Current Affairs Quiz – August 18 2020

Current Affairs Quiz – August 18 2020

1. When will the first-ever World Solar Technology Summit be held?
a)August 20th
b)September 8th
c)September 12th
d)August 31st

Click here to View Answer
Answer b) September 8th. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the first World Solar Technology Summit that will be held on September 8, 2020. The summit is being organised by the International Solar Alliance (ISA) on a virtual platform.

2. IPL 2020 sponsorship won by__________.
a) Vivo
b) Patanjali
c) Dream11
d) Jio

Click here to View Answer
Answer c) Dream11. Dream11 has won IPL 2020 title sponsorship bid for Rs 222 crores. This was announced by IPL Chairman Brijesh Patel on August 18, 2020.

3. Who has been appointed as the new director-general of the Border Security Force (BSF)?
a) Rakesh Asthana
b) S S Deswal
c) Abithaban
d) Ashwanth Patel

Click here to View Answer
Answer a) Rakesh Asthana. Asthana is currently heading the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS) with an additional charge of Narcotics Control Bureau (NCB), will assume full-time charge of the border guarding force deployed at the approximately 2,280 km long border with Pakistan.

4. Multi Commodity Exchange of India (MCX) will launch India’s first bullion index named as__________.
a) Bullcoin
b) IndBull
c) Bullhorse
d) Bulldex

Click here to View Answer
Answer d) Bulldex. Multi Commodity Exchange of India (MCX) will launch India’s first bullion index named “Bulldex”, on August 24, 2020.

5. Nishikant Kamat who passed away, is associated with_____________.
a) Actor
b) Filmmaker
c) Lyricist
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Filmmaker. Director-actor Nishikant Kamat passed away. He made his directorial debut in 2005 with Marathi movie Dombivali Fast, which won the National Film Award for Best Feature Film in Marathi.

6. “Swasthya” & “ALEKH” has launched by which ministry?
a) Ministry of External Affairs
b) Ministry of Education
c) Ministry of Tribal Affairs
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Ministry of Tribal Affairs . Ministry of Tribal Affairs has launched the Tribal Health and Nutrition Portal “Swasthya” and e-newsletter on health and nutrition “ALEKH”.

7. Chhattisgarh government to launch “Padhai Tuhar Para” scheme for_________________.
a) Adults
b) Women
c) School Students
d) Youths

Click here to View Answer
Answer c) School students. The scheme will enable the school students to study with the help of community in their localities and villages, in view of the suspension of classes due to coronavirus outbreak.

8. Which nation has launched £3 Million Innovation Challenge Fund in India?
a) UK
b) USA
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) UK. An “Innovation Challenge Fund” of £3 Million has been launched by the government of United Kingdom (UK) in India.

9. Who has been appointed as new director of Securities and Exchange Board of India (Sebi)?
a) Guhan M
b) Bin Zayed
c) CM Bodge
d) GP Garg

Click here to View Answer
Answer d) GP Garg. The Securities and Exchange Board of India (Sebi) has appointed GP Garg as executive director (ED).

 

Leave a Comment