Current Affairs Quiz – August 12 2020

Current Affairs Quiz – August 12 2020

1. Who has been selected as Joe Biden’s vice-presidential running mate for US Elections 2020?
a) Nikki Haley
b) Nancy Pelosi
c) Kamala Harris
d) Michele Obama

Click here to View Answer
Answer c) Kamala Harris. Democratic presidential candidate Joe Biden chose California Senator Kamala Harris as his vice-presidential running mate for the 2020 US Elections on August 11, 2020.

2. World Elephant Day is observed on _____________.
a) July 12
b) June 19
c) August 12
d) September 26

Click here to View Answer
Answer c) August 12. Every year, World Elephant Day is celebrated on August 12. It is an international event that is dedicated to preserve and protect world elephants.

3. When was International Youth Day observed?
a) August 12
b) August 11
c) August 10
d) August 9

Click here to View Answer
Answer a) August 12.

4. Noted yesteryear lyricist P K Muthusami passed away on August 12, 2020 at the age of 99. He was known for writing lyrics in which language?
a) Telugu
b) Tamil
c) Malayalam
d) Kannada

Click here to View Answer
Answer b) Tamil. PK Muthusami, a noted Tamil Film lyricist passed away at his residence on August 11, 2020. He resided in R Pudupatti Village in Namakkal, near Trichy.

5. Which nation has sent AI-based high-end equipment to combat COVID-19 to India’s AIIMS?
a) US
b) Russia
c) Italy
d) Israel

Click here to View Answer
Answer d) Israel. Israel government has provided state-of-the-art Artificial Intelligence-based technologies as well as high-end equipment to AIIMS to fight the COVID-19 pandemic.

6. Who launched India’s 1st pocket android POS device?
a) Paytm
b) GPay
c) Paypal
d) Phonepe

Click here to View Answer
Answer a) Paytm. Paytm has launched India’s 1st Pocket Android POS (Point of Sale) Device named ‘Paytm All-in-One Portable Android Smart POS’ for contactless ordering and payments in India.

7. Which city has become 1st city in India to have female icons on traffic signals?
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has installed traffic signals that display female icons sporting triangular frock, a shift from the default representation of men.

8. Which State launched Indira Van Mitan Yojana?
a) Chhatisgarh
b) Madhya Pradesh
c) Tripura
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Chhatisgarh. Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel launched Indira Van Mitan Yojana on the occasion of World Tribal Day. The scheme aims to make the forest dwellers in the state self-reliant.

9. What is the theme for the 2020 International Youth Day?
a) Transforming education
b) Youth Engagement for Global Action
c) Safe Spaces for Youth
d) Youth Building Peace

Click here to View Answer
Answer b) Youth Engagement for Global Action.

10. Who is the defence secretary?
a) Vishnu Raj
b) Ram Dev
c) Ajay Kumar
d) Vaithy Prabhu

Click here to View Answer
Answer c) Ajay Kumar. The Indian Armed Forces have decided to revive “Project Cheetah” amidst tensions with China. The project was pending for a long time and the tri-services have now decided to revive the project under Rs 3,500 crores.

Leave a Comment