Current Affairs Quiz – August 01 2019

Current Affairs Quiz – August 01 2019

1. Hegde Kageri to be the next speaker of __________ assembly.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. Vishweshwar Hegde Kageri, Senior BJP MLA, has been selected to become the next speaker of Karnataka assembly. He was the only candidate to file his nomination papers for the post on 30 July. The place fell vacant after K R Ramesh Kumar quit on 29 July.

2. Cabinet approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit ITLU in _______________.
a) Tokyo
b) Muscut
c) Moscow
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer c) Moscow. The Union Cabinet approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) in Moscow. The move comes as the India Space Research Organisation’s (ISRO) cooperation with Russia on the Gaganyaan project,

3. Cafe Coffee Day headquarter is situated in_______.
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Cafe Coffee Day Enterprises Ltd appointed SV Ranganath as interim chairman after the sudden death of its founder VG Siddhartha.

4. Kaleshwaram project is launched by___________.
a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Telanagan. Hyderabad is facing any such issues in the foreseeable future even if there is low rainfall, all thanks to the Telangana government’s massive ₹80,190 crore Kaleshwaram lift irrigation project launched in June.

5. India and ________ launched two-year joint initiative- Innovating for Clean Air (IfCA) n Bengaluru.
a) USA
b) UK
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) UK. India and United Kingdom launched two-year joint initiative- Innovating for Clean Air (IfCA) n Bengaluru, capital of Karnataka.

6. Who has been honoured with ‘Entrepreneur of the Year Award, 2019’ for excellence in service sector?
a) Sushant Kumar
b) Arohi Arun
c) Girish Mathew
d) Ruhan Rajput

Click here to View Answer
Answer d) Ruhan Rajput. Ruhan Rajput, a renowned entrepreneur, co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd was awarded with the prestigious Entrepreneur Award 2019 at JW Marriot Hotel, New Delhi.

7.Ellyse Perry hailed as ‘greatest female cricketer’, belongs to which country_________.
a) England
b) New Zealand
c) Bangladesh
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. England’s most-decorated captain Charlotte Edwards already rates Ellyse Perry as the best women’s cricketer of all time, but expects her to set the bar even higher in the coming years.

8. World Breastfeeding Week is observed on__________.
a) June 1 to June10
b) July 1 to July 10
c) July 1 to July 7
d) August 1 to August 7

Click here to View Answer
Answer d) August 1 to August 7 . The first week of August is celebrated as World Breastfeeding Week in more than 120 countries to encourage breastfeeding and improve the health of babies around the world.

9. World Breastfeeding Week – theme for 2019 is___________.
a) Empower Women, Enable Breastfeeding: Now and for the future!
b) Empower Female, Enable Breastfeeding: Now and for the future!
c) Empower Parents, Enable Breastfeeding: Now and for the future!
d) Empower Human, Enable Breastfeeding: Now and for the future!

Click here to View Answer
Answer c) Empower Parents, Enable Breastfeeding: Now and for the future!. The theme for this year’s World Breastfeeding Week is – Empower Parents, Enable Breastfeeding: Now and for the future!

10. India Received Highest-Ever FDI in _____________.
a) 2018 alone
b) 2019 alone
c) 2018 – 2019
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 2018 – 2019. Riding on the foreign direct investment policy liberalisation and reforms in the last financial year, India received $64.37 billion in investments in 2018-19.

Leave a Comment