Current Affairs Quiz – August 19 2020

Current Affairs Quiz – August 19 2020

1. Satya Pal Malik appointed as Governor of which state?
a) Goa
b) Meghalaya
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya. Satya Pal Malik was appointed as the Governor of Meghalaya. He replaced Tathagata Roy. Mr Malik served as Governor of Goa previously.

2. Who has been appointed Oakley’s brand ambassador in India?
a) Virat Kholi
b) MS Dhoni
c) Rohit Sharma
d) Arjun Das

Click here to View Answer
Answer c) Rohit Sharma. Sports eyewear brand “Oakley” has appointed Indian cricketer, Rohit Sharma as its brand ambassador for a period of two years in India.

3. Russell Kirsch who passed away, is associated with_____________.
a) Social Avtivist
b) Actor
c) Agriculturist
d) Computer scientist

Click here to View Answer
Answer d) Computer scientist . Computer scientist Russell Kirsch who invented the “pixel” and scanned the world’s first digital photograph, passed away.

4. Which institute has topped in Atal Rankings (ARIIA) 2020?
a) IIT Madras
b) IIT Pune
c) IISc Bengaluru
d) IIT Delhi

Click here to View Answer
Answer a) IIT Madras. The Indian Institute of Technology, Madras has retained the top position in the ‘Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements,’ (ARIIA) 2020 for being the best centrally funded institution in India.

5. “Jan BachatKhata” launched by_____________.
a) Equitas Bank
b) Fino Payments Bank
c) Paytm
d) Paypal

Click here to View Answer
Answer b) Fino Payments Bank . Fino Payments Bank has launched Jan BachatKhata (JBK), which is an Aadhaar Authentication based digital savings account that brings neo-banking experience to consumers.

6. Which company has acquired majority stake in Netmeds for Rs 620 crores?
a) TATA
b) Cognizant
c) Reliance
d) ZOHO

Click here to View Answer
Answer c) Reliance. Reliance Retail has acquired a majority equity stake in ‘Netmeds’ for approximately Rs 620 crores. The announcement was made by the Reliance Industries Limited (RIL) through a statement on August 18, 2020.

7. As per the “Digital Quality of Life Index 2020”, India secured ________ rank in Internet quality.
a) 27
b) 38
c) 41
d) 79

Click here to View Answer
Answer d) 79. India ranks among the lowest in the world in terms of Internet quality, according to a global research released by online privacy solutions provider SurfShark.

8. World Humanitarian Day is observed on_____________.
a) June 14
b) July 18
c) September 28
d) 19 August

Click here to View Answer
Answer d) 19 August. RealLifeHeroes – A global campaign that celebrates humanitarians – a “thank you” to the people who have committed their lives to helping others.

9. World Photography Day is observed on_________________.
a) August 19
b) July 20
c) August 17
d) September 29

Click here to View Answer
Answer c) August 19. World Photography Day is celebrated every year on August 19. It is a day to recognise the importance of photography in our world.

10. Who is the new Vice- President of the Phillippines-based Asian Development Bank (ADB)?
a) Ashok Lavasa
b) Haminullah
c) Krishna Das
d) Vimala Harris

Click here to View Answer
Answer a) Ashok Lavasa. Ashok Lavasa has resigned from his position as Election Commissioner on August 18, 2020, to join as the Vice- President of the Phillippines-based Asian Development Bank (ADB). Mr. Lavasa will be joining his new position in September 2020.

Leave a Comment