Current Affairs Quiz – August 28 2018

Current Affairs Quiz – August 28 2018

1. Google has launched ‘Navlekhā’ for __________.
a) Indian language publishers
b) Tourism places in India
c) Monuments in India
d) Foreign Language Publishers

Click here to View Answer
Answer a) Indian language publishers.Google has unveiled Project Navlekhā to help Indian language publishers take their content online. “When you search in Indian languages, the content available is just 1% of what’s available in English,” Google said.

2. Who has been appointed as UNEP Assistant Secretary-General?
a) Divya Tripathi
b) Vedha Krishnamurthy
c) Sathya Tripathi
d) Hema Latha

Click here to View Answer
Answer c) Sathya Tripathi. Satya Tripathi, an Indian development economist and lawyer, has been appointed the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP).

3. Who has been appointed as the Chairman of Colgate-Palmolive India?
a) Vishnuvi Menon
b) Rigil Gilbert
c) Mukul Deoras
d) Sibin Therattil

Click here to View Answer
Answer c) Mukul Deoras. Consumer goods company Colgate-Palmolive India announced the appointment of Mukul Deoras as Chairman with effect from September 1. Deoras, an IIM Ahmedabad graduate, was the Chief Marketing Officer of the US-headquartered parent since 2015.

4. Who has been elected as DMK’s 2nd ever President?
a) Durai Murugan
b) Alagiri
c) Dhayanidhi Maran
d) MK Stalin

Click here to View Answer
Answer d) MK Stalin. Late Tamil Nadu CM Karunanidhi’s son MK Stalin was elected President of the DMK at the party’s General Council meeting. The 65-year-old is only the second President of the party after Karunanidhi, who held the post for 49 years.

5. Which country has become 1st country in the World to give students free sanitary products?
a) Ireland
b) Norway
c) France
d) Scotland

Click here to View Answer
Answer d) Scotland. Scotland has become the world’s first country to provide free sanitary products to all students in a bid to tackle “period poverty”.

6. Which among the following cities has ranked top in Overall emissions and energy consumption in Transport?
a) Mumbai
b) Bhopal
c) Chandigarh
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Bhopal.

7. Which country won Title at FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) France

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Japan completed the trifecta of Women’s World Cups by winning the FIFA U-20 title to add to the 2011 World Cup and 2014 FIFA U-17 titles, becoming the first nation to win all three crowns.

8. Tez renamed as________.
a) Google Transfer
b) Google Swipe
c) Google Pay
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Google Pay. Google rebranded its India-based payments app Google Tez into Google Pay and has partnered with four private banks to offer consumer loans online.

1 Comment

Leave a Comment