Current Affairs Quiz – April 30 2021

Current Affairs Quiz – April 30 2021

Current Affairs Quiz – April 30 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. NATO military exercises launched in ______________.
a) Armenia
b) Albania
c) Cambodia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Albania. North Atlantic Treaty Organization (NATO) has launched joint military exercises “DEFENDER-Europe 21” in Albania with thousands of military forces from the United States and other countries in the first such large-scale drills since World War II in the Western Balkans.

2. Which Bank has emerged as the top arranger of corporate bond deals in 2020-21 (FY21)?
a) Axis
b) HDFC
c) ICICI
d) City Union

Click here to View Answer
Answer b) HDFC. HDFC Bank has emerged as the top arranger of corporate bond deals in 2020-21 (FY21). Axis Bank came in second, while ICICI Bank third. 70.4 billion.

3. Which Bank has launched Digital banking Platform ‘Merchant Stack’?
a) ICICI
b) HDFC
c) Axis
d) Equitas

Click here to View Answer
Answer a) ICICI. The service, called ‘Merchant Stack’, is targeted at the over 2 crore retail merchants in the country, covering grocers, supermarkets, large retail store chains, online businesses and large e-commerce firms.

4. International Jazz Day is observed on_____________.
a) April 21
b) APril 24
c) April 27
d) April 30

Click here to View Answer
Answer d) April 30. The 2021 celebration marks the 10th Anniversary of International Jazz Day. The day was created on the idea of jazz pianist and UNESCO Goodwill Ambassador Herbie Hancock.

5. Ayushman Bharat Diwas is observed on_____________.
a) April 21
b) APril 24
c) April 27
d) April 30

Click here to View Answer
Answer d) April 30. Every year, the Ayushman Bharat Diwas is celebrated on April 30 in India. The Ayushman Bharat Diwas is celebrated to achieve twin missions.

6. Who has been appointed as the brand ambassador of Japanese Sportswear brand ASICS?
a) Rohit Sharma
b) Virat Kholi
c) Ravindra Jadeja
d) Manish Pandey

Click here to View Answer
Answer c) Ravindra Jadeja. Japanese Sportswear brand ASICS announced that it has appointed Ravindra Jadeja, the all-rounder of the Indian cricket team and Chennai Super Kings as its brand ambassador.

7. Which nation has become first country to give green light to self-driving cars on motorways?
a) Australia
b) India
c) UK
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) UK. The Government of the United Kingdom became the first country on April 28, 2021, to announce that it will be regulating the use of self-driving cars at slow speeds on motorways.

8. Which nation has successfully launched Tianhe space station core module into orbit?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) China. The ambitious space program of China got a major boost on April 29, 2021, when it successfully launched the core module of its space station into orbit.

Leave a Comment