Current Affairs Quiz – August 20 & 21 2018

Current Affairs Quiz – August 20 & 21 2018

1. Who is the 1st Indian woman wrestler to win gold at Asiad?
a) Meera Chandar
b) Vinesh Phogat
c) Anu Chellian
d) Christina James

Click here to View Answer
Answer b) Vinesh Phogat . Two-time CWG champion Vinesh Phogat defeated Japan’s Irie Yuki in the women’s freestyle 50kg final to become the first Indian woman wrestler to win gold at the Asian Games.

2. Who has become the first man to claim all nine ATP Masters 1000 titles?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Novak Djokovic
d) Andy Murray

Click here to View Answer
Answer c) Novak Djokovic. World number six Novak Djokovic defeated world number two Roger Federer 6-4, 6-4 in the final of the Cincinnati Masters to become the first man to claim all nine ATP Masters 1000 titles.

3. 16-yr-old Saurabh bags India’s 1st _______ gold at Asiad 2018.
a) Swimming
b) Wrestling
c) Tennis
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting. Sixteen-year-old shooter Saurabh Chaudhary won the men’s 10m Air Pistol event to bag India’s first shooting gold at the 2018 Asiad. The junior world record holder shot a total score of 240.7 to set Games record, while another Indian shooter

4. Centre declares Kerala floods as__________.
a) Calamity of Severe Nature
b) Calamity of Heavy Nature
c) Calamity of High Nature
d) Calamity of water Nature

Click here to View Answer
Answer a) Calamity of Severe Nature. The Centre has declared the Kerala floods as a ‘Calamity of Severe Nature’, categorising it as a Level 3 disaster.

5. HELINA is related to__________.
a) Anti-tank Weapons
b) Software Virus
c) Agriculture Pesticide
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Anti-tank Weapons. The indigenously designed and developed guided bombs Smart Anti Airfield Weapon (SAAW) successfully flight tested from IAF aircraft at Chandan range in Jaisalmer. The missile is one of the most advanced anti-tank weapons in the world.

6. World Humanitarian Day is observed on ________.
a) 18 August
b) 19 August
c) 20 August
d) 21 August

Click here to View Answer
Answer b) 19 August. The campaign launched on World Humanitarian Day is “#NotATarget”. People in cities and towns struggle to find food, water, and safe shelter, while fighting drives millions from their homes.

7. Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated on _____________.
a) August 18
b) August 19
c) August 20
d) August 21

Click here to View Answer
Answer c) August 20. Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated on August 20 each year all over India to commemorate the birth anniversary of the former Prime Minister of India named Rajiv Gandhi. Sadbhavana meaning – having good feelings for others.

8. Who has inaugurated Panini Language Laboratory in Mauritius?
a) Narendra Modi
b) Ram Nath Govind
c) Arun Jaitley
d) Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer d) Sushma Swaraj. The lab is gifted by the Indian government and will help MGI in teaching Indian languages in Mauritius.

9. Which month of 2018 has declared as National Nutrition Month?
a) July 2018
b) August 2018
c) September 2018
d) October 2018

Click here to View Answer
Answer c) September 2018. Union Ministry of Women and Child Development announced to observe September 2018 as the National Nutrition Month to mark the country’s fight against malnutrition.

10. Who Won Western And Southern Open 2018?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Novak Djokovic
d) Andy Murray

Click here to View Answer
Answer c) Novak Djokovic. He became the first men’s tennis player in history to win all nine Masters 1,000 tournaments after finishing as the runner-up in Cincinnati five different times.

11. Ten day long ‘Esala Maha Perahera’ festival begins in _____________.
a) Nepal
b) Thailand
c) Pakistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. The Kandy Esala Perahera also known as ‘The Festival of the Tooth’ is a grand festival celebrated in July or August in Kandy, Sri Lanka.

12. Which among the following countries India has conducted Maitree Military Exercise?
a) Nepal
b) Thailand
c) Pakistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Thailand. A two-week long platoon level military exercise called ‘Exercise Maitree 2018’ concluded at Jammu & Kashmir Srinagar.

13. World Mosquito Day is observed on ______________.
a) August 18
b) August 19
c) August 20
d) August 21

Click here to View Answer
Answer c) August 20. World Mosquito Day is a commemoration of British doctor Sir Ronald Ross’s discovery in 1897 that female mosquitoes transmit malaria between humans. Mosquito name comes from Spanish word meaning “little fly”.

2 Comments

Leave a Comment