Current Affairs Quiz – August 01 & 02 2018

Current Affairs Quiz – August 01 & 02 2018

1. Which bank has become 7th most valuable bank?
a) Bandhan Bank
b) HDFC
c) Dena Bank
d) Tamilnadu Mercandile Bank

Click here to View Answer
Answer a) Bandhan Bank. Kolkata-based Bandhan Bank briefly became India’s seventh most valued listed lender, surpassing Yes Bank, which has a nearly seven times larger loan book.

2. Indian-origin Akshay Venkatesh wins _________________.
a) Nobel for Botany
b) Nobel for Chemistry
c) Nobel for mathematics
d) Nobel for Physics

Click here to View Answer
Answer c) Nobel for mathematics. New Delhi-born Australian mathematician Akshay Venkatesh has won the prestigious Fields Medal, often dubbed the “Nobel prize for mathematics”. The 36-year-old completed his PhD aged 20, did post-doctoral research at MIT, and is currently a professor at Stanford University. Venkatesh, one of the four winners, has worked on number theory, geometry, topology, automorphic forms, and ergodic theory.

3. Government has appointed industrialists Kumar Mangalam Birla and YC Deveshwar as non-official independent directors in __________.
a) BSNL
b) Air India
c) Indian Railways
d) BHEL

Click here to View Answer
Answer b) Air India. The government has appointed industrialists Kumar Mangalam Birla and YC Deveshwar as non-official independent directors in Air India. Birla is the chairman of the $44.3 billion Aditya Birla Group, which operates in 35 countries across six continents. Deveshwar is the chairman of Kolkata-based conglomerate ITC, which has a presence in FMCG sector, hotels and IT among others.

4. Kadaknath chicken meat is famous in which among following states?
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. The famous Kadaknath chicken meat from Jhabua district of Madhya Pradesh has now got a Geographical Indication (GI) tag. The tag denotes that the product comes from a particular geographical area, and often enhances its commercial value.

5. Jalees Sherwani passed away at 70, is association with____________.
a) Politician
b) scientist
c) Journalist
d) Cinema

Click here to View Answer
Answer d) Cinema. Jalees Sherwani, who had penned lyrics for several Salman Khan films like “Dabangg”, “Wanted” and “Tere Naam”, passed away at the age of 70. Sherwani died to due to prolonged illness and breathed his last on route to the hospital after his health deteriorated.

6. ASEAN Foreign Ministers meet begins in ___________.
a) Malaysia
b) Oman
c) Qatar
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore. Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong kicked off the 51st ASEAN Foreign Ministers meeting in Singapore.

7. Neeraj Chopra won Gold Medal at Savo Games in Finland in which event?
a) Shot Put
b) Discuss throw
c) Javelin Throw
d) Long Jump

Click here to View Answer
Answer c) Javelin Throw. Indian javelin thrower Neeraj Chopra won a gold medal in the Savo Games in Lapinlahti, Finland. Neeraj Chopra made a throw of 85.69 meters and won the gold medal.

8. Who is the Current Chairman of HDFC?
a) Deepak Parekh
b) J.J. Irani
c) Keki Mistry
d) Bala Krishnan

Click here to View Answer
Answer a) Deepak Parekh. HDFC chairman Deepak Parekh was reappointed as non-executive director on the board of Housing Development Finance Corp. Ltd (HDFC), though 22.64% of the shareholders voted against his continuation.

9. CLSS in this ‘C’ stands for__________.
a) Credit
b) Class
c) Cheif
d) Client

Click here to View Answer
Answer a) Credit. HDFC has been awarded the best performing primary lending institution in Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) for the EWS (Economically Weaker Section) and LIG (Low Income Group) category.

10. Gopalkrishna Gandhi to be awarded the Rajiv Gandhi Sadbhavana Award 2018, who is the former _______________Governor.
a) Kerala
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The advisory committee of the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award has decided to award the Former West Bengal Governor Gopalkrishna Gandhi, this year, with the Rajiv Gandhi Sadbhavana Award 2018.

11. Which Software is used for converting scanned printed Indian Language documents into a fully editable text format in Unicode encoding?
a) E-Aksharayani
b) E-Akshara
c) E-Aksharanayan
d) E-Aksharayan

Click here to View Answer
Answer d) E-Aksharayan. E-Aksharayan is free, desktop software for converting scanned printed Indian Language documents into a fully editable text format in Unicode encoding. The software supports editing in seven Indian languages – Hindi, Bangla, Malayalam, Gurmukhi, Tamil, Kannada & Assamese.

12. Which organization has become India’s Most Valued Company?
a) CTS
b) TCS
c) Accenture
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer d) Reliance. India’s richest person Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.

13. India secured _________ rank in the top 100 of the United Nations E-Government Development Index (EGDI) 2018.
a) 46th
b) 96th
c) 98th
d) 100th

Click here to View Answer
Answer b) 96th. India jumped 22 places to 96th rank in the top 100 of the United Nations E-Government Development Index (EGDI) 2018. Denmark, with an index value of 0.9150, topped the 2018 E-Government Development Survey.

14. India and USA Military Cooperation Meeting begins In____________.
a) New Delhi
b) Pune
c) Mumbai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The meeting was co-chaired by Lt Gen Satish Dua, Chief of Integrated Defence Staff to the chairman, Chiefs of Staff Committee (CISC) and Lt Gen Bryan Fenton, Deputy Commander, Indo-Pacific Command.

Leave a Comment