Rajasthan. The training contingent comprises one company (about 120 personnel) each from the 20th Battalion of the Rajputana Rifles and the 1st Battalion of the Royal Anglian Regiment. The first exercise was conducted at Belgaum (Karnataka) in 2013. An Indian Army contingent had visited the UK in 2015 for the second exercise.

15. Indian archers helped them grab three gold, four silver and two bronze medals at the Asian Archery Championships held in __________
a) Dhaka, Bangladesh
b) New Delhi, India
c) Tokyo, Japan
d) Beijing, China

Click here to View Answer
Answer a) Dhaka, Bangladesh. The tremendous performance by the Indian archers helped them grab three gold, four silver and two bronze medals at the Asian Championships in Dhaka. 15-year-old Haryana girl Himani Kumari defeated her Mongolian opponent Bayasgalan Badamjuani 7-1 in the recurve cadet bronze play-off to bag the quota. India also bagged two gold medals in the non-Olympic compound discipline.

16. Who won a gold medal at the Asian Luge Championships at Altenberg, Germany?
a) Sanjay Arora
b) Lokesh Kumar
c) Shiva Keshavan
d) Tharun Prakash

Click here to View Answer
Answer c) Shiva Keshavan. India’s veteran Winter Olympian Shiva Keshavan won a gold medal at the Asian Luge Championships at Altenberg, Germany. The sole Indian participant and defending Asian champion retained his title with a time of 55.60 seconds. Keshavan will represent India at the 2018 Winter Olympic Games at Alpensia Sliding Centre at Pyeongchang in South Korea for his record sixth Olympics.

17. Adarsh Sein Anand who passed away recently, he was a former ___________
a) Prime Minister of India
b) Chief Justice of India
c) Member of Parliament
d) Election Commissioner of India

Click here to View Answer
Answer b) Chief Justice of India. Former Chief Justice of India (CJI) Adarsh Sein Anand passed away after prolonged illness. He was 81. Anand was the 29th CJI and served from October 10, 1998 to October 31, 2001.

18. Saraswati Tripathy who passed away recently was a/an
a) Freedom fighter
b) Actress
c) Author
d) Politician

Click here to View Answer
Answer a) Freedom fighter. Prominent Gandhian and freedom fighter Saraswati Tripathy passed away. She was 89. Saraswati Tripathy, wife of late freedom fighter Brundaban Tripathy, was suffering from old age related ailments. Saraswati Tripathy had met Mahatma Gandhi at Beraboi Ashram in Puri district and joined the freedom struggle.

Leave a Comment