Current Affairs Quiz – April 8 2019

Current Affairs Quiz – April 8 2019


1. NGT forms committee to look into Yamuna floodplain erosion in Sonipat, The Committee headed by ____________.
a)P Devadass
b)Adarsh Kumar Goel
c)N Paul Vasanthakumar
d)Swatanter Kumar

Click here to View Answer
Answer b)Adarsh Kumar Goel. The National Green Tribunal (NGT) formed a committee to look into the alleged erosion of Yamuna floodplain due to movement of heavy vehicles in Haryana’s Sonipat district.

A bench headed by NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel.

2. The sixth edition of the joint military training exercise _________-between the Indian Army and the Sri Lankan Army concluded in Sri Lanka.
a)Varuna
b)Slinex
c)Vajra Prahar
d)Mitra Shakti

Click here to View Answer
Answer d)Mitra Shakti. The sixth edition of the joint military training exercise between the Indian Army and the Sri Lankan Army, Exercise Mitra Shakti concluded in Sri Lanka. The two-week long training that commenced on 26th March, came to an end with a grand smart and scintillating joint parade by the two continents.

3. Chinese badminton ace ____________ clinched the Malaysia Open in Kuala Lumpur.
a)Lee Hyun-il
b)Lee Chong Wei
c)Momota Kento
d)Lin Dan

Click here to View Answer
Answer d)Lin Dan. Chinese badminton ace Lin Dan clinched the Malaysia Open in Kuala Lumpur today. After an electric performance , he beat countryman Chen Long 9-21, 21-7, 21-11.

4. A Nobel Prize-winning biologist ___________who helped decipher the genetic code has died .
a)Anzac Wallace
b)Vasily Likhachyov
c)Sydney Brenner
d)Wilbert Keon

Click here to View Answer
Answer c)Sydney Brenner. Sydney Brenner, a Nobel Prize-winning biologist who helped decipher the genetic code and whose research on a roundworm sparked a new field of human disease research, has died. He was 92.

5. ____________, topped the national ranking of higher institutes released by the Ministry of Human Resources Development (HRD) .
a)IIT-Delhi
b)IIT-Madras
c)IIT-Kanpur
d)IIT-Bombay

Click here to View Answer
Answer b)IIT-Madras. The Indian Institute of Technology(IIT), Madras, topped the national ranking of higher institutes released by the Ministry of Human Resources Development (HRD) . The Indian Institute of Science (IISc), Bangalore, and IIT-Delhi ranked second and third in the list respectively. Of the top 10 institutes, seven are IITs.

6. ___________ is Congress’ campaign slogan for 2019 Lok Sabha elections.
a)‘Ab Hoga Nyay’
b)‘Ab Hoga Vikash’
c)‘Ab Hoga Sapna pura’
d)‘Ab Hoga Desh Aage’

Click here to View Answer
Answer a)‘Ab Hoga Nyay’. Congress party launched its publicity campaign for 2019 Lok Sabha elections with an over arching slogan of “Ab Hoga Nyay” or justice will happen now. The word NYAY is also the reference to Nyuntam Aay Yojana which is party’s minimum income guarantee promise.

7. Star raider__________became the second-most expensive player in the history of the Pro Kabaddi League (PKL) .
a)Surender Nada
b)Pardeep Narwal
c)Ajay Thakur
d)Siddharth Desai

Click here to View Answer
Answer d)Siddharth Desai .Star raider Siddharth Desai became the second-most expensive player in the history of the Pro Kabaddi League (PKL) after Telugu Titans pocketed him for a whopping Rs 1.45 crore.

8. Hockey India has named_____________ as the new chief coach of the Indian men’s hockey team.
a)Jacob Anderson
b)Joshua Beltz
c)Jack Hayes
d)Graham Reid

Click here to View Answer
Answer d)Graham Reid. Hockey India has named Graham Reid as the new chief coach of the Indian men’s hockey team. The 54-year-old will join the team in Bengaluru shortly for the ongoing national camp at the Sports Authority of India.

9. Backup solutions provider Veeam Software announced the appointment of________- as the Channel Director for Asia Pacific and Japan (APJ).
a)Salom Zurichishvili
b)Pu Zoramthanga
c)Kelly Knight Craft
d)Belinda Jurisic

Click here to View Answer
Answer d)Belinda Jurisic. Backup solutions provider Veeam Software announced the appointment of Belinda Jurisic as the Channel Director for Asia Pacific and Japan (APJ).

10. ________ has received the Letter of Intent (LoI) to acquire the insolvent Korba West Power Company (KWPCL) .
a)Bina Thermal Power Plant
b)Adani Power
c)Chhabra Thermal Power Plant
d)Parichha Thermal Power Station

Click here to View Answer
Answer b)Adani Power. Adani Power has received the Letter of Intent (LoI) to acquire the insolvent Korba West Power Company (KWPCL) after the latter’s Committee of Creditors (CoC) approved Adani’s resolution plan for KWPCL.

11. World Bank Projects India’s GDP To Expand____________ In FY20.
a)7.5%
b)7.4%
c)7.3%
d)7.1%

Click here to View Answer
Answer a)7.5%. India’s GDP growth is expected to accelerate moderately to 7.5 percent in fiscal year 2019-20, driven by continued investment strengthening, particularly private-improved export performance and resilient consumption, the World Bank said.

12. The joint military exercise between ________-and the US, “African Lion 2019,” kicked off in southern Morocco.
a)Russia
b)China
c)India
d)Morocco

Click here to View Answer
Answer d)Morocco . The joint military exercise between Morocco and the US, “African Lion 2019,” kicked off in southern Morocco. The exercise marks the participation of thousands of military officers. The exercise will include various types of training including command post, manoeuvring, peacekeeping, operations, and aerial refuelling.

Leave a Comment