Current Affairs Quiz – April 7 2019

Current Affairs Quiz – April 7 2019


1. The __________ Government has announced granting long-term visas for the top 100 start-ups. 
a)INDIAN
b)US
c)UK
d)UAE

Click here to View Answer
Answer d)UAE. The UAE Government has announced granting long-term visas for the top 100 start-ups shaping the fourth industrial revolution. The 100 Arab start-ups were selected at the World Economic Forum on the Middle East and North Africa, held in Jordan between 6-7th April.

2. Justice __________ took oath as the new Chief Justice of the Bombay High Court .
a)Indira Banerjee
b)Hemant Gupta
c)Dhananjaya Y. Chandrachud
d)Pradeep Nandrajog

Click here to View Answer
Answer d)Pradeep Nandrajog .

3.The Platinum Jubilee of the Battle of Kangla Tongbi War was commemorated on ________2019.
a)5 April
b)4 April
c)8 April
d)7 April

Click here to View Answer
Answer d)7 April . The Platinum Jubilee of the Battle of Kangla Tongbi War was commemorated on 07 Apr 2019 by Army Ordnance Corps at Kangla Tongbi War Memorial near Imphal honouring the valiant brave hearts of Ordnance Personnel of 221 Advance Ordnance Depot who made their supreme sacrifice in the line of duty during the battle of World War-II on the night of 6/ 7 April 1944.

4. ___________was Appointed As CEO of Royal Enfield Preps For 2030 Goal.
a)Indira Banerjee
b)Vinod Dasari
c)Siddhartha Lal
d)Vikram Kirloskar

Click here to View Answer
Answer b)Vinod Dasari . Siddhartha Lal has given up his role of the CEO of Royal Enfield . Siddhartha Lal has appointed the Vinod Dasari to take up the position. Vinod Dasari was the CEO and MD of Ashok Leyland since 2011 and now till attempt to take Royal Enfield to the next level.

5. Amazon India announced the launch of its seller-funding programme___________in partnership with Ketto, a crowd-funding platform.
a)Amazon Dreams
b)Amazon Wings
c)Amazon Birds
d)Amazon Flags

Click here to View Answer
Answer b)Amazon Wings. Amazon India announced the launch of its seller-funding programme–Amazon Wings–in partnership with Ketto, a crowd-funding platform.

6. The government sold “enemy” shares worth Rs 1,150 crore in IT major __________, aiming to transfer the proceeds to its disinvestment kitty.
a)Infosys
b)IBM
c)TCS
d)Wipro

Click here to View Answer
Answer d)Wipro. The government sold “enemy” shares worth Rs 1,150 crore in IT major Wipro, aiming to transfer the proceeds to its disinvestment kitty.

Enemy shares are called so as they were originally held by people who migrated to Pakistan or China and are not Indian citizens any longer.

7. The country’s largest power producer NTPC has signed a term loan agreement for Rs 2,000 crore with _______-.
a)ICICI Bank
b)Allahabad Bank
c)HDFC Bank
d)Canara Bank

Click here to View Answer
Answer d)Canara Bank. The country’s largest power producer NTPC has signed a term loan agreement for Rs 2,000 crore with Canara Bank.

8. Indian Navy signs MoU with ____________ to undertake joint research and development of advanced technologies .
a)JSIR
b)CSIR
c)DSIR
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)CSIR. The Indian Navy and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) inked a MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy. This will be a collaborative arrangement between labs of CSIR, the Indian Navy and Indian industry.

9. India’s coal import increased by__________to 212.11 million tonnes in the April-February period of FY19.
a)7.5%
b)7.2%
c)7.4%
d)7.8%

Click here to View Answer
Answer d)7.8% . India’s coal import increased by 7.8% to 212.11 million tonnes in the April-February period of FY19.

10. Two Indian naval ships — INS ‘Kolkata’ and ‘___________-’ — would take part in the Chinese Navy’s 70th anniversary of celebrations later this month.
a)Shakti
b)Vikrant
c)Tarangini
d)Sukanya

Click here to View Answer
Answer a)Shakti. Two Indian naval ships — INS ‘Kolkata’ and ‘Shakti’ — would take part in the Chinese Navy’s 70th anniversary of celebrations later this month.

11. NGT fines __________govt Rs 100 crore over failure to stop sand mining.
a)Kerala
b)Assam
c)Andhra Pradesh
d)Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c)Andhra Pradesh . The National Green Tribunal has slapped an interim penalty of Rs 100 crore on the Andhra Pradesh government for inaction to prevent illegal sand mining in the state.

12. _________celebrated Sajibu Nongma Panba Cheiraoba, the New Year of the Manipuris on 6 April .
a)Assam
b)Manipur
c)Mizoram
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Manipur . Manipur celebrated Sajibu Nongma Panba Cheiraoba, the New Year of the Manipuris on 6 April .

13. World Health Day is celebrated Every year on which date ?
a)April 6
b)April 8
c)April 4
d)April 7

Click here to View Answer
Answer d)April 7 . April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. From its inception at the First Health Assembly in 1948 and since taking effect in 1950.
This year’s nominated theme is Universal health coverage (UHC): everyone, everywhere.

Leave a Comment