Current Affairs Quiz – August 21 2019

Current Affairs Quiz – August 21 2019

1. Which state govt has launched ‘Mahatma Gandhi Sarbat Sehat Bima Yojana’ health insurance scheme?
a) Odisha
b) Punjab
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. State government of Punjab launched a mega health insurance scheme title ‘Mahatma Gandhi Sarbat Sehat Bima Yojana’ (MGSSBY) for poor by clubbing Centre’s Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) plan with its own.

2. Defence Research and Development Organisation (DRDO) headquarter is situated in____________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Defence Research and Development Organisation (DRDO) transferred the design of Mobile Metallic Ramp (MMR) to Indian Army. The designs of were handed over by Chairman of DRDO Dr G Satheesh Reddy to Vice Chief of Army Staff, Lt Gen Devraj Anbu at an event held at DRDO Bhawan in New Delhi.

3. Babulal Gaur is passed away at 89, is associated with________.
a) Freedom Fighter
b) Politician
c) Actor
d) Scientist

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Former Madhya Pradesh Chief Minister and senior BJP leader Babulal Gaur passed away on 21 August. He was 89 years old. He died due to various old-age ailments followed by cardiac arrest.

4. SAARC in this “R” represents________.
a) Religion
b) Reinforcement
c) Regional
d) Rural

Click here to View Answer
Answer c) Regional. Nepal plans to hold SAARC Foreign Ministers informal meeting on the sidelines of the 74th UN General Assembly (UNGA) session in September 2019. The aim is to prove the country’s role in creating an environment for the commencement of the regional summit.

5. DBS Bank headquarter is situated in________.
a) Malaysia
b) New Delhi
c) Singapore
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. The Singapore-based lender’s move highlights its efforts to tap growth outside its home market to offset weakness in the local economy.

6. IIT Delhi Startup’s Multisensory Kit Won ___________.
a) National Disability Award
b) Global Disability Award
c) National Talentia Award
d) National Supervision Award

Click here to View Answer
Answer a) National Disability Award. Ms Ankita Gulati, founder of TouchVision, an IIT Delhi incubated startup working on the design and development of inclusive learning resources for visually impaired people has won the NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019.

7. Catalina Channel is located at________.
a) USA
b) Australia
c) Canada
d) Africa

Click here to View Answer
Answer a) USA. Indian para swimming team comprising Gwalior’s para swimmer Satendra Singh and two girls created history. Indian para swimming team has become the first from Asia who have crossed Catalina Channel in USA. Last year, Indian para team had crossed the English Channel.

8. Zambia country is located at____________.
a) Australia
b) North America
c) South America
d) Africa

Click here to View Answer
Answer d) Africa. Prime Minister Narendra Modi and Zambian President Edgar Chagwa Lungu held delegation-level talks and reviewed the bilateral relations between the two nations. In a joint press conference with Zambian President in New Delhi.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment