Current Affairs Quiz – December 01 & 02 2019

Current Affairs Quiz – December 01 & 02 2019

1. NCLT- in this “T”represents_________________.
a) Tribunal
b) Trade
c) Trend
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Tribunal.

2. Which finance company has become 1st financial services firm to be taken to NCLT?
a) Adithya Birla Finance
b) Zeelearn Finance
c) DHFL
d) HDFC Finance

Click here to View Answer
Answer c) DHFL. The Reserve Bank of India (RBI) has referred Dewan Housing Finance Corp. Ltd (DHFL) to the National Company Law Tribunal (NCLT) for insolvency proceedings, making it the first financial services player to go NCLT for a possible debt resolution.

3. Who has been appointed as Chairman, Ordnance Factory Board (OFB)?
a) Harish Babu
b) Shri Hari Mohan
c) Vaidhya Nathan M
d) Siva Lingam Joshi

Click here to View Answer
Answer b) Shri Hari Mohan. Shri Hari Mohan has taken over the charge as Chairman, Ordnance Factory Board (OFB) w.e.f. December 01, 2019 from Shri Saurabh Kumar who superannuated from the services.

4. Who has been appointed as new Controller General of Accounts?
a) Angu Lakshmi S
b) Soma Roy Burman
c) Medina Hassan
d) Sana Mufthil

Click here to View Answer
Answer b) Soma Roy Burman Smt. Soma Roy Burman, a 1986-batch Indian Civil Accounts Service (ICAS) Officer, took charge as the new Controller General of Accounts here.

5. World AIDS Day is observed on____________.
a) December 01
b) December 02
c) December 03
d) December 04

Click here to View Answer
Answer a) December 01. The commemoration of World AIDS Day, which will take place on 1 December 2019, is an important opportunity to recognize the essential role that communities have played and continue to play in the AIDS response at the international, national and local levels.

6. Theme for World AIDS Day is_____________.
a) Difference the communities
b) Able to abopt the communities
c) Recognised it
d) Communities make the difference

Click here to View Answer
Answer d) Communities make the difference.

7. Which country has introduced mandatory face scans for phone users?
a) Russian
b) Japan
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China will require telecom operators to collect face scans when registering new phone users at offline outlets starting Sunday, according to the country’s information technology authority, as Beijing continues to tighten cyberspace controls.

8. Hornbill festival is associated with____________.
a) Manipur
b) Assam
c) Meghalaya
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer d) Nagaland. The Nagaland Hornbill Festival began at Naga Heritage Village at Kisama in Nagaland on 1 December 2019.

9. National Pollution Control Day is observed on____________.
a) December 02
b) December 03
c) December 07
d) December 09

Click here to View Answer
Answer a) December 02. Every year 2 December is observed as National Pollution Control Day to commemorate the people who lost their lives in the unfortunate incident of Bhopal Gas Tragedy that occurred on this day in 1984.

10. International Day for Abolition of Slavery is observed on____________.
a) December 02
b) December 03
c) December 07
d) December 09

Click here to View Answer
Answer a) December 02. Every year 2 December is observed as International Day for the Abolition of Slavery, across the world.

11. South Asian Games begins in _____________.
a) Dhaka
b) Kathmandu
c) Bhaktapur
d) Pokhara

Click here to View Answer
Answer b) Kathmandu. On December 1, 2019, the President of Nepal Bidya Devi Bhandari opened the South Asian Games in Kathmandu.

12. Mitra Shakti – a joint training exercise between India and _______________.
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. India – Sri Lanka joint training exercise Mitra Shakti 2019 is the seventh edition of the exercise aimed to enhance interoperability and operational efficiency amongst the armies of both India and Sri Lanka when deployed as part of United Nations peacekeeping forces.

13. 25th U.N. Climate Change Conference Begins In ______________.
a) Norway
b) Poland
c) Spain
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer c) Spain. As alarm bells ring ever louder worldwide over climate change, some 25,000 delegates will meet for the next two weeks in Spain for COP25.

14. Gurpreet Singh, Sunil Kumar won gold medals in Senior National C’ships, is associated with______________.
a) Weight Lifting
b) Wrestling
c) Boxing
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer b) Wrestling. In wrestling, Asian Championships silver medallists Gurpreet Singh and Sunil Kumar clinched gold medals on the final day of the senior national championships in Jalandhar.

15. Which country has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital?
a) Pakistan
b) China
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital. Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi today said this after signing the bilateral agreement for next year’s pilgrimage with the Saudi Haj Minister in Jeddah.

16. _____________ and Aditya Birla health insurance introduce Cancer Protect Cover.
a) Paytm
b) Master Card
c) Visa Card
d) MobiKwik

Click here to View Answer
Answer d) MobiKwik.Aditya Birla Health Insurance Co Limited (ABHICL), the health insurance subsidiary of Aditya Birla Capital Limited (ABCL), a significant non-bank financial services conglomerate, announced its strategic alliance with MobiKwik.

Leave a Comment